Monday, 7 October 2013

Some of the apps and e-books that keep me in sanity

 
 
Look both ways before entering the insanity. ~Terri Guillemets
 
 
These are among of the apps and e-books that I downloaded in my phone to keep my sanity when facing through the ups and downs of life (and infertility!). Most of the apps and e-books are related with positive thinking and mind-setting, which is not only applicable to our success in life but also success in our TTC journey. As people said, semuanya dalam minda. Maka let us sharpen our mind and attitude.
 
 
 
Think and Grow Rich byNapolean Hill.
 
Ini adalah the classic book yang published in 1937 by Napoelan Hill. It is inspired by the experience of the author yang berguru dengan Mr. Carnegie dalam menentukan takdir hidupnya sendiri. After all, it is positive thinking and positive mind attitude dan juga mind-power yang determine the actions that become our habit. The habit anyway can change your life or destroy your life, depend what kind habit we have. Ada juga kisah bagaimana anaknya mengalami masalah pendengaran which he insisted that his son is treated like normal. The son eventually become a great man in his time. Tapi bertabahlah sedikit bahasanya pun a little bit classic, but still understandable.
 


The Law of Attraction by William Walker Atkinson
Also salah satu e-book yang bagus. Kalau dah faham the basic things on law of attraction, this classic book memerikan hal yang sama
 



Unlock Your Mind Power: Access to a Life of Miracles

Pun e-book yang best, guna bahasa mudah dan pendek-pendek tapi padat.




Abundant Thinking: Achieving the Rich Dad Mindset

Semua tahu kan pasal buku Robert Kiyosaki yang paling terkenal tu, Rich Dad Poor Dad tak silap. So this e-book is on how to change our mindset to become rich dad tu.
 The mindset ni kadang2 closely associated with patient. Selalu orang ask us to be patient but they don't know what we are going through. Tapi sabar je pilihan yang kita ada.



Affirmations: Using affirmations for success

Ha inilah e-book yang I download pertama kali. Memang best sebab bahasanya mudah, pendek2 ayatnya tapi compact.

 
 
The Daily Affirmation Exercise
 
Ni pun one of the apps yang I donwloaded mula2 dapat phone baru. Dalam tu ada disebutkan yang kita ni to implant what we want to become, kena doing affirmation selalu supaya implanted in our sub-concious mind. But how? This app can help bit, sebab dalam tu ada affirmations untuk setiap hari that we can do every morning and evening daily.



Moments of Gratitude

Pernah dengar tak dalam ceramah Prof Muhaya ada sebut kalau kita hari2 tulis senarai kesyukuran, tulis hari2 dalam masa 6 bulan hidup kita akan berubah menjadi lebih baik. Ha..apparently the Western pun believe this, sebab dalam Law of attraction, bila kita being grateful, we will attract more. Dalam firman Tuhan pun ada sebut kalau kita bersyukur nikmat akan ditambah. So, the gratitude journal is very very important. Tak percaya cuba anda baca The Magic by Rhonda Byrnes penulis The Secret. Dalam app ni kita tulis moments of gratitude hari2..

Tapi, saya dah uninstall app ni sebab jarang guna. Sebab saya guna Textgram untuk gratitude journal. Guna Textgram lagi best sebab boleh play around with the templates and fonts and colour. Cuma kelebihan app Moments of Gratitude ni, kita just tulis and feel the gratefulness, tak payah nak adjust font or whatsoever.


Affirmation Mate

Affirmation mate app ni like Affirmation Exercise tadi. Cuma best sikit sebab kita boleh adjust the speed untuk kita baca the full sentences and juga kita boleh edit the affirmation ikut kesesuaian dan impian kita.




The Science of Getting Rich by Wallace D. Wattles

This classic book ni sebenarnya menjadi titik permulaan bagi positive mind and law of attraction di seluruh dunia. Tak silap masa tu The Great Depression so buku ni ramai la orang membelinya dengan harapan dapat mengubah nasib. Turn out bukan buku nak jadi kaya, tapi buku yang calling people to change their mindset, so banyaklah orang rasa tertipu dan marah. And this book is forgotten for some time, sampailah Rhonda Byrnes keluar dengan The Secret. Dia sendiri mengaku yang dia baca buku ni masa her life in depression and misery, telah diberi oleh anaknya Hayley dan terus this book become popular again. (betulkan fakta ni jika I silap).




Grow Rich While You Sleep by Ben Sweetland


Ini e-buku yang sama the theory about positive thinking tapi the theory of practising it in our life is little bit different. This e-book menekan teori the positive thinking and berangan2 sebelum tidur. Ini kerana masa kita 'melayang2' sebelum tidur adalah the most powerful state dalam menentukan the state of our sub-concious mind. Sebab the alpha state (waktu terlayang2 sebelum tidur) tu menentukan our subconcious mind dan seterusnya akan menentukan our day for tomorrow. That's why orang yang tidur dalam perasaan kecewa dan depression akan bangun dengan perasaan yang sama seterusnya 'menghancurkan' hari esoknya dengan bertemu event2 yang tak dijangka akan menambah kekecewaanya.And vice versa.

Ada logicnya because I baca juga the comments kat Youtube dalam video of manifesting the pregnancy, some of the commentators said adalah lebih baik jika kita tonton video pregnancy atau tengok gambar babies before tidur kerana meningkatkan keupayaan fertility. That sounds legit?

Takpe kita cuba. Apapun, ini buku yang paling best I baca sebab lepas baca rasa macam tak sabar pulak nak tunggu malam. Hihi.



Fertility Affirmation

Yang ini app yang lebih kurang sama macam Affirmation Mate dan Exercise Affirmation Daily di atas tapi focusing on fertility. Digalakkan buka app ini sebelum tidur sampailah terlena.




Know Your Mind
Ni pun on of the e-book yang best tentang how we encounter other people and ourselves with our mind power


Developing a Success Mindset

Pun best juga tapi a lot of terms yang I tak berapa faham. Mungkin akan uninstall jika I install e-book yang baru.





The Secret by Rhonda Brynes


Ha ni lah buku kegilaan dunia dan menjadi bahan bual bicara masyarakat dunia tatkala ia dipublishkan. However buku ni bit pricey sebab hardcover dalam RM80. So, I donwload pdf free je..Hehe..The next series adalah The Power - yang ini I belum baca lagi, lepas tu The Magic - murah sikit sebab softcover, yang ni I dah baca. The Magic ni all about being grateful. Siap ada exercise for a month tau. Really worth it.


Kalau ada kerajinan dan masa lapang, maybe I will share some of the points and interesting facts dari e-books yang I baca ni.

So friends, kalau ada apps or e-books yang best-best boleh la share di sini.

6 comments:

  1. wah...rajinnya B&C baca semua ni... i just dgr ceramah mp3 je untuk meningkatkan my motivation :-) did u buy all the e-books? or boleh download je kat internet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua tu tak beli. Semua apps tu adalah free, dan some of the e-books tu download je dari internet tapi I masukkan dalam phone, ye lah sebab phone paling dekat dengan diri kita kan..Bila duduk2 or just kill the time boleh baca balik..

      Delete
  2. hi dear..can we be friend? i TTC jugak.. ni email address i : farahfabulouz8@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah, hi dear..of course we are friends in the same boat...tapi kalau usaha2 untuk TTC yang lebih rigorous or yang lebih advance jangan refer pada I tau , sebab I tak se-advance rakan2 TTC yang lain, walaupun dah masuk 4 tahun kawin..rakan2 lain lebih advance..kalau takat sharing the feeling and emotional upheaval or anything InsyaAllah..

      Delete
  3. salam BnC. tak terffikir pun nak dwnload ebook free in my phone! ya Allah thanks a lot for sharing. lepas baca terus cari ebook-ebook best untuk download, especially the secret tu. thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. All of them free je...I tak pernah bayar apa2 pun for apps/e-books...Kalau you ada e-book2 best yang dah download, share la dengan I..

      Delete