Friday, 14 February 2014

Mind-setting dan anggapan tentang anak.




You can learn many things from children. How much patience you have, for instance.
Franklin P. Jones


I have a confession here. I have a negative mindsetting toward babies, toddler or children. I used to think that having babies in marriage will change my world. I used to think that babies will limit my ambition and my activities.
 
Kadang-kadang, bila fikir semula, bolehkan sesuatu institusi kekeluargaan berfungsi tanpa kehadiran anak-anak. I have a mindsetting that I cannot become a good mother as my mother, sebab I tak pandai masak sangat - so macamana nak masak untuk beri makanan pada anak. My mother pandai masak and rajin masak - we eat about 5 times a day, kalau tea time, beliau akan buat macam-macam kuih. Dan akan bertukar-tukar juadah lauk pauh dan kuih muih dengan jiran-jiran who also a full time housewife. Can I do that?
 
I tak pandai jaga kanak- so macamana kalau dia nangis waktu malam or macamana nak pegang dia elok-elok. I tak pernah nak volunteer nak pegang or dukung anak-anak buah or anak-anak kawan. What if I tak ada susu? What if I tak faham apa the babies tu nak? What if kalau I nak bawa dia jalan-jalan ke shopping complex? What if kalau etc etc etc. Can I do that?
 
I tak pandai bab-bab hal rumahtangga - I wonder bolehkan my house will be squeaky clean dengan kehadiran anak-anak - sebab I'm a bit clean freak, sebab kalau ikutkan my mother, beliau memang ajar kami adik beradik untuk bergolek-golek dan bermain di ruang TV, but not living hall. It's like living hall and main dining room tu untuk guest je, hence kusyen-kusyen di living hall and di dining room sangatlah empuk walaupun dah 20 tahun. To prove that, pernah I and siblings main kejar-kejar polis sentri then kami terlajak berlari dalam rumah, then my adik terpecahkan pasu bunga. Before mother rotan kami, adik menangis dulu sebab takut mak rotan. My mother also a good tailor, same goes to mak jiran-jiran lain. Mother sometimes sew me skirts and baju-baju.Sometimes jiran-jiran ada mengait buat lapik meja and bekas tumbler plus lapik TV then beri pada kami, so as exchange, mother jahitkan tudung or anything wearable untuk anak-anak jiran. Can I do that?
 
Badan I lembik dan 'lemau' - Kalau I letih sikit, I memang akan jatuh sakit. Lama pula tu, kadang-kadang sampai seminggu. Kalau I buat kerja lebih sikit, I will have fever for a week. Macam ada haritu my parents in law nak pergi Hajj so ada kenduri, I tolong-tolong la basuh periuk belanga dan tupperware besar, angkat kerusi dan meja sikit, dan tolong menyapu sikit, bukan kerja berat pun, tapi esoknya I demam sebab penat. Kalau I kerja pun, kalau terlalu banyak kerja - for sure I akan MC lepas tu sebab demam teruk sebab letih sangat. Kalau pergi bercuti yang sight-seeing like jalan-jalan, bukan penat pun happy je sebab dapat jalan tapi balik je terus demam teruk. Mother always said to me, "macamana la kau nak beranak, kalau penat sikit terus sakit..". I also wonder how some mummies can manage 4, 5 orang anak and handle their antics. Can I do that?
 
Being a good mother - being a mother is easy, but how about being a good mother? I wonder bolehkan I berikan yang terbaik untuk anak-anak I. Berikan ilmu dunia dan akhirat, mendidik mereka menjadi insan berguna.
 
Being an active woman - I love to do activities, last two years and year before I and husband involved in under water diving (and other water sports like parasailing, snorkeling,flying fish, etc),we explore caves, we travelled by car and bus 16 - 26 hours for a journey, and many more. I plan to have a Eurotrip by backpacking, I sometimes wonder if I can do these if I have babies?
 
These mindsetting juga I believe is one of the factor contributing to my infertility. Punya la takut, masa awal-awal perkahwinan I ambil pil sebab takut mengandung (link) If other woman rasa happy bila period terlewat, I in fact rasa cuak and nervous. I cuak and nervous about everything -- how about money for aqiqah, money for baby preparation, money for birth and delivery, money ro clothe, how about mylife, where to find babysitter, how to achieve career success, and so on..And for sure lepas cuak confirm akan turun darah haid. And rasa lega sebab belum pregnant. But then I rasa gila betul perasaan tu. Sebab I pun hendak ada anak-anak. Teringin nak pegang anak sendiri, nak jalan dengan anak sendiri, ambil gambar dengan anak sendiri, nak pegang tangan anak sendiri. This is so contradicting.
 
I told mother and father about this. They told me that anak tu rezeki. Kadang-kadang rezeki tu datang tanpa diduga, dan tiba-tiba kehidupan seolah-olah 'memberi' kepada si kecil. Father not a high-income earner but he sort of know how and where to find the great deal of children things at the best price. Now kita pun da ada banyak baby expo kan? ...Entahlah  I sort of takut dengan kehadiran seseorang dipanggil anak dalam hidup kerana takut dan risau about everything. I salute sangat-sangat kepada ibu beranak 6,7, 8, 9 yet masih kemas dan masih boleh handle successfully. I think sebab ini lah some married couples tak mahu anak in their marriage or tangguhkan niat untuk memiliki anak. Memang ada pasangan yang tak mahu anak cuma tak diberi exposure dalam media sebab being childfree is still a taboo in our society. Tapi kalau di media luar negara, being childfree is an option.
 
Father and mother then told me story of how to raise our own child, and they encounter everything of my worries (as I stated above) and told me the steps and tricks to make the children feel contented. Dari aspek kewangan, aspek pakaian dan kelengkapan kanak-kanak, aspek pendidikan, aspek akhlak kanak-kanak, aspek kesihatan, aspek rohani, aspek pemakanan, aspek fizikal dan pendidikan jasmani, aspek pengurusan masa, aspek pengurusan hal-ehwal rumahtangga, etc they sentuh and bagi tips. They also gave me examples of some of our relatives and neighbours yang beranak ramai but still masih cantik, wangi dan bermekap, dan rumah kemas, dan masak sedap pula tu. They told me on how to manage times and 'mencuri' masa on how to handle the situation, but the important thing is mesti kena mulakan dari kecil dan dari awal. After all, there is no a perfect type parenting sebab as people said dalam articles yang perfect parenting theory cannot be applied to all children. Lagipun, Allah memberi anugerah anak kepada hambaNya yang Dia tahu boleh memikul tanggungjawab tersebut. To success in parenting, perlu ada cooperation between mother and father. Rasulullah PBUH pun ada menggariskan cara-cara tertentu dalam mendidik anak  jadi tak timbul soal boleh atau tidak kita become a good mother or not.
 
Perbualan dengan my parents membuka mata dan hati I serta mengubah mindsetting I terhadap kanak-kanak. Maybe I read too much information on fights between parents - pasal breastfeeding la, pasal ambil epidural la, pasal beranak normal beranak operate la, pasal siapa paling pandai jaga anak la, pasal anak siapa paling pandai bercakap dulu, pasal anak siapa paling pandai berjalan dulu, etc etc...This fights and arguments ni tak habis-habis. I lebih suka ibu bapa yang relax-relax, contoh blogger terdekat yang tak terikut dengan 'trend' ni maybe I rasa Kak Diana Ishak and Tina kot, sebab they also admit that they don't want to join any parenting group, sebab anak masing-masing pun tak sama. And too much comparison menyebabkan kita jadi stress, yang menyebabkan parents akan emphasize too much on development of the child.  I juga suka tengok my ipar duai beranak -- they lebih relax dalam menjaga anak masing-masing dan buatkan I pun rasa nak juga beranak banyak. Apa pun, my assumption and my mindsetting about children dah berubah kot. I don't think at this age I sibuk nak bershopping benda ngarut2 or nak buat aktiviti lasak bagai so I'm readily welcome new life in my womb In Shaa Allah moga Dia perkenankan. Berdasarkan tips-tips dari my parents, I now dah tak tengok lagi ibu kusut masai and I pulak takut nak beranak, I divert my attention to ibu-ibu beranak ramai dan relax2 ja tu.
 
Segala puji-pujian kepada Allah. Dia yang Maha Berkuasa ke atas sesuatu.

credit

 

Wednesday, 12 February 2014

'Real community' in workplace. How about your workplace?




What is the use of a house if you haven't got a tolerable planet to put it on?
Henry David Thoreau


Real community yang I maksudkan di sini adalah society yang real dalam status dan juga penghidupan realiti- ada yang berumur tapi masih belum berjodoh, ada yang dah berbelas tahun bernikah tapi hanya diberi zuriat tunggal, ada yang menjadi balu dek kematian suami, ada yang menjadi ibu tunggal kerana bercerai dengan suami, ada yang punya anak angkat 2,3 orang, ada yang punya anak OKU, dan lain-lain lagi.
 
Masa I bekerja di tempat husband sekejap (by contract), ada lebih kurang 150 orang staff di situ. Nak tahu tak, hanya I seorang je yang tak ada anak. Ada akak sorang tu pun tak ada anak juga tapi dia ambil anak angkat setelah 7 tahun berkahwin. Jadi masa tu memang I tertekan sangat dengan sindiran/pertanyaan 'bodoh'  co-worker sampai I salahkan husband sebab kononnya sebab dialah I terpaksa bekerja di situ. Walaupun my contract diextendkan, I tak extend pun, pada pihak pengurusan I beritahu yang I ada masalah kesihatan and kena operate (masa tu I ada ketumbuhan di leher), pihak pengurusan percaya sebab masa I kerja setahun tu I selalu MC dan selalu juga sakit2.. Kemudian pihak pengurusan macam tanya2 husband if I not satisfied with the working environment - but husband said that my reasons (as mentioned before) and juga my commitment toward my studies, kebetulan masa I kerja tu my thesis langsung tak bergerak. Plus, I had a boss yang bully I just because I contract worker- I kena buat kerja dia, I think I kena bully kot sebab most of her work yang dia suruh buat tu dia selalu bagi arahan tak lengkap dengan harapan I buat salah and I will be looked incompetent. Tapinya Tuhan itu Maha Melihat, boss tu yang looked incompetent oleh semua orang termasuklah boss besar, and one more dia mungkin jeles kot I selalu dapat compliments dari semua orang depan2 dia dan akan kelihatanlah mukanya merah padam menahan rasa.  If you noticed, in that year, blog ni penuh la dengan lahar melahar sampai ada orang cakap I meroyan. Apapun some of them yang sindir2 dan menggelakkan I tu ramai juga yang I laser balik, sometimes I show off to them my other part of life being childless. As people said la, people always point out benda yang kita kurang/tak ada, bukan nak berborak pada benda yang kita ada. And to do the reverse psychology, I show off benda yang mereka tak ada, indirectly tak payah sindir2 pun (ahaha...), this is so mean but pada masa tu it works tau. Not that they can't afford apa yang I ada, but as people said, we can't have it all. Cara hidup kami dan mereka berbeza, so instead I ikut cara hidup mereka, I and husband buat cara hidup sendiri, lebih2 lagi I ada commitment dengan study so kat situ they know that I'm different from them. Allah lebih tahu sesuatu keadaan tanpa kita beritahu, bila sesuatu perkara berlaku, semuanya atas izin Dia.
 
And bila I and husband move back, husband pindah stesen baru, which tempat kerja dia now ada cuma dalam 35-38 staffs je. But, one thing yang I rasa kagum sedikit, sebab walaupun staff sikit tapi his co-workers' life representing real community. I actually serik nak 'masuk' dalam dunia pekerjaan belah hubby macam dulu, serik takut2 kena sindir macam dulu ke hapa, semua dinner I tak pergi. Tapi ada beberapa kali I met them sebab ada beberapa unavoidable urusan - it surprisingly turn well. Isu anak tetap ada tapi tidak dibangkitkan secara sindiran. Sebabnya di tempat kerja husband, walaupun staff sikit, their life is real. Husband penah cakap that his colleague bab anak problem sikit. Sebab ada beberapa co-worker yang ada isu fertility. Ada boss dia yang banyak aset --rumah sewa, but cuma ada seorang anak. Ada sorang lagi boss dia, pun dah berkahwin lama (dah hampir pencen pun boss tu) tapi hanya dikurniakan zuriat tunggal setelah 10 tahun berkahwin itupun melalui proses yang payah, beliau kata sebenarnya isteri dia memang tak boleh mengandung pun ( I tak tahu detail sebenar). Ada sorang akak tu (pun dah berumur) ada dua orang anak angkat. Ada sorang akak tu - I pernah jumpa dia, tengok masih muda lagi tapi dah 30 lebih, mempunyai seorang anak angkat. Husband cerita most of the fertility issue here is well-accepted. Ada tiga orang ibu tunggal - one of them punya anak OKU and baru baru ni anak tu meninggal dunia. But husband said he secretly feel that the child demise have a good hikmah - sebab akak ni kelihatan unkempt and huru hara kehidupannya menguruskan anak OKU dan anak seorang lagi seorang diri. Yang akak sorang lagi bercerai sebab tidak tahan didera suami. Ada dua orang lagi coworker yang sudah menginjak usianya tapi masih belum berjodoh. Dan beberapa lagi kehidupan realiti coworkernya yang betul2 mengsinsafkan I. And husband never told me about any sarcasm by his co-worker pasal anak, most of yang tanya hanya due to curiosity and told husband to relax, that masa itu akan tiba, cuma now kena banyak bersabar and relax2 dulu.
 
Now I tak kerja dah over a year, so I rasa membuak2 nak kerja, and I hope that this time my co-worker harap2nya baik. And kalau dapat colleague 'kurang cerdik' pun harap2nya I dah 'cerdik' untuk encounter all those morons. Doa pun memainkan peranan - pada masa tertentu (macam yang I kerja tempat 'sempurna semua' tu) I rasa sakit hati sangat, so I doa supaya dijauhkan orang2 negatif dari hidup, hati dan minda I supaya I tak banyak dosa memaki mereka dalam hati. Doa juga supaya dihadirkan orang2 positive supaya kita dapat bekerja dengan positive, pekerjaan yang dilakukan dengan ikhlas jadi ibadah kan? Doa juga jika semua tu tak dapat, biarlah dijauhkan dari semua makhluk, biar masa yang ada untuk mengimprovekan diri kita dengan Dia. Somehow I rasa Dia 'dengar' doa-doa tu. Ada beberapa ketika yang I duduk sorang2 atau duduk di kalangan gadis bujang atau kena buat kerja dengan mereka - isu benda dalam kain memang tak wujud sebab u know lah gadis2 masih mencari jodoh, except yang jenis memang 'mulut kampung ulu banat' tu (I pernah cerita dalam sini (link)), sometimes I sibuk uruskan program2 bila I kena buat semua tu tanpa perlu berjumpa ramai co-worker, plus kadang2 mereka pula yang ada program yang I dikecualikan..so bahagia sebab pada masa itu kita akan lebih rasa liberating dan sometimes boleh borak2 benda lain dengan colleague yang baik tentang berbagai2 perkara dalam dunia ini selain hal dalam uterus pempuan. Bosan kot asyik cerita pasal hamil, pasal bersalin, pasal breastfeed, pasal duit simpanan anak, pasal babysitter anak --setiap masa.
 
After that I bekerja di satu tempat - pun kontrak juga, tapi disebabkan I pekerja contract, I dapat buat kerja dari rumah dan cuma datang office ikut waktu yang dijadualkan, semua urusan by email je. Bahagia. And now bila tak kerja, rasa sedih la tak ada duit sendiri asyik harap laki je..err..
 
I used to read that, "When you feel lonely, don't be. Sometimes Allah sent everybody away, so that you have time with Him".
 
How about your workplace?