Monday, 16 May 2016

Fast food and infertility


Last week, ada sedikit polemik di Twitterjaya. Not a polemik pun, more to misunderstanding je sebenarnya. Tak ada apa pun sangat lah. Ni gara-gara seorang akaun Sahabat Ustaz Don telah share kan twitpic screencapture dari Instagram seorang Dr juga. 

It ignite the provocation when the Twitter account Ustaz Don/anyone behind this account tulis 'Fast food menganggu kesuburan. RT untuk kesedaran". The screen capture tu pula ala-ala macam menghentam our circles kononnya suka sangat makan fast food, and konon-konon makan prophetic food but only once a week, dan the fast food boleh menyebabkan anak cacat and so on.

I don't get offended pun because it is a knowledge yang kita semua pun dah tahu, the fast food is unhealthy. I think you all pun tak la rasa offended sangat kan..Cuma pada mothers who have different-abilities kids tu maybe offended, like they get that child because they consumed a lot of fast food. 





In Twitter, dah ada a group of medical doctors in every field and area yang actively updating the Twitter to give awareness about medical stuff, just #MedTweetmy tak silap, and banyak sangat ilmu yang boleh didapati, lebih2 lagi #perangmelawanmitos. Like banyak gila benda selama ni yang dimomokkan kepada kita turun termurun that actually takde kaitan pun. 

Ok balik semula pada asal. So this Dr betulkan bahawasanya fast food DIRECTLY causing infertility is not true. And the Dr punya Instagram account pun dah padam the statement and mohon maaf. Beliau pun mengaku it's actually salah faham. 







The thing is, there is no medical research yang kata fast food is DIRECTLY causing infertility, but banyak research yang kata in causing indirectly. Like fast food menyebabkan obesity, and obesity menyebabkan infertility problem. Like the following dari PubMed. Boleh tengok this (link). I just baca abstract. 


Boleh juga baca this (link), and this (link). Memang kalau kita type fast food + infertility, melambak the result keluar, siap quote this Dr and this Dr. Cuma what they mean the correlation is indirect. But still fast food is unhealty for people, tak kisahlah trying to get pregnant or not. Bukan orang nak anak je kena jauhkan fast food, segenap lapisan masyarakat pun kena ada kesedaran tentang pengambilan nutrisi yang bagus. 

Cuma itu lah, salah faham selalu terjadi. To give awareness to people is good, but beware of the condescending tone dalam ayat. I pernah terbaca ada sorang tu tulis hasil perbualan dia dengan pakcik mana-mana entah tepi jalan, konon pakcik tu kondem cara pemakanan orang masa kini, tapi tu lah ayatnya tak berapa sedap like 'entah mana datang budak-budak cacat ni, zaman pakcik dulu tak de pun, sekarang ni dah merata pula'. 

Of course la people cannot accept that kind of condescending tone, sebab dia guna perkataan 'budak cacat merata', 'entah mana datang', and kondem orang zaman sekarang. You see, I am very sure ibu-ibu with different-abilities kid ni dah puas baca dah puas dengar perkataan2 macam tu, but can you imagine what they feel? It's like indirectly orang kutuk dia yang procreate the budak and orang kutuk cara pemakanan dia yang sampai dapat budak macam tu..Sedihnya.. So cruel..I think that different-abilities kid ni wujud di mana-mana tak kira zaman dulu sekarang, cuma sekarang ni the parents are educated and they are more open minded to embrace the differences in their kids, so they talked about it, rather macam some people yang sorok2 the condition of the kids. So do us the society kita pun embrace the differences, and they are anak syurga some more. Our ladang pahala. 

Ok back to the initial story (I know I always diverted to another topi). I admit that I was a fast food lover. It happened masa I was following husband to Borneo and I cannot eat their food. Tak lalu tekak. So for 7 months, I only eat fast food. Pagi McD Big Breakfast, Lunch McD or KFC or Pizza Hut, Tea I beli kek secret recipe, dinner pu n fast food apa-apa yang kenyang la, every single day. I gained 15kg in a year!. Teruk kan... So when I'm trying to conceive, I start reducing the intake and there are also campaigns on Palestine-related, with my initiative to reduce weight - rupanya tak la susah sangat. Actually I rasa fast food sedap and addictive. Bila makan sekali nak lagi sekali dan lagi. So it is up to us to cntrol the intake. So far memang jarang makan fast food. I guess all of us pun macam tu kan? Kita makan fast food pun sekali sekala la bukanlah pagi petang siang malam tu. I used to feel the life is unfair, that orang yang makan fast food banyak2 pun banyak je anak, orang yang dok tahan makan fast food like tak beranak2 pun..like fast food tu lah penyebabnya. Alah I think banyak je orang akan kondem our food intake due to our childfree status tapi lantaklah kita lebih tahu what we put in our body kan.


6 comments:

  1. Betul. ramai je orang rajin makan fast food, elok je anak berderet.
    mmg tak elok pun fast food ni.. tapi idak la kita consume hehari kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah kan...orang dok share kata tak subur sebab makan fast food macam la kita hadap pagi petang siang malam fast food tu..tapi betul la fast food tak elok..

      Delete
  2. Betul. Contoh kat ofis ni..ada kakak tu memanjang jer makan fast food (seminggu sekali mmg pasti) elok jer mengandung anak no 6..saya yang control bukan setakat fast food..tapi makanan bergula/manis masih struggle nak besarkan telur..fuhh. Itulah dugaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha kan..tapi ye lah masing2 punya dugaan dan cabaran sebagai manusia..

      Delete
  3. owh...setuju sgt...ramai yg suka buat statement dari statement org lain, without kaji betul2 statement tu betul ka tak... mmg bagus usaha medtweet tu utk peranglawanmitos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, kena hati bila quote statement..jangan pukul rata..

      MedTweetmy tu memang bagus...at least bagi awareness and exposure kepada public tentang mitos2 masyarakat Melayu dalam perubatan

      Delete