Thursday, 25 April 2013

Jom ubah mindset tentang kesuburan



Rasanya sekarang kita patut mengubah our mindset terhadap kesuburan dan ketidaksuburan. I bukan pengamal The Secret tegar, tetapi  I cannot denying that reading those books and collected stories from people around the world make me believe that sesungguhnya benarlah seperti firman Allah bermaksud lebih kurang begini: Aku tidak akan mengubah sesuatu kaum melainkan mereka mengubah diri mereka sendiri.


Walaupun I banyak buku-buku dan ebook sebegini, I still have no urge to change my self and my life. Selalu merungut. Sedangkan terlalu banyak nikmat Allah yang kita lupakan hanya kerana kita menumpukan fikiran dan tenaga kita untuk perkara yang merisaukan kita dan orang yang menyakitkan hati kita. Kalau nak kira, my AF sangat cantik. I dah jumpa doktor, tukang urut, ustaz- all of them said that we have no problem.


After this, I akan cuba menulis untuk motivasi diri kita terutama dalam pemikiran positif terhadap kesuburan untuk kita yang masih mencuba untuk conceive, dan I menyeru juga kepada warga2 TTC lain supaya kita dapat berkongsi ilmu dan memotivasikan satu sama lain supaya kita semua mendapat manfaat bersama-sama. Selalunya buku2 sebegini hanya memberi teori je kan, tetapi kita tak tahu nak mula dari mana. Ada satu buku dari Michael Losier memberi worksheets untuk kita buat latihan untuk kita mempositifkan diri kita dan juga I hope that we can share apps yang kita guna untuk positive thinking for fertility. I ada cari Fertility affirmations apps tapi jumpa satu je, (yang free punya tu la heehe), and ada beberapa apps yang bagus untuk kita buat kalau kita tak minat nak menulis di worksheets konvensional.


Ada beberapa tools/latihan berkala yang kita boleh buat untuk menukar mindset sebab our mind perlukan latihan. Memang ada beberapa orang yang boleh buat dalam masa 1 hari tapi minda kita yang tepu untuk jangka masa berpuluh tahun (macam I 29tahun) perlu dilatih. Some of the tools adalah affirmations (yang I ada tulis sebelum ni), visualization atau imagination/vision board, gratitude/gratitude journal, contrast practise, imaginasi sebelum tidur dan bangun tidur, allowing sheets, dan berbagai2 lagi. InsyaAllah I akan cuba tunjuk satu2 mengikut pemahaman I dan contoh2 dari luar negara.


Dan tak lupa juga beberapa amalan yang banyak TTC buat dan kongsikan dan macamana kita entangle those practises with amalan2 dari Quran dan Sunnah yang mana lebih berkesan kerana zat paling tinggi dan paling berkuasa adalah Allah.



Untuk permulaan, berikut adalah petikan dari The Secret tentang abundance in health.

Inilah yang I cuba sampaikan semalam, semakin banyak kita bercakap tentang infertility, makin teruk our fertility condition --provided that bila kita bercakap tentang infertility, kita always associate with negative vocabulary. Ok, kalau kita ingat perkataan fertility atau tiba2 orang sebut perkataan anak, apa emosi yang pop up dalam fikiran? Malu, tersisih, segan, hina, tak sempurna, kecewa, sedih, marah, sombong, dan lain-lain perasaan negative. Perasaan tu menjadi -ve vibes so memantul lebih teruk lagi kepada diri kita.

See.? Jadi kita kena ubah la mindset kita terhadap sesuatu perkara itu menjadi positive. Kalau kita sebut tentang fertility -  kita mesti excited, happy, exuberant, joy, smile, sempurna, seronok, --tak sabar jadi ibu. Seriously, bila dengar perkataan anak tu cuba bayangkan bau baby --sungguh mengasyikan.

See? Kita dah tukar our emotion dan we change our vibes so the vibes will bounce back to us. That's why kita selalu dengar orang yang TTC lama, then bila dapat anak satu, kemudian berderet2 anak dia sampai terpaksa buat family planning.




Anti-war create more war
Anti-drug create more drug
Untuk create peace, we have to promote peace like Mother Teresa
Kalau promote anti LGBT, makin ramai pulak secara terbuka support LGBT


Ok, kalau kita perhatikan dua-dua poster di bawah ini, which one yang kita patut promote?




Wednesday, 24 April 2013

Menulis tentang TTC menyebabkan usaha kesuburan dan mendapatkan anak semakin teruk?


Writing is my time machine, takes me to the precise time and place I belong.
~Jeb Dickerson, www.howtomatter.com




Lately, saya banyak membaca dan download e-book tentang pemikiran dan tindak tanduk manusia dalam menentukan kehidupan manusia termasuklah buku-buku classic seperti Think and Grow Rich by Napoleon Hill, The Science of Getting Rich by Wallace D. Wattles, The Secret and The Magic by Rhonda Byrnes, Law of Attraction by various authors, and grow Rich while you sleep. Ada juga bacaan yang assimilate the western philosphy with Islamic teachings like Quranic Law of Attraction by Rusdin Rauf.


Semua aspek disentuh dalam buku-buku tersebut that promoting the power of human mind and the power of imagination which touches a lot of life aspects like life, money (wealth), relationship, health, career and so on.


I cannot separate my reading with our TTC journeys, and from my readings, I can make hypothesis that semakin banyak kita bercakap/menulis dengan infertility and negative emotion toward that, semakin sukar perjalanan kita untuk menjadi seorang ibu. Semakin banyak kita memikirkan infertility, akan semakin panjang the infertility journey. We always talk/write about what we don't want and the negative vibrations emanate through our body and life thus make our fertility journey is more difficult.


Setujukah anda? Sila kongsikan.