Friday, 25 October 2013

Pertanyaan tentang hadis

 
 
When a man comes to me for advice, I find out the kind of advice he wants, and I give it to him. ~Henry Wheeler Shaw, a.k.a. Josh Billings



Lately selalu jumpa ayat-ayat yang dibaca di internet dan di forum-forum yang seolah-olah mengquote hadis Prophet Muhammad PBUH tetapi tidak dinyatakan sumbernya, samada hadis sahih/ tidak dan dari riwayat mana. Most of them hadis yang I tak sure seolah-olah menggambarkan perlindungan Prophet Muhammad PBUH ke atas wanita yang diuji (unmarried and childless). Ingat tak hadis yang kononnya wanita tidak beranak lebih hina dari penjuru tikar tu? Ok yang itu memang hadis palsu, provided that isteri Rasulullah PBUH, Aisyah R.A pun tidak mempunyai anak bersama Rasulullah PBUH.

Harap-harap ada rakan-rakan di sini yang boleh beritahu sumbernya secara tepat atau link yang berkaitan, sebab saya ada cuba cari the (so-called) hadis via Google but to no avail. Kalau nak cari di Maktabah Syamilah, saya kurang mahir in Arabic, and tak tahu keywordsnya secara  tepat.


1) Hadis yang seakan-seakan berbunyi begini:

Prophet Muhammad PBUH asked kepada sahabah: Siapakah di antara kamu yang mandul?
Sahabah replied: Orang yang mandul adalah orang yang tidak mempunyai anak.
Prophet refuted: Orang yang mandul bukanlah orang yang tidak mempunyai anak, tetapi orang yang mandul adalah orang yang mempunyai anak tetapi tidak dapat membawa mereka ke syurga/tidak mendidik anak dengan baik/ anak yang tidak membawa manfaat kepada ibubapanya

>>>> Tak sure mana satu betul dan precise

2) Hadis yang seakan-akan berbunyi begini:

People blamed the women: Celakalah wanita yang tidak berkahwin dan tidak beranak (mandul).
Prophet Muhammad PBUH said: Wanita yang akan dimulai dihisab dan akan masuk ke syurga terlebih dahulu adalah wanita yang tidak berkahwin dan tidak mempunyai anak. Kerana mereka adalah golongan yang tidak mempunyai tanggungjawab berat/kerana tidak ada dosa kepada suami atau anak-anak/ kerana tidak ada tanggungan yang memperlahankan hisab mereka

>>>>> Pun tak sure yang mana more exact


3) Yang saya baca dalam forum ni ada seorang artis ni pregnant bunting pelamin. Then ramailah orang ucap tahniah dan ucap 'moga-moga cepat dapat baby.'

Then dalam ramai2 wish macam tu, ada sorang tulis like tak baik wish pasangan yang baru berkahwin dengan ucapan cepat2 dapat baby kerana Rasulullah PBUH tak suka. Baginda sendiri pernah melarang sahabatnya berbuat demikian kerana hal kandungan adalah di bawah kehendak dan takdir Allah SWT.

>>>. Kalau ada cerita penuh dan hadis berkaitan dengannya, silalah berikan link pada saya.

InsyaAllah jika dapat sumber yang authentic, I'll share here moga-moga kita semua dapat manfaatnya.

4 comments:

  1. L pn xpasti pasal ni..L slalu guna link ni utk rujukan http://sunnah.com/ dan http://quran.com/

    ReplyDelete
  2. Babe, tq sgt2 wat entry ni.. nanges i bile baca hadis tu. lepas survived ttc, tanggungjawab smakin besar. Allahu Akhbar.

    http://sunnah.com/adab/8/12

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita manusia yang ada peranan masing2 di dunia ini. BTW, thanks for the link

      Delete