Thursday, 7 March 2013

(Sometimes) Life is not according to plan -- Redha

 
 
 
There is no telling how many miles you will have to run while chasing a dream.
~Author Unknown
 
 
 
Source
 
 
I cannot escape from thinking the latest of Jay's entry (Kalau takde anak, siapa nak doakan kita time kita dah mati?). Dan saya merasa sangat2 lucu dan witty sungguh Jay menjawab pada makcik2 dan wanita2 kurang berfikir (aka kepochi) sebab selama ni kalau orang sound2 I, I akan balik dan marah orang tu bila kat rumah - habis my husband, my mum dan my ayah. Adik2 I tak leh pakai sebab mereka akan buat lawak yang terus padamkan my anger, but in the end mereka akan cakap --
"bukan kau sorang je la kak.."..Dah sampai masanya I menjawab more eloquent and as witty as Jane Austen.
 
 
And I cannot agree more with the commentators tentang 3 continuous good deeds after Muslims death.
 
 
Kalau tak ada anak, siapa nak doakan kita time kita dah mati? -- Itu soalan yang biasa kita dengar. Tapi anda semua pernah dengar soalan ni tak? -- Kalau tak ada anak, siapa nak mewarisi harta dan aset kau, rumah, kereta, akaun2 ASB, insurance, etc? Nanti tinggal macam tu je..Orang lain ada anak, boleh la nak wariskan rumah atau aset lain pada anak, kau takde anak, tinggallah macam tu je, padahal sepanjang hidup kerja pagi petang siang malam cari harta tapi dah mati tinggal"
 
 
Ya Tuhan.
 
Harta kami bukannya banyak pun. Rakyat marhaen, tak ada aset mana pun. Jika mati tinggallah, boleh salurkan buat amal jariah, wakafkan pada yang lebih berhak, dan lebih senang ikut syariat -- akan diuruskan oleh Baitulmal. Ataupun Amanah Raya (walaupun this org I sceptical sikit.)
 
 
Sub-point dalam entri Jay tu, tentang TAK KESAH..itu yang I think we feel right now..REDHA.
Kalau kita redha dengan segala apa yang diberikan olehNya, kenapa orang lain perlu suruh kita jadi TAK REDHA, mesti fight, mesti melawan takdir, barulah hidup sempurna seperti orang lain, barulah dipandang oleh masyarakat, barulah boleh join the club, barulah boleh 'bersuara' tentang breasfeeding/pencapaian kanak2, gitu?
 
 
REDHA. Tak ada pun redha, kalau ada lagilah redha dan gembira. Jika bertambah, bertambah2 gembira dan syukur.
 
 
 
 
Baca. Bak kata si pemuisi, kalau dah si penanggung terima takdirnya, kenapa orang lain sibukkan 'kenapa'..
 
 
Life template : Semua mesti sempurna. Tidak. My life is not according to usual life template, yang semuanya serba sempurna. Jika ditanya hati, of courselah mahu yang indah2 belaka. Itu jualah yang didoakan setiap hari. Tapi Tuhan Maha Mengetahui. Yang hamba-hambaNya yang lain pula yang jadi Tuhan. Jangan jadi hakim tak bertauliah, jangan jadi penilai rendah ilmu.Berdosa. Nanti Allah tarik apa yang dimiliki. 
 
 
"If a human dies, then his good deeds stop except for three: a Sadaqa Jariah (continuous charity), a beneficial knowledge, or a righteous child who prays for him.” – Sahih Muslim
 
 
An article from a barren woman, and use writing and teaching skills as her good deeds . Hope we can benefit from her. InsyaAllah
 
 

11 comments:

  1. Wahkahkha u jgn la malukan i plis :P tapi btul ape? kan? i sbenanye penah jugak ditanya bab harta tu, tapi ade sorg je makcik yg penah tanye camtu. i ckp dgn makcik tu i takde harta. ha sekian. :P
    yg paling kerap i kena ialah bab doa. psl harta i pun jwp mcm tu, sedekahlah. kalau takde anak, bagi lah anak yatim, berlipat ganda pahalanya. manusia lebih risau kepada SIAPA harta tu diberi dari PAHALA yg kite nak dapat tu.
    They are totally missing the point. for me Allah kata 3 amalan yg dijanjikan lepas mati tu, yg ketiga ialah "Doa-anak-anak-yang-soleh"
    kan? Sebab Allah nak suruh kita didik anak menjadi anak yang soleh, itu amalan kite. ganjarannya, bile kite mati, doa anak2 yg soleh adalah makbul. Jadi patutnye makcik2 yang cakap tu pikir la die kompem ke anak die soleh? makcik yg bercakap tu hmmmmm i tgk anak2nye pun mcm hhmmmmmmm....kan? jadi konpiden pulak die kalau die mati doa anak2 dia tu sampai? dari die risau pasal org yg takde anak takde org doakan, baik die risau psl didikan yg die penah bagi kat anak dia. hohoh
    they can say that actually, kalau ada org yg bermatian2 planning taknak anak, atau gugurkan kandungan bile mengandung, sehabis boleh taknak ada anak lansung, then diorang boleh ckp mcm tu. i pun penah ckp mcm tu pada kwn i yg ckp die taknak ade anak sbb die risau anak dah besar jadi anak derhaka. i ckp kat dia, takbaik ckp mcm tu, anak tu rezeki, anak tu yg doakan ko bile mati. i ngaku i penah ckp tapi sbb die ckp die taknak anak, i terasa mcm dia nak tolak rezeki yg kemungkinan Allah nak bagi. tapi kite? memang berusaha sehabis boleh utk anak, bile kite redha sebab belum sampai rezeki lagi, makcik2 takperlu la sound kite mcm tu kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan malukan u..tapi bagi i idea utk menjawab..i ni bukan baik sangat tapi bila org sound2 mcm tu terus terkedu, paling2 pun senyum je..takpun tarik muka..bila balik baru la keluar maki hamun kat org tu, padahal org tu tak dengar pun..tsk tsk. ada juga my neighnour yang anak 1 je, then makcik2 kepochi asyik tanya bila nak menambah sebab adik dia dah pregnant no.2, then akak tu jawab - "ingat buat anak macam beli goreng pisang kat tepi jalan tepi longkang tu ke?"..terkedu la makcik2 sampai my mum pun tercerita benda tu kat i..i pun menambah la, "ha tu la padan muka kawan2 mak yang bodoh tu. dengan saya seronok gelak2, kena dgn akak tu setepek kena sound, padan muka!", then my mum diam je..ha ha..

      lawaklah org tanya pasal harta takde pewaris, org yg ada anak tu pun, hartanya tinggal juga..cth terdekat mcm my late grandpa la, bukan main berjimat cermat kumpul tanah, then bagi2kan pada anak2, in the end anak2 jual tanah tu..harta memang tak ke mana..
      kalau pasal ur friend yang tak nak anak tu, tak tahu nak cakap macamana..mwmang ada ramai pasangan actually yg nak living childfree..dulu pun i macam ur friend, takut nak beranak.takut tak pandai jaga anak la, ada plan nak sambung PhD la, takut tak boleh nak buat perkara yang disukai bila ada anak la..hah terus Tuhan tak bagi ni ha..


      apa2pun, kalau pasal anak ni, 1001 alasan orang buat nak depresskan kita..padahal kita redha je..kita ok je..mereka pulak yang susah hati..

      Delete
    2. yeah actually kwn i yg taknak anak tu ada kakak yg spend her whole life TTC,(now dah 17tahun kawin masih tak conceive tapi dah adopt anak angkat) - now anak angkat tu pun dah darjah 1. so kwn i ni dari kecik tgk kakak dia frust, menangis, fail treatment, jual semua benda utk buat treatment including IVF (jual kereta dan harta lain) but still takde rezeki. (my fren n kakak dia ni jarak 15thn) jadi i dari form3 dah tau kisah org2 yg susah conceive ni akan buat treatment mcm2. jadi kwn i ni dari kitorg form3 sampai laaa skang ni, die tetap ckp die taknak seksa diri mcm kakak dia, then bile i pulak TTC n kena mcm2, kdg2 i ngadu kat dia, dia still ckp Peh, fobia la dgr cerita org. Baik aku takyah kawin, baik aku takyah ada anak, stress! katenye.
      I penah gak marah dia, takbaik la ckp mcm tu sbb mane la kite tau tuhan nak bg rezeki kat kite mcm mana. then die kate kalau ditakdirkan tuhan nak bg die terima tapi die TAKKAN mintak.

      hmm tu lah kan harap bile kite TTC ni bagi pengajaran la kat diri sendri bile kite dah tua esok, jgn la kite diskriminasi golongan TTC ni dgn bagi balik kat diorg bende2 yg kite penah kena. i sendri penah kena soal dgn makcik sdara (kazen bapak i) pasal kenapa lambat conceive, siap perli2 i pulak kata takkan berdua lama sgt, rugi laa kalau takde anak..tua sape nak jage blabla (mcm2 die ckp) (walhal i baru kawin setahun 2 bulan) Tiba2, i dpt tau makcik yg tanya i tu pun 10years baru dpt anak! i jadi heran, kenape die perlu perli i balik sedangkan dia sendiri pun susah conceive. adakah die nak balas dendam sbb dulu die pun teruk kena? ngengg..

      Delete
    3. ini kisah yang sangat baru untuk I..baru first time dengar kisah macam ni..tak sangka la..ada juga lesson di situ..


      diskriminasi pada TTC -- I think kan, once a wife tu dah ada anak, the whole perspective dia terhadap TTC ni akan berubah walaupun sedikit -- ini cuma my judgement la..that's why sometimes ada TTC yang mengadu di blog/FB tentang ex-TTC yang dah mengandung, terus berubah 100% persepctivenya tentang orang TTC, walaupun dia pernah melalui fasa TTC tu..Terus sindir2/kutuk2/tanya pedas2 pada golongan TTC tu..again, perspective dia dah berubah, tak banyak sedikit mesti ada..Tapi i believe bukan semua TTC survivor macam tu, masih ramai lagi TTC survivor yang memberi support pada golongan TTC dlm berbagai2 cara.. TTC survivor macam ni, kami doakan yang terbaik untuk anak2 anda..Tapi kalau TTC survivor yang tiba2 berubah tu lepas pregnant tu,entahlah..terselit rasa kecil hati.

      Delete
  2. Seriously, kalo org tanya sapa nk warisi harta bila i dah mati, mmg org tu nak makan penampor.... hahahaha...how dare dia asked such question. Dah lupa agaknya dalam Islam ada hukum faraid untuk harta pusaka kan... tak de anak, ada lagi dlm list tu yg boleh dapat harta kita. Kalo tak pun, boleh buat wasiat siap2... U are such a strong women to have endured that kind of people B&C. Stay strong ya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, masing2 pakai tudung labuh siap kondem tudung kita yang berlilit2, dah pergi haji umrah berkali2, siang malam pergi kelas agama, tapi benda simple like faraid tu pun boleh overlook..kalau kita belum ada anak, orang lain tak payah la nak buat statement atau argue macam2 yang nampak kebodohan diri..adoi la..

      Delete
  3. i pun tengah redha je sekarang ni. kids, or no kids, semua tu ketentuan. untuk i, kalaulah kami 2 orang ni tak ada nanti, dan harta berkepok-kepok sampai aset berjuta-juta, sedekah kan ajelah dengan anak yatim, fakir miskin, buat foundation to those who nak buat rawatan untuk dapat anak and what so over. they'll pray for us for sure..banyak benda yang kita boleh buat untuk dapat pahala after mati. even sedekah yang kita bagi kat masjid-masjid, kalau orang solat dan menyebar ilmu kat situ, itu pun kita dapat habuannya jugak..orang suka nampak apa yang kita kurang..orang tak suka nampak apa yang kita lebih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. exactly..nampak apa yang kurang, cemburu apa yang lebih..sikit2 punya hal pun jadi isu..banyak lagi amalan yang berterusan yang boleh dilakukan..

      Delete
  4. jangan stress sgt pk ttg isu anak...insyaAllah satu hari nanti (yang hanya Allah jer yang tahu) mgkin DIA akan kurniakan rezki yang di impi2kan. Bolayan la pasal orang2 sekeliling. sy pun mengalami perkara yang sama dulu. kalu ada seseorg tanya kemana nak salur rete benda kita bila kita mati...jwb je kat org tu balik..awk hadap ke ngan rete benda sy?hahahaha....
    kawan2 sy ramai jgk yang mengalami situasi yang sama....
    sy mohon pada Allah, agar kurniakan permata hati yang soleh/solehah buat kawan2 saya.amin.

    ReplyDelete
  5. jangan stress sgt pk ttg isu anak...insyaAllah satu hari nanti (yang hanya Allah jer yang tahu) mgkin DIA akan kurniakan rezki yang di impi2kan. Bolayan la pasal orang2 sekeliling. sy pun mengalami perkara yang sama dulu. kalu ada seseorg tanya kemana nak salur rete benda kita bila kita mati...jwb je kat org tu balik..awk hadap ke ngan rete benda sy?hahahaha....
    kawan2 sy ramai jgk yang mengalami situasi yang sama....
    sy mohon pada Allah, agar kurniakan permata hati yang soleh/solehah buat kawan2 saya.amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Awak hadap ke ngan rete benda sy?"

      Hahahaha...sangat brilliant..hik hik hik

      Terima kasih atas sokongan dan doa..Ameen

      Delete