Monday, 30 May 2016

The IVF success of septuagenarian couple in IndiaLast two or three weeks, seantero dunia talked on the successful IVF attempt by a couple in India. Wait, successful IVF attempt is normal news, but this event is quite remarkable sebab ia dilakukan oleh pasangan yang berumur 70 tahun ke atas. Dalijinder Kaur , 72 dan pasangannya Arman Singh, 79.


Mereka telah berjaya melahirkan anak lelaki yang dikira agak kecil, namun sihat..The couple had been together for 46 years, and they were always ridiculed by people, sebab persepsi ke atas childless couple is the curse from God.  (boleh baca sini juga - link)

Source

Namun begitu, pakar2 merasakan perkara ini adalah tak wajar dari sudut peubatan. Ini termasuklah dari sudut kesihatan pasangan pada umur begitu. Kebanyakkan pakar tak berapa setuju sebab ia melibatkan kesan emosi carrying the child for 9 months pada umur lanjut, dan bagaimana mereka nak menjaga bayi tersebut. Selalunya pakar akan menolak permintaan pasangan untuk melakukan IVF jika pasangan dah melebihi umur 60.  (bacaan lanjut boleh baca di link ini - link)

Kalau ikut report, pasangan ini sangat gembira, dan Dalijinder mengatakan dia penuh bertenaga semasa melahirkan bayi mereka, dan suaminya sangat membantu dalam pengurusan penjagaan bayi mereka. Tak silap I, mereka telah mencuba rawatan yang sama sebanyak dua kali tetapi gagal.

Dalam pada itu, media-media telah melabelkan doktor yang melakukan rawatan ke atas mereka sebagai 'tidak beretika'., kerana membenarkan IVF pada umur lanjut sebegitu. King of fertility, Dr Anurag Bishnoi telah dikatakan tidak beretika dan memberikan persepsi tidak baik kepada rawatan kesuburan. Namun, Dr Bishnoi mempertahankan keputusannya, dan mengatakan umur bukan penentu atau penghalang kepada seseorang untuk menjadi seorang ibu. Dia berkata dia telah ada klien yang berumur 60an dan banyak klien berumur 40 tahun ke atas yang telah berjaya menjadi ibu. 

Dr Bishnoi mengusahakan kliniknya bersama isterinya yang juga pakar O&G. Mereka kata pada mulanya, mereka tak mahu merawat pasangan ini, tapi akhirnya mengalah setelah melihatkan keazaman Dalijinder. Dan mereka menguji tahap kesihatan pasangan tersebut, dan hasilnya didapati Dalijinder mempunayi tahap kesihatan yang baik untuk melahirkan anak..

Bacaan lanjut boleh baca di sini, tentang kontrovesi pasal Dr ni (link)No comments:

Post a Comment

9th Raya and being childfree.

I changed again the blog theme. I love to play around with the blog theme and blogspot has offered quite a variety of beautiful template...