Wednesday, 24 October 2012

Review Filem - What To Expect When You're Expecting




"You pee on a stick. It's pretty idiot proof."
What to Expect When You're Expecting




I swore before that I don't want to watch this movie, let alone read the book. The film released months ago, but only have guts to watch this yesterday.
 
This  movie is basically translated from the best-selling pregnancy guide with the same title. Actually I wanna see Cameron Diaz with a bump and Anna Kendrick (yang jadi friend of Bella Swan dalam Twilight) and Chace Crawford (yang jadi Nate in Gossip Girl). It potrays the 5 couples whose facing the ups and downs of become parents yang melalui pengalaman yang berbeza.
 
Cameron Diaz, a TV fitness guru dating Matthew Morrison (yang jadi Schuester dalam Glee), (I tak ingat nama watak mereka dalam filem) seorang produser and penerbit TV dance show. Mereka berdating semasa menari bersama dalam rancangan Celebrity Dance show di mana mereka berjaya menjadi juara. Masa terima trophy, Cameron Diaz tak tahan morning sickness terus muntah dalam piala tu masa siaran langsung. Lucu.
 
Another couple is Jennifer Lopez seorang freelance professional photographer, focusing on maternity and newborn photoshoot , sudah berkahwin , yang berusaha untuk mengambil anak angkat dari Ethiopia. Dijangkakan proses adoption take a year but they manage to have the adoption lebih awal and this scare her husband. Jennifer Lopez always asked her husband to join the father's playdate. Dia telah menghabiskan sebanyak 401K untuk IVF and have a bad quality egg.
 
Another couple is Elizabeth Banks yang TTC for 2 years, she is a breastfeeding author babyhood businesswoman. Dikurnikan seorang suami yang sangat penyayang. Masa mengetahui dirinya hamil, dia sangat gembira dan mereka berdua berjumpa dengan ayah suaminya to declare the news. Ayah suaminya adalah seorang yang sangat kaya dan mempunyai isteri muda yang lebih muda dari Elizabeth Banks.
 
The other couple is ayah mertua Elizabeth Banks(tak ingat nama dia, but starred by Dannis Quaid) dan isteri mudanya. Masa Elizabeth Banks dan suaminya declaring the great news, ayahnya yang dah tua dan isteri muda itu pun turut memberitahu khabar gembira dengan kehamilan kembar.  The father is potrayed to be a competitive even to his own son and this make the Elizabeth Banks and her husband cringed.
 
Another couple is yang sangat muda, Anna Kendrick dan Chance Crawford yang one night stand but Anna Kendrick found out she is pregnant. Chace took the responsibility. However, masa tengah tidur, Anna Kendrick mengalami keguguran. Sejak dari itu, Anna Kendrick said to Chace, "Congratz, now you are off from the hook"
 
 



Some of interesting scenes:

  • Cameron Diaz terlalu suka research about everything hatta untuk decision for curcimcise the baby. Dia dan boyfriendnya argue on everything about their babies.
  • I rasa annoyed dengan babak Dannis Quaid (orang tua tu, bapa mertua Elizabeth Banks) dengan isteri mudanya yang buat lakonan depan anak menantunya dah TTC for 2 years- lakonan tu menunjukkan dia sharp shooter 'bang, bang!'..then the wife hembus the pistol jari husband dia like Bond Girl. Ceh!..
  • Suka sangat babak Elizabeth Banks yang mengalami alahan teruk, mood swings dan pregnancy hormones yang menggila. Lebih stress, bila dia tengok ibu mertua dia yang mengandung kembar tu adalah sangat glowing, pakai heels,no cellulite and sangat cantik. And their plan to have the Mini Cooper theme for baby shower pun telah 'dicuri' oleh ibu mertuanya tanpa sedar dengan invitation cards yang lebih extravagance. Masa dia dijemput untuk beri talks di satu expo dia tanpa segan silu mengakui yang dia inginkan pregnancy glow like in magazine. I just wanted the glow. The one that they promise you on the cover of those magazines. She said, "Well, I'm calling it - pregnancy sucks. Making a human being is really hard. I have no control over my body or my emotions". The talks however telah direkodkan dan disiar di YouTube dan ditonton rampantly. Dia sangat takut kalau video itu menjunamkan businessnya tapi husbandnya sangat darling dan it turn out semua wanita menyukai video itu kerana menonjolkan sisi faktual kepada pregnancy dan serta merta menjadi selebriti kegemaran ramai.
  • I suka juga babak di mana Jennifer Lopez dan suaminya pergi ke Ethiopia bersama-sama pasangan lain untuk adoption. Mereka membuat ikrar janji untuk menyayangi anak tersebut dan mungkin sebab Jennifer Lopes herself is a mom, lakonannya menjadi ibu penyayang sangatlah berkesan. Sebelum itu, dia hilang pekerjaan dan there was also a rigmarole dari pihak adption yang terpaksa dilalui oleh mereka.
  • Masa bersalin, 3 of the couple bersalin di hospital yang sama. Cameron Diaz beranak normal tapi agak susah sedikit namun berjaya melahirkan anaknya dan terus boyfriendnya propose. Elizabeth Banks mulanya tak mahu epidural tapi kesakitannya menyebabkan dia beralah kepada epidural dan terpaksa dibedah walaupun Elizabeth Banks mempunyai rancangan bersalinnya sendiri. Pendek kata, dia dah plan semua. Ibu mertuanya pula langsung tak merasa sakit nak bersalin siap boleh gelak2 lagi dengan husband tua dia. Masa nak beranak kembar tu, dia teran2 then dia rasa nak bersin, masa bersin terus terkeluar anak pertama. Masa ni memang I gelak2.
  • I tak suka statement dari playdate bapa2 tu pada suami Jennifer Lopez, husband dia ni macam buntu samada being a father is a good decision tapi bapa2 tu judge dia  by saying "you are on the other side." ..Oh I terasa sebab ada juga orang cakap macam tu pada I. Lantak.
  • Anna Kendrick and Chace Crawford pula have a formal date to continue their relationship. Elizabeth Banks yang nak pregnancy glow sebelum tu, masa baby dia lahir, she said, "this is actually my glow..".

I like this film, tapi tahan je la dengan baby-craze world. Anyhow, ia menunjukkan the different journey of parenthood and it is a very good movie dengan lakonan mantap dari semua pelakon. More info: IMDb

9 comments:

  1. Yana pun suka cerita ni, repeat banyak kali kat Astro ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Garapannya bagus kan? Mula2 ingat mcm biasa2 je, rupanya best..

      Delete
  2. like this film to! gagahkan jugak tengok but in the end, okay je sebab it views all kinds of mothers. mother yang senang dapat anak, mother yang susah nak conceive, one night stand, mothers yang adopt..and cameron diaz and her partner tu gaduh-gaduh nak circumcise anak diorang sebab doctor kata anak lelaki. end up lahir-lahir je anak perempuan. haha...love jenifer lopez and couple masa last part tu jugak. nak nangis (dah nangis dah pun..). hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, filem ni cerita tentang motherhood journey yang berbeza..lucu kan alih2 anak cameron diaz tu girl..kah kah kah..bukan main bergaduh2 nak circumsize anak dia..part jennifer lopez dengan anak angkat dia memang mengharukan..

      Delete
  3. OMG...cite nie lawak jgk. kelaka masa scene sekali bersin je anak dia da keluar. cam senangnye!! kiut..hehehhe

    part JLO, sedih.tp mmg nmpk la dia syg betul kat baby angkat dia tuh kan (walaupon berlakon je)

    cite nie ok. fun. dan yup..cameron diaz..kemain aktif lagi walaupon pregnant. kiut la dia.hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lawak sikit..kalau kita dapat keluar anak dengan bersin je, waaa memang best gila la..

      JLo tu lakonannya meyakinkan kan? maybe sbb she herself a mother.

      Cameron Diaz kelaka dan fun. ada satu masa tu dia braxton hicks masa tengah shoot fitness show dia kat depan stall chace crawford tu..hahaha

      Delete
  4. Best..tgok kt wayang dulu...sedih bile anna kendrick da excited amik gmbar perut,pastu gugur..huhuhu..

    ReplyDelete
  5. Best..hubby n i tgok kt wyg dulu...sedey scene anna kendrick da excited amik2 gmbar perut pstu gugur..huhuhu
    Paling kelakar bila isteri muda ayhnya tu lahirkn ank dgn bersin je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan..agak sedih juga la part anna kendrick miscarriage tu..padahal bukan lasak ke apa, tengah tidur je pun..isteri muda Dannis Quaid tu memang senang gila beranak..jelesnya

      Delete