Friday, 25 October 2013

Pertanyaan tentang hadis

 
 
When a man comes to me for advice, I find out the kind of advice he wants, and I give it to him. ~Henry Wheeler Shaw, a.k.a. Josh Billings



Lately selalu jumpa ayat-ayat yang dibaca di internet dan di forum-forum yang seolah-olah mengquote hadis Prophet Muhammad PBUH tetapi tidak dinyatakan sumbernya, samada hadis sahih/ tidak dan dari riwayat mana. Most of them hadis yang I tak sure seolah-olah menggambarkan perlindungan Prophet Muhammad PBUH ke atas wanita yang diuji (unmarried and childless). Ingat tak hadis yang kononnya wanita tidak beranak lebih hina dari penjuru tikar tu? Ok yang itu memang hadis palsu, provided that isteri Rasulullah PBUH, Aisyah R.A pun tidak mempunyai anak bersama Rasulullah PBUH.

Harap-harap ada rakan-rakan di sini yang boleh beritahu sumbernya secara tepat atau link yang berkaitan, sebab saya ada cuba cari the (so-called) hadis via Google but to no avail. Kalau nak cari di Maktabah Syamilah, saya kurang mahir in Arabic, and tak tahu keywordsnya secara  tepat.


1) Hadis yang seakan-seakan berbunyi begini:

Prophet Muhammad PBUH asked kepada sahabah: Siapakah di antara kamu yang mandul?
Sahabah replied: Orang yang mandul adalah orang yang tidak mempunyai anak.
Prophet refuted: Orang yang mandul bukanlah orang yang tidak mempunyai anak, tetapi orang yang mandul adalah orang yang mempunyai anak tetapi tidak dapat membawa mereka ke syurga/tidak mendidik anak dengan baik/ anak yang tidak membawa manfaat kepada ibubapanya

>>>> Tak sure mana satu betul dan precise

2) Hadis yang seakan-akan berbunyi begini:

People blamed the women: Celakalah wanita yang tidak berkahwin dan tidak beranak (mandul).
Prophet Muhammad PBUH said: Wanita yang akan dimulai dihisab dan akan masuk ke syurga terlebih dahulu adalah wanita yang tidak berkahwin dan tidak mempunyai anak. Kerana mereka adalah golongan yang tidak mempunyai tanggungjawab berat/kerana tidak ada dosa kepada suami atau anak-anak/ kerana tidak ada tanggungan yang memperlahankan hisab mereka

>>>>> Pun tak sure yang mana more exact


3) Yang saya baca dalam forum ni ada seorang artis ni pregnant bunting pelamin. Then ramailah orang ucap tahniah dan ucap 'moga-moga cepat dapat baby.'

Then dalam ramai2 wish macam tu, ada sorang tulis like tak baik wish pasangan yang baru berkahwin dengan ucapan cepat2 dapat baby kerana Rasulullah PBUH tak suka. Baginda sendiri pernah melarang sahabatnya berbuat demikian kerana hal kandungan adalah di bawah kehendak dan takdir Allah SWT.

>>>. Kalau ada cerita penuh dan hadis berkaitan dengannya, silalah berikan link pada saya.

InsyaAllah jika dapat sumber yang authentic, I'll share here moga-moga kita semua dapat manfaatnya.

Monday, 14 October 2013

Pesona Solat Tahajud by Dr. Muhammad Salleh

 
 
A good book has no ending. ~R.D. Cumming



Author: Dr Muhammad Salleh PhD
Publisher: PTS Millennia Sdn Bhd
Year: 2011 (3rd Edition)
Price:  Peninsula - RM14.90, Sabah/Swak - RM16.90


This is actually the second book on Tahajud by Dr Muhammad Salleh after Terapi Solat Tahajud. I bought this book first and later bought the Terapi Solat Tahajud. IMHO, I love Pesona Solat Tahajud more than Terapi Solat Tahajud, because Terapi Solat Tahajud is discussing the Tahajud miracle in scientific view. There are so many terms I cannot understand but still it is a good read because there are very limited books that discussing the solats in the scientific aspect. There are so many researches proving that Tahajud is a great solat sunat, a lot of hadeeth and verses from Holy Quran also stating the same thing, but to discuss it in scientific aspect is amazingly great indeed in the works of Muslim scholars.


Tetapi dalam buku Pesona Solat Tahajud, the delivery is less scientific and lebih santai. My mum actually stresses on me the importance of Tahajud sampaikan kalau I ada nak mengadu masalah pada dia, mesti dia tanya dulu, "ada solat Tahajud tak?". She emphasizes me on this sebab dia kata dengan Tahajudlah segala cita2 kita akan tercapai dan Allah akan angkat darjat kita ke tempat yang lebih tinggi. MasyaAllah. Dalam buku ini juga, ada beberapa terma saintifik tetapi masih boleh difahami, banyak juga point2 dan isi2 yang sangat2 menyentuh hati, apatah lagi penulisnya menceritakan kehebatan solat tahajud dan kesannya terhadap kehidupannya. Beliau juga mempunyai sebuah klinik yang mana menggunakan terapi solat tahajud untuk merawat pesakit2nya. Solat tahajud dikatakan hanya menyembuhkan spiritual dan rohani tetapi dalam kajian penulisnya, solat tahajud boleh menyembuhkan segala penyakit walaupun penyakit itu tidak mempunyai ubat ataupun tidak dapat disembuhkan melalui sains.


So here I akan coretkan beberapa info menarik yang boleh direnungi dan dihayati. Actually every single words in this book is precious, tapi I letak some of the excerpts untuk penghayatan buat diri I dan juga kawan2 lain.

  • (page 47). Ada kalanya Allah memberikan musibah kepada hambaNya kerana hamba itu sering bermaksiat.  Lalu Allah mencubitnya supaya dia tidak sesat lebih jauh. Cubitan yang berupa kesakitan, kemalangan ataupun malapetaka yang tidak menyenangkan itu sebenarnya adalah kasih sayang Allah. Allah mahu hambanya tidak terus menerus melakukan maksiat hingga akhir hayatnya.

  • (page 47) Ada kalanya seorang hamba yang beribadah dan berusaha mencapai tahap tertentu tidak mampu mencapainya. Mungkin dia kurang istiqamah ataupun kurang khusyuk. Bagi membantunya mencapai tahap yang dikehendakinya itu, Allah memberikan musibah kepadanya sebagai ujian. Apabila dia reda, dapatlah dia mencapai tahap ujian itu. Nabi berkata, "adakalanya Allah menyediakan satu darjat bagi seseorang tetapi orang itu tidak dapat mencapainya dengan amalannya. Maka Allah mengujinya dengan menimpakan musibah kepadanya. Apabila dia sabar menerima musibah itu, dapatlah dia mencapai darjat itu.

  • (page 82). Saya sudah menghuraikan keistimewaan solat tahajud dalam bab terdahulu. Namun bagi menyegarkan kembali ingatan kita sekali lagi saya kemukan kata-kata Nabi berikut, "Setiap dua pertiga malam terakhir, Allah turun ke langit dunia sambil berseru, "Hambaku yang malam ini menjauhkan rusuknya dari tempat tidur kerana mendirikan solat tahajud, aku berasa malu kepadanya sekiranya aku tidak mengampunkan dosanya, mengabulkan doanya dan memberikan apa yang mereka minta.".Solat sunat yang utama selepas solat fardu adalah solat tahajud."

  • (page 82). Dalam sebuah hadis Qudsi, Allah berkata, "Demi keagungan, kebesaran, kemuliaan cahaya, ketinggian dan kedudukanku,setiap hamba yang mendahulukan kedudukannya daripada kedudukanku, pasti aku cerai-beraikan urusannya, aku kacaukan dunianya, aku sibukkannya dan aku letakkan hatinya hanya dalam urusan keduniaan. Dunia tidak mendatanginya kecuali apa yang aku tentukan baginya. Demi keagungan, kebesaran, kemuliaan cahaya, ketinggian dan kedudukanku, setiap hamba yang mendahulukan kehendakku daripada kehendaknya, pasti aku perintahkan para malaikat menjaganya. Aku jamin langit dan bumi sebagai tempat mencari rezekinya, aku menyertai setiap urusan dan perniagaannya serta dunia akan datang sambil merendahkan diri padanya."

  • (page 120)Wuduk adalah kewajipan sebelum bersolat. Walaupun kita tidak mempunyai hadas besar sewaktu kita hendak mengerjakan solat tahajud, sebaik2nya kita mandi membasahi seluruh tubuh dari hujung rambut hingga hujung kaki. Sekiranya anda menghidap asma ataupun tidak tahan dengan air sejuk, tidak perlu cemas. Sebelum mandi, doa dengan bersungguh-sungguh,"Ya Allah, melalui air malammu ini, sembuhkanlah penyakit asmaku.", ataupun doa lain yang sesuai dengan keinginan kita, InsyaAllah kita tidak sakit. Ini kerana molekul air yang kita niatkan untuk wuduk dan mandi itu berubah menjadi ubat yang mampu menyembuhkan penyakit.

  • (page 121). Masaru Emoto, seorang ilmuwan Jepun telah melaporkan hasil penyelidikannya berkenaan air. Apabila ayat2 Quran dibacakan kepada air, molekulnya menjadi betuk segi enam yang indah. begitu juga apabila kata2 yang positif dibacakan pada air. Sebaliknya apabila kata2 negatif dibacakan pada air atau dilekatkan pada botol air, bentuk molekul menjadi buruk. Tanpa merendahkan hasil penyelidikan Masaru Emoto, sekumpulan doktor di Universiti Gajah Mada juga pernah membuat kajian pada air. Mereka membacakan al-Fatihah pada air dan hasilnya, molekul dalam air yang dibacakan al-Fatihah memiliki kualiti yang jauh lebih bak daripada molekul air yang tidak dibacakan surah itu. Mereka melakukan kajian itu lebih awal dari Emoto. Apabila disusuri lebih jauh, Nabi Muhammad sering memanfaatkan air sebagai ubat bagi menyembuhkan pelbagai penyakit.

Penulis juga menceritakan kehebatan solat tahajud yang telah menyembuhkan penyakit kulitnya yang dideritai bertahun2 sehinggakan tiada doktor mampu mengubatnya dan didiagnos incurable. However, berkat solat tahajud,kulitnya pulih seperti asal malah lebih baik lagi. Beliau juga telah mendapat tajaan dan biaya dalam menghabiskan ijazah kedoktoran di mana ada seorang hamba Allah telah bermurah hati untuk sponsor his studies in PhD. Ada sebuah kisah lagi di mana beliau teringin untuk menunaikan haji tetapi tidak mempunyai wang yang cukup. Lalu beliau memohon sepenuh hati dalam solat tahajudnya supaya dapat pergi haji tanpa mengeluarkan belanja. Beliau mendapat tawaran but the offer only for himself, excluding his wife. Lalu beliau reject the offer and berdoa lagi sepenuhnya dalam tahajudnya supaya dapat bring his wife along with him to hajj. One day one of the travel agency offering the sponsorhip of pilgrimage to Mecca for him and his wife.

Dalam buku ini juga menyatakan hormon2 yang dirembeskan oleh human body semasa wuduk, ketika tahajud dan after tahajud. The hormones released can cure and heal a lot of diseases and can cure every disease in our body. The practical on tahajud solat also been discussed here, not to mention it tells us how tahajud become our direct and private communication between us and Allah.


InsyaAllah hopefull all of us can benfit from this.

 

Thursday, 10 October 2013

Murphy's Law of Infertility

 
 
Fall seven times, stand up eight. ~Japanese Proverb
 
 

Murphy's Law: Humorous axiom stating that anything that can go wrong will go wrong

Tuesday, 8 October 2013

"So you are not a real woman lah?"



Judge me all you want, just keep the verdict to yourself. 
~From a Winston advertisement
 
 
 
I never tell my husband about this. I attended one of the interviews several months ago at one of the prestigious universities in Malaysia for a post of lecturer. So, while waiting for the interview, there was a lady in confinement also attended the interview with her 1-month baby and husband. We had to wait the at the interview venue for 8 to 9 hours including the mock teaching session. Apparently the confined lady was still excited with her newborn and talked about her little angle and how behave her baby is all day long, including when we waited privately for mock teaching season. Anyway, tak kesah la. I don't mind listening all her excitement as long as she not undermine me.
 
In the first session of the interview, there were three interviewers, a man, an Indian lady and a hijabi Muslim  lady. So, when the man interviewer asked me what my plan in 5 years, I replied that I gonna do PhD to qualify me as a real lecturer. I don't know any diction that can substitute the word real but that it was. I said that lecturer should equipped with research skills to answer the calling from government of Malaysia to make our universities to become a research universities, that having Master is not enough, and this plan is like my plan for a betterment to the nation, university and myself. Unless if I'm a lecturer of colleges teaching diplomas students, maybe the research skills not necessarily needed, but even lecturers from polytechs starts engaging in researches. That is different story.
 
The Indian lady interviewer asked me to describe little bit about my research. So i narrated the DVs and IVs, problems and the unit analysis, plus how much progress I made so far.
 
The Muslim hijabis interviewer then asked me if I can conduct classes on weekend for part-timers. I said I can. She then asked me if have no parental commitment. I replied that I have no such commitment because I have no kids. She then asked me with smirk,"So you are not a real woman lah?"
I blatantly replied, "No" with wide smile.
 
 
The man interviewer and the other interviewer looked petrified for seconds and quickly asked me on other things to cover up the awkwardness.
 
 
How did I felt? I felt nothing. Cuma for days later when I'm feeling down, I feel embarassed and patronized for being childless. Embarassed and guilt, I never told this to anyone until I write this here. Embarassed, because being childless is mocked in the job interview. Guilt, if I could replace the word 'real'  with another suitable word.

 


Monday, 7 October 2013

Some of the apps and e-books that keep me in sanity

 
 
Look both ways before entering the insanity. ~Terri Guillemets
 
 
These are among of the apps and e-books that I downloaded in my phone to keep my sanity when facing through the ups and downs of life (and infertility!). Most of the apps and e-books are related with positive thinking and mind-setting, which is not only applicable to our success in life but also success in our TTC journey. As people said, semuanya dalam minda. Maka let us sharpen our mind and attitude.
 
 
 
Think and Grow Rich byNapolean Hill.
 
Ini adalah the classic book yang published in 1937 by Napoelan Hill. It is inspired by the experience of the author yang berguru dengan Mr. Carnegie dalam menentukan takdir hidupnya sendiri. After all, it is positive thinking and positive mind attitude dan juga mind-power yang determine the actions that become our habit. The habit anyway can change your life or destroy your life, depend what kind habit we have. Ada juga kisah bagaimana anaknya mengalami masalah pendengaran which he insisted that his son is treated like normal. The son eventually become a great man in his time. Tapi bertabahlah sedikit bahasanya pun a little bit classic, but still understandable.
 


The Law of Attraction by William Walker Atkinson
Also salah satu e-book yang bagus. Kalau dah faham the basic things on law of attraction, this classic book memerikan hal yang sama
 



Unlock Your Mind Power: Access to a Life of Miracles

Pun e-book yang best, guna bahasa mudah dan pendek-pendek tapi padat.




Abundant Thinking: Achieving the Rich Dad Mindset

Semua tahu kan pasal buku Robert Kiyosaki yang paling terkenal tu, Rich Dad Poor Dad tak silap. So this e-book is on how to change our mindset to become rich dad tu.
 The mindset ni kadang2 closely associated with patient. Selalu orang ask us to be patient but they don't know what we are going through. Tapi sabar je pilihan yang kita ada.



Affirmations: Using affirmations for success

Ha inilah e-book yang I download pertama kali. Memang best sebab bahasanya mudah, pendek2 ayatnya tapi compact.

 
 
The Daily Affirmation Exercise
 
Ni pun one of the apps yang I donwloaded mula2 dapat phone baru. Dalam tu ada disebutkan yang kita ni to implant what we want to become, kena doing affirmation selalu supaya implanted in our sub-concious mind. But how? This app can help bit, sebab dalam tu ada affirmations untuk setiap hari that we can do every morning and evening daily.



Moments of Gratitude

Pernah dengar tak dalam ceramah Prof Muhaya ada sebut kalau kita hari2 tulis senarai kesyukuran, tulis hari2 dalam masa 6 bulan hidup kita akan berubah menjadi lebih baik. Ha..apparently the Western pun believe this, sebab dalam Law of attraction, bila kita being grateful, we will attract more. Dalam firman Tuhan pun ada sebut kalau kita bersyukur nikmat akan ditambah. So, the gratitude journal is very very important. Tak percaya cuba anda baca The Magic by Rhonda Byrnes penulis The Secret. Dalam app ni kita tulis moments of gratitude hari2..

Tapi, saya dah uninstall app ni sebab jarang guna. Sebab saya guna Textgram untuk gratitude journal. Guna Textgram lagi best sebab boleh play around with the templates and fonts and colour. Cuma kelebihan app Moments of Gratitude ni, kita just tulis and feel the gratefulness, tak payah nak adjust font or whatsoever.


Affirmation Mate

Affirmation mate app ni like Affirmation Exercise tadi. Cuma best sikit sebab kita boleh adjust the speed untuk kita baca the full sentences and juga kita boleh edit the affirmation ikut kesesuaian dan impian kita.




The Science of Getting Rich by Wallace D. Wattles

This classic book ni sebenarnya menjadi titik permulaan bagi positive mind and law of attraction di seluruh dunia. Tak silap masa tu The Great Depression so buku ni ramai la orang membelinya dengan harapan dapat mengubah nasib. Turn out bukan buku nak jadi kaya, tapi buku yang calling people to change their mindset, so banyaklah orang rasa tertipu dan marah. And this book is forgotten for some time, sampailah Rhonda Byrnes keluar dengan The Secret. Dia sendiri mengaku yang dia baca buku ni masa her life in depression and misery, telah diberi oleh anaknya Hayley dan terus this book become popular again. (betulkan fakta ni jika I silap).




Grow Rich While You Sleep by Ben Sweetland


Ini e-buku yang sama the theory about positive thinking tapi the theory of practising it in our life is little bit different. This e-book menekan teori the positive thinking and berangan2 sebelum tidur. Ini kerana masa kita 'melayang2' sebelum tidur adalah the most powerful state dalam menentukan the state of our sub-concious mind. Sebab the alpha state (waktu terlayang2 sebelum tidur) tu menentukan our subconcious mind dan seterusnya akan menentukan our day for tomorrow. That's why orang yang tidur dalam perasaan kecewa dan depression akan bangun dengan perasaan yang sama seterusnya 'menghancurkan' hari esoknya dengan bertemu event2 yang tak dijangka akan menambah kekecewaanya.And vice versa.

Ada logicnya because I baca juga the comments kat Youtube dalam video of manifesting the pregnancy, some of the commentators said adalah lebih baik jika kita tonton video pregnancy atau tengok gambar babies before tidur kerana meningkatkan keupayaan fertility. That sounds legit?

Takpe kita cuba. Apapun, ini buku yang paling best I baca sebab lepas baca rasa macam tak sabar pulak nak tunggu malam. Hihi.



Fertility Affirmation

Yang ini app yang lebih kurang sama macam Affirmation Mate dan Exercise Affirmation Daily di atas tapi focusing on fertility. Digalakkan buka app ini sebelum tidur sampailah terlena.




Know Your Mind
Ni pun on of the e-book yang best tentang how we encounter other people and ourselves with our mind power


Developing a Success Mindset

Pun best juga tapi a lot of terms yang I tak berapa faham. Mungkin akan uninstall jika I install e-book yang baru.





The Secret by Rhonda Brynes


Ha ni lah buku kegilaan dunia dan menjadi bahan bual bicara masyarakat dunia tatkala ia dipublishkan. However buku ni bit pricey sebab hardcover dalam RM80. So, I donwload pdf free je..Hehe..The next series adalah The Power - yang ini I belum baca lagi, lepas tu The Magic - murah sikit sebab softcover, yang ni I dah baca. The Magic ni all about being grateful. Siap ada exercise for a month tau. Really worth it.


Kalau ada kerajinan dan masa lapang, maybe I will share some of the points and interesting facts dari e-books yang I baca ni.

So friends, kalau ada apps or e-books yang best-best boleh la share di sini.

Saturday, 5 October 2013

So what if your friends are mothers and you are not?




Motherhood is priced
Of God, at price no man may dare
To lessen or misunderstand.
~Helen Hunt Jackson


How is your relationship with your friends who are mothers?

More exact is, how is your friendship with your friends who are mothers while you are not?

I stumbled upon with one of the article by Gateway-women on the freindship between mothers and childless, read: Healing the friendship gap between mothers and the childless, by Gateway-women.


Exactly what is in my mind. But I personally don't want to segregate the friends accroding to their status like married, mom or single, or mom of two, three or whatever status. I personally in this view. However, not all of our friends (especially who are mothers) in the same thoughts. They are some sort of feel 'superior' and show the expression of pity to us although we are doing great in our life, just because we are not mothers. The expression of pitiness in unwelcomed and so does the unsolicited advices. The word 'kesian' is too much too handle, let alone the word 'kau jeles dengan aku sebab aku ada anak' uttered from our friends' mouth.

I also encountered the situation when I and some friends arranging our meet up but eventually cancelled it on the eleventh hour due to one of our friend, who is a mother - cannot attend the meet up because her kid was under the weather.

Sometimes I just to meet each other and ask them other things but the story of kids and pitiness to me is dominating the conversation make me uncomfortable. That's okay anyway. That's why I ignored any reunion and socializing too much because of the motherhood superiority stigma is still intact in every conversations. I cannot blame that frankly because the routine of woman with status mother or non-mothers is completely different.And you'll tend to converse what is dominating in your mind and your heart, which sometimes become insensitives to the other people.

I don't know how longer I can hold my breath to this stituation but I promise to myself that if I have kids, I will not let myself consumed by this motherhood superiority.



 

Friday, 4 October 2013

(-)ve and (+)ve: Ceritanya, bukan UPTnya




Things which you do not hope happen more frequently than things which you do hope. 
~Titus Maccius Plautus


The blog is dusty sebab the author sangat sibuk. Tapi sekarang the author sangat free sebab sudah habis belajar. The anniversary almost reach 4 years, which happen this coming December. So far I baru pulih dari demam yang teruk seminggu lamanya. Tak lalu makan pula tu, tapi bagus juga kerana I kelihatan lebih kurus. Eheh.


Do I survive the Eid? Of courselah! (eh, berlagak!). Sebelum Raya I did read some of the TTC blogs on being positive and optimist. Bila fikir2kan, sampai bila nak mengelak. Lagipun this is 4th Raya we are childfree, so agaknya orang pun dah boring nak tanya. I believe they assume me as 'perempuan susah lekat' so malas nak tanya I lebih2, tunggu je la berita gembira tu (or so I thought). Memang betul pun.. dah tak banyak soalan 'bodoh' macam dulu, I think lebih relax kot nak2 this time I raya rumah family in law, either they segan nak tanya I lebih2 or they just accept that I barren.Hahahah!. Eh tapi ni semua cerita basi. Tak pedulik.


1
Ni masa a week before Raya. I ada inform previously yang my SIL TTC for two years dah bersalin kan? The baby tak cukup bulan, so they opt for operation. Then I dengan husband datang visiting the SIL and her husband at the hospital. So di situ ada sekali MIL my SIL (means mak biras I) and her FIL. This makcik bila nampak je muka I dengan kerut2 muka terus tanya (I baru je nak hulur tangan nak salam dia lagi), "Tak ada anak ke?" "Belum". Dia kerut lagi "Kawin dah berapa tahun?" "Dah 3 lebih..". "Ngandung pun tak penah? " "Tak".

Lepas tu dia tak puas hati, dia boleh berbual2 dengan my SIL (lebih pada mengumpat sebenarnya) depan2 I intentionally nak bagi I dengar. "Depa ni kawen dulu dari hang kan? Awat tak dak anak lagi?". So SIL ni cakap, "err...dia (I) sambung belajar..". "Belajar apa lagi?". "Sambung belajar la..". "Adik hang ni (my husband) gheja apa?"."Gheja macam saya juga..". "Abis yang pempuan dia tak gheja?" "Tak..sambung belajar".

Lepas tu dengan kerut2 muka tambah lagi dengan jeling I atas bawah menyambung lagi ngumpat I takde anak..I buat tak layan je la..sebab masa tu husband dengan biras berbual so I join them lagi bagus dari melayan makcik tu..Lantak lah, lagipun I tak kenal dia. Yang lucunya, menantu dia pun (SIL) tu baru je lepas beranak, itupun dua tahun tunggu. Ingatkan habis kat situ je.

To add salt to my wound, boleh pulak my SIL ni tanya I, "Puasa penuh tahun ni?"
I faham soalan tu tapi buat2 innocent, "Tak".
Yang menyampah husband I boleh pulak ingat I bodoh sangat, "maksud Kak ni nak tahu you ngandung ke, kalau ngandung puasa penuh la.."
I buat innocent lagi, "Ooh..tak..buat masa ni tak leh lagi la, tunggu la bila dah settle semua nanti..".
SIL terdiam. Sebab actually dia pun nak sambung belajar, but then masa nak register tu, dia terpaksa quit sebab tahu mengandung.
(I tahu I suppose cannot say like that but somehow bila orang show off with us, I just want them to know that they better keep their mouth shut up).
Entah, kalau ikutkan hati, I nak jawab pada husband, "ooh, tahun ni baru nak tanya puasa penuh ke tak. Tahun2 lepas tak tanya pulak".

This SIL bukannya close dengan I pun. In fact, sepanjang tiga tahun I married, dia susah gila nak berbual dengan I, kalau makan-either dia makan dulu/dia makan kemudian, but never together.Kalau duduk2 di ruang tamu - dia akan masuk bilik bila I duduk di living room or dia duduk di living room kalau I di bilik. Not only that, she kept asking husband I masak apa, call, mesej. Kalau my Parents in law stay overnight at our house, hari2 la dia dok call my MIL tanya I masak apa. Kalau keluar sama2 satu family, she dont want to walk parallel with me.Or kalau duduk sebelah menyebelah kat restoran pun sebab terpaksa takde seat lagi, itupun jauh macamkan bergaduh.

So, I boleh terima kalau strangers or people yang not so close with me tanya soalan bodoh macam tu, sebab tak kenal sangat kan..Tapi dia ni SIL, yang it seems macam tak berapa nak mesra walaupun I dah bertahun-tahun kawin and berada dalam keluarga dia. Tentulah i rasa sangat berdendam. Masa tu siap ada azam lagi, like kalau-aku-pregnant-aku-sumpah-tak-nak-bagitahu-dia-biar-perut-dah-besar-baru-dia-tahu..Fulamak azam tak menahan! Kih kih kih.

Now, dia dah tak macam tu lagi dah..Since dah mengandung and dah ada baby, dia sangat friendly (and active di Facebook!). So how do you think? Do you think she feel threathened with my presence? or I'm just so perasan here?


Berbalik pada makcik tadi(mak mertua SIL), I rasa mengumpat2 depan bisik2 depan2 kita dah jadi norm perempuan melayu tipikal kot. Sebab ada one day dalam bulan April, one of my other SIL beranak, then ada makcik tukang urut datang untuk urut SIL tu. Sebelum SIL ni siapkan bilik untuk megurut, my MIL berbual2 dgn makcik tukang urut ni. Boleh dia pun ngumpat I dengan jeling2 pandang I atas bawah -ngumpat pasal I, tapi ngumpat kuat2 macam bisik2 kononnya tapi nak suruh I dengar. Ngumpat I like I takde anak ke, dah berapa tahun kawen, tak ngandung ke, pot pet pot pet..yang MIL macam serba salah nak melayan. I saw like MIL tu macam nak suruh I buat air untuk tukang urut tu tapi I dah menyampah kan, so I masuk bilik and tidur.Haha!Ini menantu antu!.

Anyway, I noticed that that kind of behaviour tu mean well, like nak tanya direct depan kita, segan. So ngumpat kuat2 supaya kita boleh dengar and we will explain. I faham sangat. But, I berlakon innocent, I buat tak faham like pertanyaan bodoh my SIL. Haha! Kalau nak tau, tanya betul2. Bukan ngumpat bisik2 kuat2 ye makcik..Syumel je makcik2 ni buat macam tu tapi annoying la. Lantak lah.


2.
Masa Raya, one of husband cousin yang saing2 kawin dulu, getting pregnant of number 2. Actually tak rapat pun, orang lain salam2 Raya di living room, dia sanggup datang ke dapur dengan kakak dia nak salam dengan I tanya, "Bila lagi?"
"Bila lagi apa?"
"Dapat baby la..Mohd (dia sebut husband's name) sorang je yang tak ada lagi."
DANGG!!
"Oooh...kami tak desperate!" (sambil smile widely)
Right after I said that, dia berpaling.Macam terkedu or somewhat haywire. Either she embarassed or...I don't know. I bet she doesn't know the meaning of 'desperate'..(Kejam gila merendahkan intelektualiti orang! Haha!). But I feel satisfied this way. I can explain more to show off to her but I don't think that's necessary la, sebab bukan close pun. Dia even tak tahu nama I pun.

3.
This time, I pergi rumah one of the neighbour. Masa tu bising2 la pasal we are childfree, padahal we both senyap je and smile to each other, orang lain pula yang bising. Then datang la satu family tu - they are anak menantu kepada jiran ni. They have two kids; sepasang laki perempuan. Then the neighbour cakap "Dia ni (refer to the wife) lambat dapat tapi dapat sepasang. Yang lagi sorang tu dapat cepat tapi tiga-tiga perempuan.". Then my mum cakap;"Tuhan tu Maha Adil."..

The wife tu actually conceive after 7 years of marriage. Then when she know that we are still childfree, she looked at me with expression "I know what you are going through and I know how you feel..". Lama pula dia pandang I tu, then dia tanya, "dah cek?". So I said, "Dah.". "Ok?". "Ok. so far takde apa2..".."Belum rezeki lagi tu.."..Then mum asked her,"Buat apa sampai boleh dapat ni?" The wife pandang the husband, the husband tu pandang wife dia, then the wife cakap, "entahlah, usaha macam2..tak tahu mana satu yang berhasil..tapi agaknya dah sampai rezeki kot..."..Then they asked permission to leave..


Memang ada masa tertekan dengan persepsi orang, but then don't give a damn la their perception. Ada je one of the friend yang asyik berlagu pada I like "kalau tak beranak nanti suami carik lain".

Ada satu hari entah macam mana, I remembered one of ustaz said, "Kita ni hidup ber-Tuhan. Kita bukan hidup ber-suami, ber-anak, ber-kawan, ber-harta, ber-sedara, ber-rumah, ber-duit, berk-kerja, ber-kedai, ber-niaga, ber-tanah, ber-etc. Bila kita hidup ber-Tuhan, ber-lain2 tadi tu akan datang automatically. Ini ustaz cakap. So, oen day pun I berdoa supaya dijauhkan orang2 negative dari hidup I dan biarlah I'm surrounded by positive things and positive people. Kalau dah takde sangat orang positive, biarlah ada Tuhan sahaja. Tak payah ada orang pun tak pe..

And I encountered some of the things and people yang seolah2 menjawab doa tadi. Samada kita ada reunion/meeting up with friends tak jadi, atau orang nak datang rumah kita tapi tak jadi/ada hal lain, atau kita sibuk sangat sampai kita tak payah nak jumpa orang pun atau tak perlu nak bercakap dengan orang, atau ada orang nak datang rumah kita tapi kita pulak sibuk/tak ada di rumah atau orang yang kita jumpa tu macam dah insap tiba2 macam tak perlekehkan kita, or macam2 lah. Bila fikir2 balik, tenang je rasanya.


Ok la bye nanti sambung lagi dengan benda2 positip.