Monday, 16 February 2015

Bukan kita sahaja yang sedih bila diperbandingkan


Comparison is the thief of joy - Anonymous


Sorry for the hibernation.. I don't have much to tell nor do any treatment. Ada tak rakan rakan di sini yang menonton Galaksi TV9 pada Jumaat lepas? 

I am not a fan of this gossip shows on TV because the reporters are rude and insensitive, and asking stupid questions. Not to mention, their coverage is outdated compared to gossip blogs online. But that night, tertengok. So ada one reporter asking pelakon Syanie (betul ke ejaannya ni?) on her plan of opening restaurants overseas, so Syanie jawab la beliau ada perancangan, cuma masih belum dilaksanakan, yada yada, yada. Then the reporter tanya pasal perancangan menambah ahli keluarga, so Syanie jawab (lebih kurang begini la, not the exact words) dia memang nak anak, cuma belum direzekikan lagi. Beliau juga cakap yang suaminya ada dua orang anak melalui perkahwinan terdahulu so dia anggap anak suami dia as anak sendiri. But still reporter tak puas hati, mula bandingkan Syanie dengan Che Ta (siap tunjuk footage gambar anak Che Ta pada audience, bukan pada Syanie). Reporter tanya, Che Ta dah dapat anak , Syanie macamana (lebih kurang ayat macam ni la). So Syanie jawab lagi, Kita kena faham yang Che Ta pernah melahirkan anak dan sebab tu dia mudah direzekikan anak, macam saya ni saya tak pernah melahirkan anak so saya tak tahu tahap kesuburan saya macam mana, tapi kami berdoa dan berusaha supaya satu hari nanti kami akan dapat anak, semuanya bergantung kepada rezeki, kalau Allah kata ada, ada la, kalau memang tidak ditakdirkan saya mempunyai anak, saya terpaksa redha (masa ni Syanie gosok dua-dua belah tangan kat mata dia sambil cakap "ala sedihnya" sambil sengih -- dan perlakuan Syanie ni Calaksi TV9 repeat tiga kali). Seterusnya memang Syanie menangis lepas tu.  

Lepas tu iklan.

Bangga sangat kan dapat menumpahkan air mata orang lain? 

Source

Source

Source


10 comments:

  1. Salam..
    Lama tak drop komen kat sini kan..
    Ai pun skrg takde buat any treatment.. selamba mamba.. haha.

    Oh, ai simpati pula pada Syanie. Nampaknya masyarakat masih tak faham erti 'rezeki anak' ni. Depa ingat kawen je trus semua orang akan beranak dan tak beranak ni macam satu dosa pulak.
    Tu hari ai ada tulis status kat FB berkenaan orang yang asyik nak kaitkan semua menda dengan anak bila bercakap/komen kat blog kita yg TTC nih. So, ada sorang hamba Allah ni tetiba naik hantu. Dia up status dengan memperbodohkan ai yang buat status camtu. Tergamaknya hati. Padahal ai tak usik sket pun dia. Dia kata itu status lapuk la, bodoh la apa la. Dia tak kenal background i, baru jadi friend dalam 2,3 minggu sbb ai friend dgn friend dia. Ai approved je la. Now, I sudah block dia. Datang pun tak diundang.
    Itu lah yg ai nak cuba sampaikan, masyarakat yang tak kenal kita rapat, akan terus menghukum kita dan akan terus buat2 tak faham dengan kita. Tapi, takpe. Sementara rasa 'perfect' ni boleh berlagak membodohkan orang, dia ingat selamanya dia sempurna agaknya. Takpe. Tunggu dan lihat je lah wahai manusia bongkak.

    Ha.. sorry dear.. terlepas perasaan kat sini pulak.. ai blum buat entry pasal ni lagi tp mmg hati ai sakit sangat masa tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh tak apa I pun melepaskan geram juga..I ada sof spot sikit dengan Galaksi TV9 sebab I thought reporter mereka tak la sebodoh gossip shows lain, tapi rupanya sama je.

      I pun selalu juga kena kat personal blog I, asyiklah nak kaitkan dengan anak. Kalau tulis letih or sakit perut, 'mengandung ke?'. Kalau lama tak update,"oh ingatkan morning sickness lama tak update". Kalau update pasal travel sana sini, "seronok la tak ada anak boleh jalan sana sini, kami ada anak leceh sikit, kena tunggu besar baru boleh travel" (tak tanya pun!!). Kalau tulis pasal husband buat surprise or bawa makan,"seronokla berdua, nanti dah ada anak tak merasa la macam ni..". Kalau up story pasal event ke, beli gajet baru ke, modern lifestyle ke, "syoklah tak ada anak, saya ni tak merasa la nak macam tu anak sibuk nak breasfeed" (ada aku kesah anak kau breastfeed tak breasfeed!). Kalau up pasal thesis or perancangan study, "untungla tak ada anak"...Like bodohnya mereka ni. Rasa nak cakap mereka bodoh tu right in front of their face, but sure I ignore them. If they saw me as lucky, Alhamdulillah. If they said it with the intention of sarcasm, Allah know it and what inside their heart..

      Kak Reen, up la story pasal tu, I nak baca.. (kak nam sangat!!! hahhahahha)

      Delete
    2. Astaghfirullahalazim.. Teruknya reporter tersebut!! Kalau saya dalam situasi tersebut mungkin dah kena fire dah.
      I have kind a same experience ngan reporter tak berbayar. Tapi masih lum sempat tulis dalam blog lagi. Nanti I share...

      Delete
    3. Please do Rina ! I nak baca (kak nam lagi sekali!!!! hahhahah)

      Delete
  2. B&C, sadly to say, masyarakat sekeliling kita masih x paham pasal ni kan... berbuih dah mulut cakap anak ni rezeki... how i wish masyarakat kita ni tak judgemental, dlam segala segi pun. berfikir sebelum bercakap dan sebelum bertindak. But i hope, ni bukan la semua org punya peel kan...mungkin ada lagi sebahagian yg masih belum di educate pasal ni. Sangka baik je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la..nak bersangka baik..tapi kadang kadang kesian sangat dengan mangsa ignorance ni. Kesian tapi tak boleh buat apa apa. Kalau ada email reporter tu kan bagus..boleh I educate dia.

      Delete
  3. suka la bila orang sedih. apa la point depa tu. supposedly diorang educate orang supaya tak cakap benda macam tu & jadi lebih memahami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka la sebab dapat korek the most fragile state of a person and broadcast them to the world to see..Moga kita tidak tergolong dalam kalangan orang yang menyakiti hati orang lain

      Delete
  4. It hurts and yet these people are still being ignorant n keep hurting others.humans

    ReplyDelete
    Replies
    1. True. What you said is the simplest sentence on how I feel when I watch the interview

      Delete