Wednesday, 24 April 2013

Menulis tentang TTC menyebabkan usaha kesuburan dan mendapatkan anak semakin teruk?


Writing is my time machine, takes me to the precise time and place I belong.
~Jeb Dickerson, www.howtomatter.com




Lately, saya banyak membaca dan download e-book tentang pemikiran dan tindak tanduk manusia dalam menentukan kehidupan manusia termasuklah buku-buku classic seperti Think and Grow Rich by Napoleon Hill, The Science of Getting Rich by Wallace D. Wattles, The Secret and The Magic by Rhonda Byrnes, Law of Attraction by various authors, and grow Rich while you sleep. Ada juga bacaan yang assimilate the western philosphy with Islamic teachings like Quranic Law of Attraction by Rusdin Rauf.


Semua aspek disentuh dalam buku-buku tersebut that promoting the power of human mind and the power of imagination which touches a lot of life aspects like life, money (wealth), relationship, health, career and so on.


I cannot separate my reading with our TTC journeys, and from my readings, I can make hypothesis that semakin banyak kita bercakap/menulis dengan infertility and negative emotion toward that, semakin sukar perjalanan kita untuk menjadi seorang ibu. Semakin banyak kita memikirkan infertility, akan semakin panjang the infertility journey. We always talk/write about what we don't want and the negative vibrations emanate through our body and life thus make our fertility journey is more difficult.


Setujukah anda? Sila kongsikan.

 

16 comments:

  1. rasa macam bersetuju walo saya pun adalah salah sorang yg ada blog khas utk tujuan itu.
    Tapi saya jauhkan diri dari forum / sebarang perbincangan di laman sosial berkaitan dgn ini. Sbb entah.. mungkin ada kaitan dgn -ve vibe tu kot. Huhu.
    p/s : sbb tu blog ttc saya takde komen. Huhu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak pernah masuk forum/group..sebab perbincangan selalunya akan melalut ke ipar duai dan mertua and etc..

      err..tapi saya selalu merempan dalam blog ni..haha..

      Delete
  2. B&C,

    Good info..betul. Sbb tu ramai yg nasihatkan saya jgn fikir pasal anak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm...betul, ramai je suruh kami g honeymoon kerap2, and enjoy je..tapi tu la, selalu kita fokuskan orang2 yg bagi -ve remarks instead of +ve advices..tu pasal rasa down..

      Delete
  3. Hi B&C, i did read about law of attraction. And i do believe that we are what we think we are. If the write up is on positive note, perhaps it would attract positive vibe. I rasa, menulis tentang TTC dengan negative note may make it harder sebab kita dok pikir negative. But if we write it positively, perhaps it can help to boost motivation. Just my 2 cents :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree with you..i have nothing to comment on this because i did associate infertility with negative thoughts, sebab tu la tak beranak2 lagi kot..hehehe..takpe, kita cuba sampai berjaya..

      Delete
  4. saya tidak menafikan hal itu...sehinggakan suatu ketika dlu..saya pernah menahan diri dr baca dr mana2 sumber mngenai usaha TTC termasuk la di blog..apa2 pun saya percaya bagaimana kita mempositifkan diri kita dengan apa2 juga permasalahan hidup kita ni...its will be fine & ok..:) tambah pulak kita yang org islam..ada caranya..:) terpulangla bagaimana kita menerimanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. me too...pernah jauhkan diri dari membaca pasal TTC..and suddenly i found that ramai rupanya yang senasib seperti kita..but they move on..and i took it as signs for me to take it positively..

      Delete
  5. i think i agree with this. cewah nak think think pulak kan.. tapi betul pun, macam contoh kuasa minda yang prof muhaya selalu cakap kat tv tu.. i can do it, i can do it, i can do it.. tangan tak jatuh.. (tapi tak taulah kalau dia auta kan)..

    but it make sense. kalau kita asyik fikir negative je, the negative will come. its like kita doa supaya kita ditimpa perasaan negative tu.

    to be honest, kadang-kadang bila i baca blog ttc yang selalu tulis sedih sedih, i pun depress.. tapi kalau kutuk-kutuk i suka.. haha.. jahat kan i.. but main point dia, kalau kita baca kisah sedih orang, yes, it will make us thankful of what we have and face right now. tapi kena ada positive vibes jugak sebab automatically hati akan positive minda positive, kita pon positive.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I percaya Prof Muhaya, I yakin dia tak auta..hehe..sebab i ada baca pasal mind power tu dari sudut saintifik, dan hadis dari Prophet Muhammad PBUH and ada satu ayat dari Quran juga tentang positive thinking ni..

      Me too..i kadang2 rasa depress bila baca tentang sedih2 pasal TTC..selalunya i klik tu je..tapi kalau marah2 tu i pulak siap support the writer..haha..teruk betul i..lagi2 i pun selalu maki org2 'jahat' kat blog nih, ish ish ish...

      Delete
  6. i dont.
    sebab i merepek meraban dari 2010 about infertility then finally conceive kan? :P huhu
    i think it depends on what topic u read or what topic we write about.
    sebab tu i asik kempen "think positive" dari bragging on about not getting pregnant, sedih la bagai, kecik ati dgn mertua, terasa sebab husben bgtau ofismate dah pregnant, semua tu mmg lagi melambatkan sebab kite asyik fikir tentang "kesusahan" yang dialami. you're right about that, maknanya semakin kite fikir about infertility, semakin infertile lah kite.
    remember those positive affirmation u letak dlm entry u lepas2? kalau hari2 kite bercakap pasal benda tu insyallah kite semakin dekat utk conceive.

    memang betul, about forums/fb groups tu, taksemua org ade blog dan bile dpt masuk group, diorg rasa senang nak meluahkan apa2, like terasa hati dengan makcik sendiri yang perli2 about not getting pregnant dan sbgnya. lepastu luahkan dekat group. lepastu ade few 1k TTCians yg baca, dan turut sama sakit hati dgn statement 'makcik' tukang post tu. dan mereka sama2 mengutuk2 dan menyimbah minyak, jadi bile yang nak positive kalau mcm tu kan? bile yang nak conceive kalau asyik meluahkan hal2 sakit hati saja? yang tukang post makin negative, yang comment tambah lauk lebih la negative.

    so terpulang apa yg kite bace dengan ape yg kite tulis tu, kalau semakin hari asyik mengeluh kesah mak esah, im sorry, memang Allah pun marah, rezeki pun tak murah. jadi write something positive utk motivate diri sendiri, i dont think that will lead to more infertility :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam pendapat sweet tooth..it depend on how we thought about infertility..kalau dgn -ve note, jadi lebih payah la..kalau dgn +ve note, InsyaAllah boleh conceive..

      bila i luangkan masa untuk membaca buku2, banyak rupanya yang i tak betul..banyak rupanya yang kita the TTCian tak betul.. ..bab menyimbah minyak tu lagi la, i pun buat, sebabnya first sakit hati yang kedua menyokong si penulis yang ketiga konon2 puas la tu dapat maki2 'orang jahat' tu..padahal apa yang kita maki tu akan balik melantun pada kita akhirnya, sebab like attracts like..silap besar la kita2 semua ni bila support the -ve things, patutnya kita support yang +ve..

      hooohh, kita harus memperkasakan kempen positive thinking on infertility nih

      Delete
    2. btul tu, i pun dulu penah gak menyimbah minyak lagi sbb ye la kite ni kononnya memahami apeyg dirasai kwn TTC tu, kalau kite terkena, kite pun lagi marah. so kite pun kuarkan la ayat2 seperti "huh, kalau saye, dah lame saye ckp mcm ni blabla.."
      sbenanye tu smua tak bagus..tp ye la kite ni kan emosional.
      for me kalau nak luahkan apa2 lebih elok la dgn bestfriend sendiri atau dgn siapa2 yg kite trust, tapi bende tu mesti secara verbal, bukan tulisan. bile benda bertulis ni kite leh bace berulang2 kali dan menambah sakit hati..kalau verbal ni, skali ckp je dah lepas kan..mari kempennnnn :P hehehee

      Delete
  7. alamak, i baru nak buat tentang entry prolapsed uterus. Konon nak wat study sikit la before I post the entry. Bukan apa I just wanted to share the knowlege if I found it useful for other TTCians.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh bukan jangan salah faham. maksud i di sini adalah kalau kita tulis/cakap tentang infertility dan associate it with -ve emotion/-ve vibes, akan jadi more infertile..means, kalau ilmu tentang fertility ni just a knowledge, yang disertai +ve emotion/+ve vibes, InsyaAllah the +ve vibes will bounce back tu us yang InsyaAllah memungkinkan kita to conceive soon.

      Delete
  8. Hi! Just stumbled upon your blog. Hmm true also kan, negative emotions when we write about our TTC Journey... hmmm but sometimes it's so hard to remain positive... but I think it's worth trying!

    ReplyDelete