Monday, 30 May 2016

The IVF success of septuagenarian couple in India



Last two or three weeks, seantero dunia talked on the successful IVF attempt by a couple in India. Wait, successful IVF attempt is normal news, but this event is quite remarkable sebab ia dilakukan oleh pasangan yang berumur 70 tahun ke atas. Dalijinder Kaur , 72 dan pasangannya Arman Singh, 79.


Mereka telah berjaya melahirkan anak lelaki yang dikira agak kecil, namun sihat..The couple had been together for 46 years, and they were always ridiculed by people, sebab persepsi ke atas childless couple is the curse from God.  (boleh baca sini juga - link)

Source

Namun begitu, pakar2 merasakan perkara ini adalah tak wajar dari sudut peubatan. Ini termasuklah dari sudut kesihatan pasangan pada umur begitu. Kebanyakkan pakar tak berapa setuju sebab ia melibatkan kesan emosi carrying the child for 9 months pada umur lanjut, dan bagaimana mereka nak menjaga bayi tersebut. Selalunya pakar akan menolak permintaan pasangan untuk melakukan IVF jika pasangan dah melebihi umur 60.  (bacaan lanjut boleh baca di link ini - link)

Kalau ikut report, pasangan ini sangat gembira, dan Dalijinder mengatakan dia penuh bertenaga semasa melahirkan bayi mereka, dan suaminya sangat membantu dalam pengurusan penjagaan bayi mereka. Tak silap I, mereka telah mencuba rawatan yang sama sebanyak dua kali tetapi gagal.

Dalam pada itu, media-media telah melabelkan doktor yang melakukan rawatan ke atas mereka sebagai 'tidak beretika'., kerana membenarkan IVF pada umur lanjut sebegitu. King of fertility, Dr Anurag Bishnoi telah dikatakan tidak beretika dan memberikan persepsi tidak baik kepada rawatan kesuburan. Namun, Dr Bishnoi mempertahankan keputusannya, dan mengatakan umur bukan penentu atau penghalang kepada seseorang untuk menjadi seorang ibu. Dia berkata dia telah ada klien yang berumur 60an dan banyak klien berumur 40 tahun ke atas yang telah berjaya menjadi ibu. 

Dr Bishnoi mengusahakan kliniknya bersama isterinya yang juga pakar O&G. Mereka kata pada mulanya, mereka tak mahu merawat pasangan ini, tapi akhirnya mengalah setelah melihatkan keazaman Dalijinder. Dan mereka menguji tahap kesihatan pasangan tersebut, dan hasilnya didapati Dalijinder mempunayi tahap kesihatan yang baik untuk melahirkan anak..

Bacaan lanjut boleh baca di sini, tentang kontrovesi pasal Dr ni (link)



Monday, 16 May 2016

Fast food and infertility


Last week, ada sedikit polemik di Twitterjaya. Not a polemik pun, more to misunderstanding je sebenarnya. Tak ada apa pun sangat lah. Ni gara-gara seorang akaun Sahabat Ustaz Don telah share kan twitpic screencapture dari Instagram seorang Dr juga. 

It ignite the provocation when the Twitter account Ustaz Don/anyone behind this account tulis 'Fast food menganggu kesuburan. RT untuk kesedaran". The screen capture tu pula ala-ala macam menghentam our circles kononnya suka sangat makan fast food, and konon-konon makan prophetic food but only once a week, dan the fast food boleh menyebabkan anak cacat and so on.

I don't get offended pun because it is a knowledge yang kita semua pun dah tahu, the fast food is unhealthy. I think you all pun tak la rasa offended sangat kan..Cuma pada mothers who have different-abilities kids tu maybe offended, like they get that child because they consumed a lot of fast food. 





In Twitter, dah ada a group of medical doctors in every field and area yang actively updating the Twitter to give awareness about medical stuff, just #MedTweetmy tak silap, and banyak sangat ilmu yang boleh didapati, lebih2 lagi #perangmelawanmitos. Like banyak gila benda selama ni yang dimomokkan kepada kita turun termurun that actually takde kaitan pun. 

Ok balik semula pada asal. So this Dr betulkan bahawasanya fast food DIRECTLY causing infertility is not true. And the Dr punya Instagram account pun dah padam the statement and mohon maaf. Beliau pun mengaku it's actually salah faham. 







The thing is, there is no medical research yang kata fast food is DIRECTLY causing infertility, but banyak research yang kata in causing indirectly. Like fast food menyebabkan obesity, and obesity menyebabkan infertility problem. Like the following dari PubMed. Boleh tengok this (link). I just baca abstract. 


Boleh juga baca this (link), and this (link). Memang kalau kita type fast food + infertility, melambak the result keluar, siap quote this Dr and this Dr. Cuma what they mean the correlation is indirect. But still fast food is unhealty for people, tak kisahlah trying to get pregnant or not. Bukan orang nak anak je kena jauhkan fast food, segenap lapisan masyarakat pun kena ada kesedaran tentang pengambilan nutrisi yang bagus. 

Cuma itu lah, salah faham selalu terjadi. To give awareness to people is good, but beware of the condescending tone dalam ayat. I pernah terbaca ada sorang tu tulis hasil perbualan dia dengan pakcik mana-mana entah tepi jalan, konon pakcik tu kondem cara pemakanan orang masa kini, tapi tu lah ayatnya tak berapa sedap like 'entah mana datang budak-budak cacat ni, zaman pakcik dulu tak de pun, sekarang ni dah merata pula'. 

Of course la people cannot accept that kind of condescending tone, sebab dia guna perkataan 'budak cacat merata', 'entah mana datang', and kondem orang zaman sekarang. You see, I am very sure ibu-ibu with different-abilities kid ni dah puas baca dah puas dengar perkataan2 macam tu, but can you imagine what they feel? It's like indirectly orang kutuk dia yang procreate the budak and orang kutuk cara pemakanan dia yang sampai dapat budak macam tu..Sedihnya.. So cruel..I think that different-abilities kid ni wujud di mana-mana tak kira zaman dulu sekarang, cuma sekarang ni the parents are educated and they are more open minded to embrace the differences in their kids, so they talked about it, rather macam some people yang sorok2 the condition of the kids. So do us the society kita pun embrace the differences, and they are anak syurga some more. Our ladang pahala. 

Ok back to the initial story (I know I always diverted to another topi). I admit that I was a fast food lover. It happened masa I was following husband to Borneo and I cannot eat their food. Tak lalu tekak. So for 7 months, I only eat fast food. Pagi McD Big Breakfast, Lunch McD or KFC or Pizza Hut, Tea I beli kek secret recipe, dinner pu n fast food apa-apa yang kenyang la, every single day. I gained 15kg in a year!. Teruk kan... So when I'm trying to conceive, I start reducing the intake and there are also campaigns on Palestine-related, with my initiative to reduce weight - rupanya tak la susah sangat. Actually I rasa fast food sedap and addictive. Bila makan sekali nak lagi sekali dan lagi. So it is up to us to cntrol the intake. So far memang jarang makan fast food. I guess all of us pun macam tu kan? Kita makan fast food pun sekali sekala la bukanlah pagi petang siang malam tu. I used to feel the life is unfair, that orang yang makan fast food banyak2 pun banyak je anak, orang yang dok tahan makan fast food like tak beranak2 pun..like fast food tu lah penyebabnya. Alah I think banyak je orang akan kondem our food intake due to our childfree status tapi lantaklah kita lebih tahu what we put in our body kan.