Monday, 7 November 2011

Alternative treatment: The ikhtiar and the unbelievable truth #1

 
Say, I seek refuge in the Lord of me
The King of men
The God of men
From the evil of whisperings of the slinking (shaitan)
Who whispers into the hearts of men
From among the jinn and the men
(Al-Naas: 1-6): Holy Quran
 
 
*Tiba-tiba rasa macam detail sangat selepas tulis semua ini..If anything yang you all tak selesa baca or tak setuju do tell me ya..I pun rasa masih tak percaya and somehow I was like in limbo. Benda halus yang tak nampak di mata kasar kita. Tapi ia tetap wujud, tetap makhluk Allah.Wallahua'alam.
 
 

It so hard for me to write this. Sekarang dah pukul 2am but still my mind wandering mindlessly, on how to arrange the diction and the storyline according to chronology so that people will not misunderstood me or being sceptical or judged be as gullible. I was that person, yang skeptikal about the paranormal things on me, but not to others. I do believe in paranormal things, little did I know I and husband were too close with that 'thing' and affect our 4-year marriage severely.
 
 
Actually, in my second/third year of marriage (tak ingat), Mum asked me to do alternative treatment from this Haji A. This Haji A is actually the husband of Makcik A. Makcik A is close mum's friend, also one of the neighbour and also my first guru mengaji sejak umur 5 tahun. Makcik A and Haji A never told anybody that Haji A possesed some ilmu on jins and iblis that he got upon his pilgrimage to Mecca last year. In fact, Haji A is not a typical pious man. Mum knows about Haji A from her friend, yang coincidentally belajar tentang ilmu paranomal. Makcik A and Haji A explain that, they do not want the 'ilm possession come from their mouth, it is tantamount to riya', and Haji A said that riya' can annul his promise with Allah to help people. After that, Mum being a good friend of Makcik A, telling people and announcing to others who have problems to go to Haji A. But only a few believe it then. Tapi a few itu la yang memberi good word-of-mouth. lagipun siapa percaya? Nak-nak this Haji kami dah kenal lama, and tiba-tiba pandai ubatkan orang? (Will tell about this later). Mum asked me to berubat with Haji A. I tak nak. Mati-mati tak nak sampai bergaduh-gaduh dengan Mum.
 
 
I personally masa tu tak nak berubat dengan dia. Actually I afraid that he will be like any other shamans or ustaz yang boasting the ilmu or diagnose the patient publicly. Like the ustaz yang always cakap "Ha..lepas saya ubatkan orang tu, mengandung dia, sekarang dah 4 anaknya dah".."ha..lepas saya ubatkan si anu tu, dia sihat dah tak payah pergi hospital lagi dah..". Macam takbur giteww....Adapun I don't like ustaz/perawat yang diagnose the patient publicly. Like, "Ha..awak ni kuat makan belacan, sebab tu buah pinggang teruk.." or "Awak ni kena buat projek time sekian and sekian, baru lekat..bukan main redah je, patutlah tak lekat.."..with stern voice yang semua pesakit yang nak datang jumpa tu tau your condition. Erm..malu kot..I like if the perawat conceal the facts, walaupun dengan family sendiri. Some perawat yang dah diberi ilmu yang tinggi sort of dapat melihat masa silam kita..I don't mind actually just I don't like to be told publicly..So I afraid this Haji will be that kind of perawat, and malulah I nanti satu taman perumahan tau, kan dia is one of the neighbour..
 
 
Entah macamana, I rasa bosan sangat dengan hidup sendiri,rasa gelisah, tak tenteram, menangis untuk benda kecil, marah untuk benda kecil, sentap dengan benda kecil, baca Quran pun sedih, nak solat Subuh malas, nak baring dan tidur je, and I sort of misanthropic, melawan mak ayah, garang, bengis, telinga nipis, kuat marah, kuat membebel tanpa maksud,  not to mention that starting from March 2013, I and husband always fighting head-to-head..Sampailah raya Haji haritu I felt that I am ready nak berubat. I thought that kalau dapat anak both of us will stop fighting.(dah salah niat I know). Then I told Mum yang I nak berubat with the Haji A and asked Mum to arrange my appointment.


From march 2013 husband and I dah mula utter the word 'divorce' from our mouth. But then seteruk2 fight, seromatik itu juga both of us when we are calming down. Both us cakap that we are 100% changed. I kata dia berubah, and vice versa. Two weeks later after Raya Haji,husband sent me to my parents house sebab dia kursus, and dalam seminggu tu dia langsung tak call/mesej I. I tanya then dia mengaku yang dia nak escapism. And kursus tu is the raison d'etre.  I cannot tahan and told my mum that we are not in good condition, tapi tak lah cerita into detail. But Mum so sad and almost cried. She thought I will ended up like my paternal family yang bercerai-berai. Masa tu I was so determined, apa nak jadi, jadi lah. I even tak nangis langsung. Setitik pun tidak. She immediately buat appointment with Haji A and Makcik A. Both of them agreed to come over to my parents house, sebab tak boleh rawat di rumah mereka, since ada baby rumah tu. The Haji A then asked us to provide 2 bottles of mineral water 1litre and 6 biji limau purut.

Malam tu, both of them datang. To my shock, there were 3 ekor of jinns in my body. One is Qarin, one is Afrit and one he not told me the exact name. The jinns were in my body dah lama and dah sedap duduk dalam my womb and my private part. First thing he asked me "ada gatal-gatal ke bahagian bawah tu waktu malam sebelum tidur?"...Yang I tak faham I berkerut-kerut then Makcik A explain clearly the question. I pun jawab, "ha'ah, gatal-gatal". Then dia cakap, "dia duduk dan bergayut kat situ"..

He uttered and read some Quranic verses, yang kalau I bagitahu pun mesti you all akan cakap, --lah ayat itu je..?--ha..tapi it's the truth, ayat2 yang dia gunakan adalah ayat biasa yang kita baca dalam Ma;thurat dan beberapa ayat untuk PAFA budak sekolah menengah. After that I saw that he uses his hand virtually like he want to pull out something heavy from me, and susah sangat sampai merah2 muka dia,timbul semua urat2 muka and he said to my Dad,"dia melawan. dia tak nak keluar". Then Haji A ulang balik the Quranic verses sampailah dia terbatuk2 macam nak muntah macam nak terburai perut. We provide the plastic kalau2 dia termuntah ke hapa..Agak lama dia mengeluarkan the jinns. Dalam 40 mins macam tu barulah he saw me 'clean'. He then said to my Dad, "benda tu duduk sebelah Haji.."..

My Dad ada juga tanya2 dia about makrifat, so he telling briefly that he is having conversation with our 'jasad'. Our body consist of jasad fizikal dan jasad ruh. Jasad fizikal boleh menipu tapi jasad ruh tak boleh kerana kita semua ada perjanjian dengn Tuhan before we were born. Jasad ruh tak boleh menipu and jasad ruh is clean and want the best for us, yang baik dan yang suci..The jasad ruh will tell Haji A if the person is 'clean' or not. (This is beyond our knowledge. I should stop here before it was going too far). He concealed a very very few information of the paranormal things inside me and the truth behind. Cuma sometimes he informed us sekali lalu tanpa dikesan like masa dia minum teh he said to me, "ada orang nak tak dapat.."and terus teguk air teh. Ada sekali lagi dia cakap "saya pernah gatal telinga sebab ada jinn masuk, gatal sangat, tanya dia, dia tahu" (pointing fingers to me) pastu terus cerita lain. He also said that after he treat the patient, some of the paranormal things came to him before he went to bed, as a result to resentment from the jinns.

Makcik A keep saying his gratitude sebab I terbuka hati nak berubat. Dia kept asking me why and how I terbuka hati nak berubat. She said that it is not easy, it is very hard because the jinns inside our body will influence our mind, our heart, our body, our thoughts, and even our rizq. Mum then replied that dia sembahyang hajat so that I will be given petunjuk. And also maybe the barakah of my Dad yang tiap2 pukul 4pagi hingga Subuh solat malam and ngaji non-stop, and also barakah of du'a by my parents in law who are currently at Mecce performing Hajj.

How I terbuka hati nak berubat? Actually it started masa I baca the post Qarin by Mrs ARK.Ha..tengok pada komen-komenya. Bergaduh time waktu subur. Bergaduh gila-gila. Bila dah habis waktu subur, wah bukan main romantik sangat. Bila baca post perawatan Islam dari Jay Farhana Finding Two Lines tu, hati masih belum terbuka. Bila baca komen2 dari post Mrs ARK tu dan post pasal perawatan Islam tu, rasa macam 'eh, macam ada yang tak kena dengan aku je ni..'..tak boleh jadi, sampai bila nak bertahan. Sampai bila nak jadi macam ni. (Jadi macam ni maksud I adalah - asyik marah, panas baran, asyik bergaduh dengan husband, susah dapat kerja, etc - bukan tak mengandung or ada anak. I niat nak sihat. Dan nak pulihkan hubungan kami suami isteri because I know my husband adalah lemah lembut orangnya, bukan panas baran macam kena rasuk yang I selalu witnessed tu)..Actually, my story banyak similarity dengan story from Mrs ARK.

After that, my adik pula berubat because he keep seeing paranormal things. Turn out, masa Haji A tu berubatkan dia, sekejap je. Tak teruk macam I pun. Haji A pesan if both of us malam ni tak leh tidur or the gatal-gatal keep coming, call dia immediately.

To my surprise, an hour later, my husband calling me for AN HOUR! Dari pukul 2pagi-3pagi. And mula mengucapkan kata-kata rindu dan sayang. Sampailah hari ini.

Actually two days later, I dapat berita mengejutkan dari Makcik A about me and my womb and also my marriage. And told my Mum that both of us are extremely 'tenat' and demand if husband can berubat too. A week later, husband got cuti sempena Maal Hijrah and both of us berubat sekali, means I berubat dua kali.

(bersambung)

50 comments:

  1. B&C, L ada terfikir nak berubat jugak, L bila time subur mcm2 hal nk bd..tp dekat2 nk period extreme nk bd.. Kalau ikut kan mood mmg L kdg2 tu emo cepat marah tapi berkurang sket sbb lepas magrib L amalkan 4qul ayat qursi baca quran. L xtau kt mana nk g berubat mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me too..nak period bukan main lah romantik tiap2 malam ON. Bhaahaha (pardon the obscenity). Cuma itu lah I muhasabah balik kejadian2 yang lepas, buat macam analisa - apa punca and how it solves - then I notice that we always fight masa waktu subur. Then I know there is something wrong with me.

      Jangan risau, doa minta pentunjuk dan jangan segan pada ibu bapa / rakan2 yang suggest tempat berubat..tanya mereka pun tak pe..sometimes kena rendahkan ego..I dulu ego..konon tak mau lah berubat macam ni..and my mum pun let it go je..then sekarang, kita dapat pencerahan yang lebih mendalam pada perkara2 yang ilmu sains tak dapat trace.InsyaAllah

      Delete
    2. Lydiana Jr.

      Tunggu ya sayang sebab I tengah minta permission makcik to publish her contact.

      Delete
  2. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

    That is all I can utter right now. True, it is NOT easy to try the alternative treatment. Macam tak percaya je, kan?

    Stay positive ya sayang. Believe Allah is Great, HE knows what's best for you and all of us.

    ReplyDelete
    Replies
    1. True indeed!
      It is NOT EASY nak try cara ni. Makcik A keep saying Alhamdulillah juga..dia pun tak sangka I terbuka hati..Really, macam tak percaya..sampai sekarang masih rasa terkejut, dan mamai on what's going on..But then again, semua makhluk Allah tu wujud..kita susah nak percaya sebab tak nampak dengan mata sendiri..

      InsyaAllah I'll be positive..this is part of my usaha dan ikhtiar..Yang lain tu biarlah Dia yang beri..

      Delete
    2. Rasanya I taknak nampak dengan mata sendiri. Hihi. Makcik tu kata sangat HODOH.

      I think doa IBU memainkan peranan juga. Just like your mom, my mom pun solat hajat. And dah lama since the first time she told me about this.

      Thank you Allah. Please mudahkan semua TTCians to usaha by this way. Ameen.

      Take care sayang.

      Delete
    3. The Haji A tak cerita apa2 dengan kami, but dia cerita dengan wife dia Makcik A. Makcik A told my mum and yes, cukuplah dia cuma describe sahaja tapi mereka (dia cerita 2 ekor yang datang) sangat-sangat hodoh yang sampaikan I rasa nak nangis je..

      Again, thank you Allah...Thank you Jay and Mrs ARK for sharing your story sebab I mati2 bergaduh dengan mum cakap yang I sihat..and blame the husband. Forgive me ya Allah.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh Farah..u remove your comment ya? Tadi ada, ni tak ada.

      Anyway, i'm not the best person nak giving advice ke apa..macam segan sebab effort pun tak berapa nak ada.
      BTW, my email is bouncingandcherubic@gmail.com

      Delete
  4. wow..tak sabar nak tunggu sambungan tu B&C.. Alhamdulillah u dibukakan hati utuk berubat..kadang2 mmg ssh nk percaya tapi wujud kan benda ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya susah nak percaya..sebab tak nampak dengan mata sendiri kan..Tapi all the symptoms yang Haji tu beritahu semua I ada..I anggap this is one of the ikhtiar..nak sihat..nak baik..

      Delete
  5. Alhamdulillah B&C. Benda ru dah kuar dari badan U. teruskan treatment ye. Awak memang strong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..Lepas ni kita lipatgandakan usaha..InsyaAllah..hanya berikhtiar sahaja..Yang lain biar Dia tentukan..

      Delete
  6. Anyway, B& C...i pun ade rasa gatal2 kat 'situ'. Selalunya bila malam la. time nak tidur gitu. pelik jugak kenapa malam2 je dan time nak tidur je. Hubungan I dgn hubby alhamdulillah ok setakat ni. Cuma bila nak sembahyang tu punyalah malas nak buat. Patut ke I cuba perawatan Islam ni ye? boleh U bantu bagi maklumat orang yang I boleh jumpa untuk dptkan rawatan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly like mine you punya situasi..Time nak tidur malam dan time nak BD, confirm dia datang..berpuluh2 tiub ubat vagina dah I pakai..memang la baik tapi esok datang balik..Selalunya I tak tahan sangat, I jerang air panas then campurkan dengan garam, then cebuk kat 'situ', then tukar underwear..Baru boleh tidur malam.
      My relationship with hubby pun ok masa the first three years, then tahun keempat, masing2 tunjuk belang..Haha..

      Cuba je la mana tahu..syaitan dan jin kan boleh masuk ke badan kita sehingga ke pembuluh darah..jadi kita semua terdedah..cuma serius tak serius je..Kalau you nak, boleh bagi email you? My email bouncingandcherubic@gmail.com

      Delete
    2. Atie Nash.

      You should try. Because salah satu tanda kita di'ganggu' adalah MALAS solat.

      Delete
    3. I never know yang gatal2 di private part tu adalah benda tu..Sebab bila google, it was like yeast infection macam tu la..so most of the doctors/ expert akan suruh jaga kebersihan vagina and underwear..I memang cerewet part tu - sampai tahap I cuci my own underwear dengan tangan dengan detergent kuat supaya hilang semua bacteria ke apa, then my husband pulak keep bought me underwear every month sebab ingatkan my existed underwear banyak bacteria..

      Malas solat, tapi rasa bersalah berterusan sebab tak solat..itu yang I rasa

      Delete
  7. assalamualaikum.salam perkenalan.a bit shock coz just follow this blog.but inshaaAllah iya doakan awk n husband btambah baik.ada mak iya ajar setiap malam b4 tdo buka mp3 surah baqarah.every night and inshaaAllah benda2 halus ni xkan ganggu kita.mak kata at least 7days straight.surah tu panjang so biarkan aje play sampai tdo...then mak iya ada gak pesan amalkan tiap pagi 3kali and malam 3kali baca "BISMILLAHILLAZI LA YADURRU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDI WA LA FIS SMA'IE, WAHUWAS SAMI'UL 'ALIM"....harap dapat membantu.

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum.salam perkenalan.a bit shock coz just follow this blog.but inshaaAllah iya doakan awk n husband btambah baik.ada mak iya ajar setiap malam b4 tdo buka mp3 surah baqarah.every night and inshaaAllah benda2 halus ni xkan ganggu kita.mak kata at least 7days straight.surah tu panjang so biarkan aje play sampai tdo...then mak iya ada gak pesan amalkan tiap pagi 3kali and malam 3kali baca "BISMILLAHILLAZI LA YADURRU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDI WA LA FIS SMA'IE, WAHUWAS SAMI'UL 'ALIM"....harap dapat membantu.

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum.dalam perkenalan.a bit shock sbb baru follow this blog but iya doakan inshaaAllah awk n husband btambah baik.mak iya penah ajar tiap malam b4 tdo boleh amalkan bukak mp3 surah al-baqarah.buat tiap malam berturut2.inshaaAllah tak diganggu.my mom also ada ajar tiap pagi 3x and malam 3x amalkan bace "BISMILLAHILLAZI LA YADURRU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDI WA LA FIS SMA'IE, WAHUWAS SAMI'UL 'ALIM"...harap dapat membantu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Terima kasih atas doa Iya.

      Tentang mp3 surah-surah tu kami selalu buat..and ayat Bismillahillazi tu kami berdua sentiasa amalkan setiap kali nak makan. Tentang ini I ada pengalaman sendiri yang I will tell you in the next post..ANyway, thanks for the tip..

      Delete
  10. Replies
    1. Aha nanti-nanti ya Mira..tak larat nak taip panjang2..banyak kerja tapi InsyaAllah I akan cuba habiskan secepat mungkin. Ikutka hati nak habiskan terus tapi letih sangat rasanya sekarang..

      Delete
  11. saya sangat teruja nak baca sambungannya...

    saya tak pernah berubat secara perubatan islam secara khusus..
    pergi dapatkan air penawar dari ustaz untuk kecutkan cyst pernahla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. err..I bukan sengaja nak buat orang tertunggu-tunggu ke apa tapi I memang tak larat nak taip panjang2 sebab dah pukul 4 pagi..nanti2 la ya..I akan cuba habiskan.

      I pun tak pernah berubat cara alternatif ni..ni la first time..itupun setelah mum solat hajatkan..kalau tak, gaduh2 dengan mum tanak pergi berubat..

      Delete
    2. Pukul 4 pagi? Patutlah..hihi.

      Delete
    3. haha..dari kol 2am sampailah kol 4am..padahal entry pendek je...tak larat

      Delete
  12. B&C , tak sabar nak tahu selanjutnye..
    kalu tak keberatan nak mintak contact no Haji tu bley? tq
    take care ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm..i bukan nak buat semua orang tertunggu-tunggu ke apa, cuma sumpah i tak larat nak taip panjang2..InsyaAllah nanti I akan cuba habiskan ya..

      Boleh je nak minta nombor Haji tu..boleh i minta email you? my email bouncingandcherubic@gmail.com

      Delete
    2. my email hasnysweet@yahoo.com..thanks tau..

      Delete
  13. dear bnc. jin dan syaitan itu wujud, and i do believe your story. syukur alhamdulillah you dah terbuka hati untuk mencari penyelesaian dan dah jumpa pun penyelesaiannya! be strong dear! tak sabar nak tunggu sambungan cerita ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes..they exist,the jins and syaitan pun makhluk yang Tuhan jadikan..tapi sebab tak nampak depan mata, kita percaya dalam nisbah 70:30 gitu..

      Yang sekarang seharusnya I lakukan adalah make sure lawan the jins and syaitans dari mempengaruhi kita..

      nanti2 la I habiskan ya..tak larat nak taip panjang2

      Delete
  14. Am waiting patiently BnC's next entry........huhuhu!

    ReplyDelete
  15. hai b&c

    for me, i rasa u lucky sebab jumpa perawat yang serasi. ive met several people yang kata boleh mengubat, tapi end up macam tak meyakinkan pun ye. i anggap tak serasi je la sebab kalau cakap lebih-lebih benda yang tak tau betul salahnya tu, tak elok jugak kan. like sekarang ni pun i rasa sesuatu yang tak kena. tapi i abaikan dulu sebab tak tau mana nak jumpa credible person dekat-dekat rumah i ni. :)

    whenever you are ready to tell the story, jangan ragu-ragu even to write a VERY lengthy post! ramai yang rajin membaca ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Anis, my reply di bawah. apesal entah terkebawah pulak perginya

      Delete
  16. Salam sis hope u can also email me the haji's number. This is my email sashaylikeme@gmail.com. maybe kita boleh keep in touch jgk utk share2. Tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..will do..but i have to ask his permission first

      Delete
  17. B&C Omg, alhamdulillah u berubat alternatif akhirnya! Yeah i know, nak terbukak hati ni bukannye senang. Even i sendiri pun dah tau dulu mase TTC, org yg susah pregnant mmg kemungkinan ade gangguan tapi mesti ade one small part in our hearts yang deny benda tu kan. Sampai la satu hari kite sendiri yang terbukak hati. I taksangka jugak betul2 u mmg ada gangguan..alhamdulillah la u jumpa orang yang boleh ubatkan u, insyallah dgn izin Allah i pun doakan u sembuh...mmg betul bila benda tu ada dgn kite, kite asik bergado lakibini. i tak cite that part dlm blog i sbb i malas nak cite psl rumahtangga takot org fitnah lain pulak..but yeah, mmg dulu kami slalu bergado lakibini smpai tahap bende kecik pun i sakit ati like kalau die bukak grill kuat2 smpai bunyi gedegang pun i rase benci kat die..hahahaha sampai tahap tu la...Cepat sambung ceritaaa !! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Jay, memang betul we know that something wrong in our body and our life, tapi mesti menafikan like 'ini dugaan Tuhan, apa salahnya bersabar sekejap.'..

      I cerita ni pun sikit je..like you juga la, benda kecil pun nak bergaduh..salah faham tu tak tahu nak cakap la.asyik la salah faham..

      Will continue the story..jap

      Delete
  18. oh my...nak next sequel plissss...

    ReplyDelete
  19. Wow... eh, alhamdulillah... at least settle usaha cara batiniah ni... kita usaha je kan, mana tau berkat usaha tu Allah beri rezeki yg dikehendaki tu... Smg Allah permudahkn usaha B&C dan suami...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..terima kasih Sweet Tooth..i pun usaha dan ikhtiar je ni..yang lain tu biarlah Dia yang beri

      Delete
  20. salam perkenalan sis..
    first time bump into this blog and i really admire ur courage..
    the first step is always the hardest which is to acknowledge that we have a problem and u did it..
    InsyaAllah..teruskan berubat..lawan makhluk halus ni dengan solat, mengaji dan zikir..itu sajalah pendinding kita..
    just sharing..walaupun saya x mengalami masalah yang sama, tapi bila berhadapan dengan masalah dengan benda2 ghaib ni..my family and i selalu pgi klinik al-hidayah (klinik bapa mertua asyraf muslim)..insyaAllah mereka juga dapat membantu..
    apa2 pun jangan putus asa dalam berikhtiar..
    semoga cepat sembuh, perbanyakkan sedekah dan amalkan doa nabi zakaria..
    semoga satu hari nanti sis n hubby dapat menimang cahaya mata..insyaAllah

    jemput singgah blog saya juga..
    www.naturally-vitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah terima kasih atas cadangan, tips dan ingatan ikhlas..

      Delete
  21. Hai Anis,

    frankly i pun tak nak jumpa mana2 perawat alternative atas sebab2 yang you nyatakan..i siap berdoa lepas semayang before berubat tu supaya perawat tu ok..ahaha..bukan berdoa sendiri nak sihat..hihihi..takpe Anis, bila dah ready try la..tiada paksaan..banyak2 berdoa pada Tuhan..Dia akan tunjukkan jalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat bawah pun ok je. rajin pulak komen ni turun lif ye. hehe.

      anything, i will wait for u, ok. Syafakillah, semoga cepat sembuh!

      take care.

      Delete
  22. Hi bnc...tahniah sbb jmpe perawat yg bagus..
    Maia mmg susah nk percaya even mama da ulang bnyk kali cuba cuba cuba tp ati x terbuka..
    Hubby ok xde marah2..
    But smpai je time subur kami malas nk bersama..tp bile nk period syok plak gesel2..adoiii..
    But gatal2 kt private part tu mmg btol la..da jaga btol2 tukar underwear slalu..tukar pantyliner slalu..stil gatal2..sbb jin tu ke..uishhh scary nyerrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Maia..lama tak jumpa u virtually.

      I mula2 pun tak faham mula2 bila orang kata perawat serasi dan tak serasi..Tapi bila dah mengalami sendiri, baru I faham..So far, I cuba je..

      I pun time waktu subur - kalau tak bergaduh, malas, kalau tak malas, letih sebab travel or jalan2 tengok wayang..kadang2 tertidur..padahal da set appointment..

      bab gatal2 tu i tak berani cakap..tapi ini adalah pengalaman i dan itulah yang dikatakan oleh perawat tersebut..jadi i percaya je ls

      Delete