Tuesday, 23 October 2012

STFU Parents

 
Yes, having a child is surely the most beautifully irrational act that two people in love can commit. ~Bill Cosby, Fatherhood




I'm not an ambassador for this blog, but if you have free time, please do click the link of STFU Parents.



I forgot the link but I read an article of oversharing among parents in social network which closely related with this blog. The author of the article said that the sharing and oversharing is different but there is a very thin line between sharing and oversharing. I stumbled upon this blog last year but not read it religiously . However in recent months the blogger caught the media attention.


To note, this blog is not another chidlfree blog but it focusing on the trends among parents who over-share everything about parenthood (including the gross one). The blogger is not a mom but she want to be one in the future.


I can never read all entries but this blog is amusing and entertaining. I think that it can become a guide for parents on what to share and what not in social networking sites. I hope the parents do not feel offended by the blog because I, the non-mommy also feel that the child-craze world today is too much.  I cannot escape being jugdmental when I saw posts from parents in Facebook/Twitter that said like "My mom is beautiful" or "I cannot accept when people not compliment my child".  I have nieces and nephews from husband's side but I think I am an unfriendly aunt. I never coax them if they crying and leave them when they fighting over toys. I know that it is unnatural when I can see faces of my brother or sister in law, which express somewhat like 'Why-never-offer-help' or  'No-motherhood-instinct' look to me but I brush it off by giving 'It's-not-my-child,-they-are-yours' look.


I think the non-mommies like us will have this feeling but we try to think that the oversharing things is a norm. At least we try to. At least I do. But thank God I found another girl feel the same thing, and defend her views.I wish I can buy the blook too.  It also a guide to us ,the non-mommies, if we pregnant in the future and become a parent, we should know to filter our thoughts and excitement of parenthood in cyberspace.

17 comments:

  1. thanks for sharing! mesti terjah blog ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..agak lawak & lucu juga la..tapi dia tak kutuk, cuma dia mock je..hihi

      Delete
  2. ala opis i block lak blog tu..baru semangat nak bace..tapi mmg btul tau..kdg2 parents kene tau la ape patut share dgn ape yg patut just 'keep it to urself'..my friends pun ade yg bagus gak bila nak share psl anak diorg sendri rasa 'eh boring la asik update psl anak je, agak2 orang menyampah tak bace?' kalau diorg tanye i i ckp jujur je, Ak ah kadang2 boring gak. dan kwn i pun ckp "aku pun rase mcm menyampah" hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguslah kalau ada parents yang rasa macam tu, sebab bukan mommies je yg over-share ni, bapa2 pun naik sama..terlalu child-centric sampai jelik, lebih baik la kalau tak update apa2.

      Delete
  3. 'I think I am an unfriendly aunt. I never coax them if they crying and leave them when they fighting over toys. I know that it is unnatural when I can see faces of my brother or sister in law, which express somewhat like 'Why-never-offer-help' or 'No-motherhood-instinct' look to me but I brush it off by giving 'It's-not-my-child,-they-are-yours' look.

    ok..itu adalah saya. tp cuma apply tuk anak2 org yg xde kaitan ngn diri sendiri. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sama la kita..tapi i lebih kejam sebab anak2 sedara belah husband suka sangat berebut toys lepas bergaduh then nangis..kalau pujuk pun bertambah kuat nangisnya so lebih baik i buat tak tahu je..heh

      Delete
  4. Bru2 ni ada baca chatting hubby n kwn2 ofis dia..my hubby tnye his frens.."murah x sunglass Ray ban after 50% disc jd rm600" one of his fren said im not rich enuf to buy it..yg paling sentap bile lg sorg mnyampuk.."yup...true,kalo aku baik aku beli susu n pampers anak2"..
    Geram sgt..but my hubby xpernah cerita psl tu...
    Then,i sengaja pancing dia..u beli la sunglass baru..bosan tgok..pastu dia excited cerita ada 1 kdai spec ni ad wat disc gile2 sbb kdai bru bukak..
    Dia ckp..nnt bile u pregnant,i dah x beli dah benda2 camni..nk sv uit utk medical n educational ank kita..
    Huhuhu ntah bila la tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. "yup...true,kalo aku baik aku beli susu n pampers anak2"


      Elleh, macam la dia sorang je beranak..orang lain beranak pun tak la parah macam dia (ceh, ayat meng'down'kan orang..kejam.kejam.kih kih kih)..

      cuba kalau husband u cakap, 'sebab aku tak ada anak la aku nak beli barang2 kehendak & keinginan'..apa si penyampuk tu nak cakap agaknya..

      Nurmaia, InsyaAllah masanya akan tiba menjadi ibu bapa..antara lambat dengan cepat je..

      Delete
    2. amiiinnn..hopefully jd kenyataan cepat2...sgt x suka bile ada kwn2 yg menetapkan berapa org anak bila dorg umur itu n ini..
      "aku dah ada sorg ank laki n sorg ank pompuan,by 35,aku target nk dpt lg 2org"
      x jaga sikit pn ati kita yg mndgr ni...huhuhu

      Delete
  5. ha..statement macam ni pun I tak suka..dah macam Tuhan pulak siap boleh tetapkan bilangan keluarga..kalau macam tu, semua orang yang senang beranak semua la ada anak lelaki perempuan bersusun2..tapi kalau kita tengok, ada je ramai family yang tak ada anak perempuan (ada anak lelaki sahaja) dan tak ada anak lelaki (anak perempuan sahaja)..entahlah, mentaliti masyarakat Melayu memang susah nak berubah..

    ReplyDelete
  6. bila kahwin almost 4 years... belum pulak ada rezeki anak, benda2 kecik pon kita boleh terasa.. sama mcm saya! kesian dgn diri sendiri sbb sy SELALU sedih, down, frust, putus asa krn kekurangan ni...
    wlwpon husband, mother in law bg full support tp sbg seorang wanita saya akur kekurangan diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Chin Sun,

      memang perempuan akan rasa kekurangan bila susah mengandung..tapi percayalah tiada apa pun yang kurang pada diri kita..belum ada anak bukan tak ada anak langsung..

      Delete
  7. Chin sun, kita sama...dah 4 thn xde bby..utk hilang kan bosan,i ada beli kucing tau..so cute,called hannah..2month old..luv her so much..kalau i rasa sedih,ada org perli2 i on that day,i ll talk to hannah hehe

    ReplyDelete
  8. that's better kan...Hugs to all of you..

    ReplyDelete
  9. Hi Nurmaia,
    FYI, sepanjang 4 tahun kawen I dah bela 1 hamster & 1 big lion seal hollad loop rabbit yg gemuk, berbulu & cute. tp kedua2nya mati. rabbit tu hadiah dr husband for bday present. stp kali my pets mati I punya down lg kronik. sampailah skrg MIL x bg I bela pet lg.
    sunyi mmg sunyi, kebanyakan masa I akn habiskan kat office dgn kawan2 lepak after work makan2 & spent dgn husband.
    Mudah2an Allah akn kurniakan kita anak yg SOLEH sbg pelengkap hidup.

    ReplyDelete
  10. *saya mencelah*..heheh..


    Chin Sun, you bertuah la kawan2 tak bising pasal anak, boleh lepak2..kalau i nak lepak dgn kawan, i make sure kawan tu jenis macamana..

    ReplyDelete