Friday, 23 November 2012

Affirmation and fertility boost



As I wrote here, our mind is closely related with our body health and state. Means, kalau kita nak nak jadi ibu, we should visualize the motherhood. Tapi susah kan nak imagine ada anak padahal belum ada anak. Jadi Visual Board or Vision Board sangat membantu untuk kita visualize. Selain daripada doa kepada Allah, salah satu cara untuk kita practice to boost fertility adalah by affirmation.

Dari pembacaan  I, affirmation ni adalah tool yang sangat berkuasa dalam positive thinking. Untuk memudahkan apprehension, I recommend to all of you download e-book/apps ke entah, tajuk dia "Affirmation: Using Affirmations for Success". Tak besar pun file tu. Kalau I rasa down, memang I akan baca e-book ni sebab ia summarize the techniques of affirmation. Memang banyak buku di luar sana yang tebal2 tapi this is the summarization yang kita boleh baca on-the-go dalam masa 30-ish minutes. Affirmation adalah statements yang we believe it is true, not we hope it is true or we wish it to be true. Contohnya kalau nak jadi kaya, kita patut buat affirmation "I am wealthy", bukan "I want to be wealthy", sebab otak akan mentafsirkan kita 'hendak' jadi kaya..Hendak je la, kayanya tidak. Ataupun "I will be a wealthy person"..Will kat situ maksudnya akan datang. akan datang tapi entah bila. But, macam dalam e-book ni cakap, postive thinking is the simplest thing but the hardest thing. Yelah, duit dalam tangan katalah tinggal RM200 je, tu nak kata kaya? haha..but, the idea is kita affirm with the universe we are wealthy and let the universe do all the actions. Itu dari segi wealthiness. Affirmation boleh diaplikasikan dalam semua aspek. Semua. Semua.


Saya ada google affirmation + fertility. Memang ramai sangat wanita yang dah bertahun2 mencuba with all drugs and treatments still tidak berjaya tetapi dengan mengamalkan affirmation ni, ramai yang berjaya. Ada yang sebulan cuba dah berjaya, ada yang 3,4 bulan cuba baru pregnant, ada juga yang saya baca sampai setahun lebih mengamalkan affirmation ni baru lah berjaya pregnant. Diingatkan affirmation & positive thinking tidak memberi hasil segera tapi it works. The point is, you must have faith. Kalau baca secara saintifik, rupanya bila kita adaptasi positive thinking with our life, ada hormon yang dirembeskan oleh badan kita yang merespon terhadap our thinking tadi. Kalau kita takut dengan kemiskinan, we keep thinking about it, we indirectly attract kemiskinan. So bila kita dah bersiap bagai nak rak, nak rebut tender (for example) atau nak dapat client, orang tengok kita macam tak berkenan je ataupun people assume us the least prospect sedangkan kita tahu we do our best.



Same goes to fertility, bila kita keep focusing on infertility, secara tak langsung badan kita merespon terhadap infertility sebab our hormone and receptor tak boleh bezakan yang mana satu yang kita hendak atau yang mana satu kita tak nak sebab dia cuma boleh receive vibration which is our thoughts. Our thoughts mesti come from our affirmation. Our affirmation and thoughts has become command to them. And that's why bila kita nak pregnant, kita mesti focus our thoughts, energy and focus to be a mother. Or act as if. That's why bila ada pasangan yang adopt anak angkat, mereka merasa gembira dan act as a real parent to the adopted child. Lepas tu, tup-tup the wife tu pregnant pulak. That's the yield of happiness (stress -free) dan action mereka as a parent. Tapi bukanlah suruh semua orang adopt, banyak lagi cara kita boleh buat affirmation macam ibu2 yang berjaya tu.


Bagaimana nak buat affirmation?

1) Ini pun melalui pembacaan jugak, tulis hari2 dalam phone ke (dalam protected diary ke, dalam password protected pad ke), dalam diary ke..Sebab memang susah kita nak tukar our thoughts. yelah dah bertahun2 menghadapi sindiran dan kata-kata orang, jadi kita merasa terdesak. Ha..perasaan terdesak dan perasaan 'need' tu pun adalah spoiler atau perosak kepada affirmation and vibration. Sebab bila kita rasa terdesak, thoughts and vibration bukan pada motherhood or pregnancy, tapi pada desperation. Nampak tak beza di situ? Sebab tu lah, kadang2 bila benda yang paling kita nak segera tak dapat, tapi bila  kita nak tanpa segera, eh muncul pulak. Balik semula pada asal, susah kita nak tukar mindsetting so ini cara paling senang (menulis) supaya our sub-consious mind dilatih untuk menerima our affirmations/vibes/thoughts. Contohlah kan, kalau kita nak train dog "Sit!". Hari2 kita kena train dia 'sit' baru dia faham. Tak boleh kalau kita cakap 'sit' sekali esok lusa dia faham terus sampai bila2..ini contoh analogy la..maksudnya kita kena menulis affirmation ni sampai ia implant in our mind and our subconsious mind. Macam yang kita tahu sub-concious mind adalah yang paling penting berbanding concious mind (boleh google kepoweran subconcious mind).

2) Bila bangun tidur, make sure dalam separa sedar kita implantkan our affirmation. Hm..bab ni I memang masih kalah, bila bangun tidur tengok perut kempis terus macam down cakap pada diri sendiri 'la..aku tak pregnant..kalau ada anak, mesti confirm terbangun sebab anak nangis nak nyusu..'..Inilah yang masih terimplant dalam kepala I bila I bangun tidur, which is the biggest mistake. I masih cuba nak implant new affirmation ni.  Dikatakan masa baru bangun tidur nilah our sub-concious mind berada dalam keadaan alpha yang bertindak lebih responsif terhadap our body.

3) I baca dalam buku mana entah, ia tertulis mengatakan kalau we want something, the best time untuk kita meditasi sambil affirmation adalah dalam pukul 4,5 pagi. Sebab vibrasi pada masa tu adalah yang paling kuat sekali, yang mana our body and universe will respond to the max. Tapi perasan tak, kita sebenarnya telah diberi peluang lebih baik oleh Allah. I think solat tahajud & solat hajat pada waktu tersebut sambil diiringi munajat kepada Allah adalah lebih baik dari meditasi. Don't you think so? SubhanAllah. My mum pernah buat,(tapi bukan minta anak) tapi dia minta rumah besar. Haha..Yelah, kami duduk at Klang Valley with high living cost, mak I langsung tak kerja, part time job pun takde, source of income ayah I sorang..and everyone looked down at us sebab kami beli makanan sikit2 je..Mak cerita dia teringin nak renovate rumah, sebab our home is corner lot boleh la nak renovate bagi besar. Dia kata dia bangun waktu2 tersebut, solat malam dan keluar rumah tadah tangan menuju langit mohon rumah kami turn into bungalow. Alhamdulillah, mudah sedara mara dan family datang bermalam dan berkumpul ramai2 berkenduri kendara di rumah kami. Ini bukan berlagak tau, I cuma terfikir yang mak selalu suruh kami bangun solat malam walaupun hanya tahajud 2 rakaat tapi malasnya yaAllah..


Banyak lagi tips untuk affirmation and positive thinking to boost fertility tapi kita sambung kemudian la ye..kalau ada rakan2 lain yang ada experience doing this, you are welcome to share them in the comment box, sama2 kita help each other..I sendiri pun baru nak practise religiously ni. My Vision Board pun most of them tak lengkap I simpan dalam phone.  I ada baca dari blog Jay tentang kejayaan dia pregnant dengan cara ini (one of the effort) dalam entri dia yang ini. Begitu juga dengan JD yang conceive naturally dan testimoninya tentang mind power tu. I wish she elaborate more on her methodologies in applying mind power with fertility. Dia ada suruh buat Vision Board as in my previous entry.  Lagi satu Ninie Ahmad the yoga guru yang juga pengamal affirmation. Dari blog dia, I baca some of her students yang TTC pun belajar affirmation dari dia and they got pregnant! Seronok kan..I ada baca juga ada woman yang tak ada uterus/tiub (tak sure la which one, tak ingat) dia tahu semua doktor kata she cannot be a mom, dan dia mengamalkan affirmation ni dan her baby is born healthily. I nak tanya jugalah pada TTC yang berjaya, what were you thinking before you get pregnant..or how you perceive yourself before you got pregnant? nak tahu la juga, kot2 ada tambahan yang boleh kita share sama2 dan boleh practice..



Ok contoh-contoh mudah affirmation yang boleh kita tiru adalah seperti berikut, I copy dari Natural-Health-For-Fertility. Boleh kalau nak pilih2 yang mana suka, yang mana sesuai dengan kita..


Affirmations for Physical Healing


Affirmations to Release Mental Blocks


Affirmations for Emotional Healing



Affirmations on Lifestyle Changes




Affirmation to Manifest a Baby

Affirmations for Fertility and Angel
 

21 comments:

  1. This is indeed a very2 good thing to share!
    "Kalau baca secara saintifik, rupanya bila kita adaptasi positive thinking with our life, ada hormon yang dirembeskan oleh badan kita yang merespon terhadap our thinking tadi." --> totally true.
    and this "Same goes to fertility, bila kita keep focusing on infertility, secara tak langsung badan kita merespon terhadap infertility sebab our hormone and receptor tak boleh bezakan yang mana satu yang kita hendak atau yang mana satu kita tak nak sebab dia cuma boleh receive vibration which is our thoughts."
    pun betul. kalau kite keep on cakap "haih bile lah aku nak pregnant ni" atau "bile lah turn aku" atau "kenape la aku ni belum ade anak, kwn2 aku smua dah ada"
    then worst part bila kite slalu menangis. selalu down bila org sindir.
    ni semua contributing kpd masalah infertility kite. and trust me, hormon kite akan jadi lebih teruk dan takkan subur.
    thanks for sharing my link, if u want to know what was i thinking masa buat 'self-meditation' ni, i said to myself "i'm normal. i'm normal. i'm perfect, i can get pregnant naturally, i can be a good mother, i can raise my child, i am healthy"
    disusuli dengan imaginary of my own "healthy" ovaries and uterus (walaupun i tau i have PCOS) i told myself that smua ni tipu, sbenanye i can ovulate, i have sufficient hormones (imagine pulak receptors dlm otak-bayangkan they triggered the hormones yg diperlukan utk ovulate+conceived) -->ni semua buat lepas solat.
    Lagi satu masa lepas BD pun, imagine that our ovaries dah release the 'lucky+healthy' ovum, and that she meets with our hubby's lucky+healthy sperm. imagine how the fertilized eggs travelled thru our "clear" tubes and lekat di rahim dengan sendirinya. CUkup.

    i bukan nak ckp besar atau apa, but i did this only ONCE sebenarnya. yang betul2 concentrate sampai i sendiri rasa lain macam. mcm meremang. mcm benda tu betul2 terjadi. i dah penah cuba banyak kali tapi yg i buat sekali ni yang i betul2 fokus. i did this on CD4 kot (i period 2 hari je masa tu) 2 hari lepastu i demam, then kat BBT shows that i ovulated after i demam, then Alhamdulillah at the same month i conceived.
    sbb tu i sgt2 recommend benda ni kat smua TTCians. it really2 works cuma nak dpt "focus" tu mmg payah sikit. but once u get it, insyallah taksampai 3bulan pun conceive. goodluck to u and everyone k!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaAllah yaAllah i'm so glad you sharing this..can i have your permission to share this in my coming entry?

      u did this ONCE, sampai rasa lain macam - i baca, most of pengamal visualiztaion+affirmation ni pada satu tahap rasa goosebumps, meremang bulu roma because the imagination is so strong like it comes true..betul ke? omg i nak practise this..

      true one, nak dapat focus memang payah la..i still la belajar ni..

      Delete
    2. It's true, i memang betul2 buat smpai yg rasa goosebumps, mcm meremang, mcm terapung (eh taktau nak describe mcm mana) waktu lepas solat maghrib, malam jumaat. plg bagus kalau lepas baca yassin semua lepas berdoa then terus buat. lagi-lagi lah bagus kalau duk dalam gelap.
      I penah buat beberapa kali before ni, tahun lepas pun ada buat sbb i ada terbaca psl 'hypnosis' tapi bila buat, takdpt rasa pun mcm tu. Mungkin takdapat teknik yg betul lagi kot. Sebenarnya orang yg berubatkan i tu suruh buat zikir je. dia ada cakap zikir ni kena buat sampai meremang, baru boleh RASa 'khasiat' nya. i tak faham sgt, tapi i cuba. i buat tapi sambil2 tu i apply yg fertility mind-power ni. Itu yang meremang tu, i rasa mcm i sendiri yg control follicles i semua, mcm tekan remote control tau, its like, i pushed a button then benda tu terus buat kerja. Haaaaa taktau nak explain mcm mana tapi mcm tu la lebih kurang, harap u faham. tapi mmg bukan senang la, kena cuba hari2. mmg sgt susah. tapi bile dah dpt 'teknik' tu, i think i wont take too long to conceive insyallah, jika Allah izinkan :) goodluck B&C!

      Delete
    3. i rasa i salah taip tadi. i meant "it wont take too long to conceive"

      lupe jwp soalan u, hehe yes u may share, utk kebaikan semua TTCians apa salahnya. :)

      Delete
    4. so this is the right technique yeah..InsyaAllah.

      Delete
    5. i pun tattau which is right tapi that works for me, maybe ada yg lebih senang dari tu tapi i takreti nak buat.. :P

      Delete
  2. Assalam b&c , before this i selalu baca blog you... . rajin bw but recently i started my own blog :) this method , mmg a bit difficult at 1st... tp bila u dah terbiasa insyaallah menjadi ! all the best for you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..thanks for coming here..i'm so segan u know this blog ni lebih kepada ramblings yang entah apa2 je..i hope you can share with us your experience practising this method tak kisahlah in what aspects be it your babies, your hot bods (i nak jadi hot mum like you!), etc..and thanks for your support ya..

      Delete
  3. Thanks for sharing and I would to share this info in my blog if u dont mind :) kena +ve hari2 lepas ni.same goes masa sy betul2 determine nk kurus. I keep surround with all +ve words to make me slim.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. you are welcome to do so...this is only summarization of my reading..chaiyok2..

      Delete
  4. Assalam, hi b&c...

    I nak share my experience...Actually last Ramadhan I rasa diri I totally different. I selalu fikir yang I ni pregnant. Masa tu I sentiasa rasa happy je dan berfikiran positif yang I akan mengandung dalam masa terdekat. BD dengan hubby pun I rasa lain berbanding bulan-bulan sebelumnya. Contohnya bulan-bulan sebelumnya I BD dengan husband pun sebab nak kan anak je dan selalu tertanya2 boleh dapat baby ke. I macam tak yakin. Totally different masa Ramadhan lalu, I BD dengan ikhlas, happy dan yakin telur I disenyawakan oleh sperm suami. I yakin persenyawaan tu berlaku dan berjaya. Sampai satu tahap I boleh rasa dia ada dalam rahim I. I even sometimes talk to it. Ada seorang pakcik cleaner kat ofis ni pun tiba2 usik I kata I ni pregnant. I terkejut jugak. Adakah sebab dia nampak badan saya makin berisi? No, bulan puasa badan I susut. Turun 5 kg...mustahil. I was wondering myself, agaknya aura orang mengandung ni memang boleh dilihat oleh sesetengah orang(orang yg ada ilmu/org alim).

    Masa tu I lebih sikit amalan berbanding bulan biasa. Daripada tak bangun malam I bangun malam sembahyang hajat dan baca al'quran. I banyakkan berzikir dan berdoa. Fikiran I memang betul2 positif. I yakin Allah makbulkan doa I. Hidup I happy je. Rasa macam dah ada keluarga yang sempurna, suami yang penyayang dan anak yang bakal lahir. Ditakdirkan period I lewat sehingga 40 hari. Suami I bgtau dia rasa loya-loya rasa nak termuntah je tapi dia tahan muntah tu sbb dia tak suka muntah sakit katanya. Dia tak pernah rasa mcm tu sebelum ni. Tapi I takut nak buat UPT. One day, I buang air kecil ada keluar bebenang darah berwarna coklat. I start believe that I am not pregnant. I buat UPT and the result was negative. Fikiran positif tu hilang. Terus hilang tak ada makna dah masa tu. At the same day I pergi kenduri rumah abg ipar dan I makan nenas. The next day, banyak darah keluar. Terlalu banyak until I coulnd't move a lot. Boleh baring je. Darah turun banyak sampai ke lutut. 4th day, satu gumpalan besar darah ketul seperti perut ikan berselaput putih keluar setelah I bertenggong. Kami suami isteri bingung tak tahu apa benda tu dan x tahu apa nak buat. Sadly, I finally cuma jirus dengan air sampai dia hilang dibawa air.

    I pergi jumpa Dr, Dr suspecting that I was pregnant and had complete abortion. Kalau I bawa gumpalan darah tu Dr boleh confirm kan sama ada I betul2 pregnat tau tidak. Itu satu pekara yang I ralat I tak buat. But until today, I believe that I had prengnant once. You see what happened here? It's true that affirmation leads to +ve thingking and could boost fertility. It's true zikir dan doa yang sungguh-sungguh itu perlu.

    To me, affirmation+zikir+doa+usaha= succes dengan izin Allah

    Wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for sharing...may i have your permission to share your story..i'm quite addictive to positive thinking / the secret lately and your story is so inspiring..i always have BD with husband with the thoughts whether i we can produce child or not, but i reckon your story make me believe that what i'm doing is theoretically wrong i.e. -ve thoughts while BD..

      Indeed, affirmation + doa + zikir + tawakal + effort + gratitude + right time = Allah grant us for what we wish..

      Delete
    2. Atie, kes u sama mcm cousin i yg suggest method ni dulu, masa dia baru2 cuba buat, (dia rajin sket, every solat 5 waktu dia akan buat benda ni) then after 2months die memang betul2 conceive tapi sayangnya, dia taktau yg dia conceive. (dia dah ada 1st child itu pun after 2years TTC, masa tu nak dpt anak yg kedua kena tunggu 5tahun lebih) Masa dia taktau dia conceive tu, she has to travel a lot, pegi sana sini sbb kerja. Then dia miscarried kat Holland, dah la sorang2 masa tu, pergi check tgk rupenye dah 8weeks tapi dah jatuh. Dia tak sedih pun malah dia rasa happy sbb method mindpower yg dicuba ni rupenye mmg berjaya (dr hamid masa tu kata impossible die nak conceive lagi selagi tak operate rahim dia yang terbalik tu). cuma sbb dia taktau dia pregnant, so dia tak jaga betul2 n pegi travel smua. dia tak putus asa but try again the same thing. She conceived naturally 2months later! Dah lahir dah 2nd baby dia tu. So u try lagi yehh Atie! :)

      Delete
    3. 2 months later?! so soon...it really works..i hope all of us can benefit from this..basically the positive thinking is simply a "bersangka baik dengan Allah"..so i believe when we have a good judgment and evaluation of our life i.e. +ve thinking, Allah will grant more..Sesiapa yang bersyukur akan ditambahkan nikmatnya..siapa yang tidak bersyukur walaupun sedikit akan ditarik nikmat yang ada.

      Delete
    4. yeah, it all started masa dia nak breastfeed 1st child dia. susu hampir kering n dia kesian anak dia takdpt susu, so dia baca2 kat internet dan jumpa mcm mana nak keluarkan susu naturally guna mind-set. so she try and try dan berjaya mengeluarkan susu. so bagi dia semua ni mindset belaka. kalau kite ckp susah, maka susahlah. kalau senang, senanglah. then bila TTC for #2 pun agak lama, she believes that this method boleh di-apply utk fertility. dia google2 n jumpa website circlebloom. dia hampir beli program tu tapi fikir balik boleh buat sendiri je kan. alhamdulillah she conceived dan smpai skang apply positive mindset utk semua benda :)

      Delete
    5. Hai B&C..sorry for late respond from me. Yes, you may share my experience above...
      Just want to add here, even I dah pernah buat before this now I nak dapatkan balik +ve thinking tu semula bukan senang. Seriously, pada saya semua tu (fikiran yang positif, kegembiraan, kebahagiaan, keikhlasan, keyakinan)akan datang automatically jika kita berhati tenang dan sentiasa mendekatkan diri dengan Allah s.w.t. Always have faith in Allah, always believe in him. But, now bukan nak kata saya tersasar jauh tapi saya seolah2 perlu membentuk langkah semula jadi Atie yang ready for motherhood life like once ago

      Delete
  5. semoga berjaya kak.. saat indah itu pasti akan tiba juga..yang penting jgn byk fikir -ve k..=) gud luck kak!

    ReplyDelete
  6. Adyla: InsyaAllah ameen...and thanks for your support dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MESTI la! sebab saya dah merasai apa yang akak rasa.. xsemua wanita mampu memahami apa kekurangan diri kita kan kak..malah, wanita sendiri yang mempertikaikan kekurangan itu.. sooooo....pedulikan kata orang. =) yang penting encik suami sayang kita..hehehe

      Delete
  7. Replies
    1. iya lama tak update..baru nak try update ni..haha

      Delete