Thursday, 26 July 2012

Kebagusan bagi yang belum punya anak

Atau bahasa kasarnya, kelebihan bagi yang tak beranak. Waaa..bukan tak beranak la, lambat sikit je. I marah betul bila orang panggil/gelarkan I "tak beranak". I think kita ni ketinggalan sedikit je mempunyai zuriat berbanding pasangan lain yang 'pop' terus buncit. Lewat sikit je. Sikit je..



Di bulan Ramadan ni

1. Boleh masak sedap-sedap untuk husband untuk juadah bangun sahur dan berbuka.

Sebab? Belum punya anak, jadi tak ada lah anak kacau-kacau minta dukung atau dia pun nak join masak sekali atau buat kecah di dapur. (walaupun ianya moment terindah for most of the mommies), tapi inilah rungutan yang I biasa dengar dari para ibu. Jalan ringkas - Param. Percayalah tak semua peniaga stall di Param pandai masak.


2. Boleh pergi buffet Ramadan bila-bila masa dan makan sepuas-sepuasnya sambil berbual-bual manja dengan yang tersayang.

Sebab? Ini pun I dengar rungutan dari para ibubapa yang mereka tak berapa favour makan di luar/Ramdan buffet/kenduri kahwin sebab they have to take turn walaupun untuk makan. Itu belum masuk baby/toddler yang throwing tantrums sebab kondisi restaurant panas atau mak lambat buat susu atau dah memang napping time dia. Dulu kalau kami makan dengan ibu bapa, my husband siap tolong pegangkan anak mereka supaya kawan-kawan kami dapat makan dengan aman. But sekarang - sorry lah, siapa punya anak jaga sendiri lah. Buahaha kejam!. Haritu masa kat kenduri kahwin ada je kawan kami dengan bangganya (dan gediknya) cakap pada kami, "Kami makan gilir-gilir. Sebab ada anak.". So my husband cakap, "Oh, kalau begitu kami makan dulu la ya. Kami makan sama-sama.". Terus si mak yang gedik tu tarik muka tak nak berborak dengan I..



3. Boleh pergi terawih dan bertadarus dengan aman bersama husband.
Sebab? Alasan yang I dengar juga dari mak-mak, tak boleh tarawih sebab jaga anak kecil. Bagus. Sebab dalam Islam pun adalah lebih afdal si ibu menjaga anaknya di rumah berbanding tak khusyuk di masjid/surau sebab anaknya baring-baring/main-main di sejadah orang. (Boleh google hadis Sahih yang ada).So bagi kita yang masih belum punya anak ni, kumpul pahala banyak-banyak. Allah suka pada hambanya yang merayu kan. Alhamdulillah Allah bagi peluang pada kita kumpul pahala sementara kita masing-masing masih muda dan gagah.  Boleh juga khatamkan Quran jika ada kelapangan masa. Dah Ramadan ke 5 ni, I estimate untuk habiskan 1 juzuk, it took about an hour. Doakan I boleh khatam Quran untuk this Ramadan.


4. Boleh cuba resepi kuih raya

Sebab? Belum ada anak kan..so, kalau rajin boleh lah mencuba resepi biskut-biskut raya yang ada. Tak ada budak kecik yang kacau-kacau time tengah buat kuih. Tapi ikut juga la pada preference, sebab banyak orang kata beli lebih untung dari buat sendiri.


5. Preparation untuk raya boleh buat sama-sama hubby atau buat sendiri.

Erm..contohnya nak cat pagar/cat rumah ke, nak buat extra deco ke, nak jahit langsir sendiri ke, nak kemas rak buku ke, nak kemas almari ke, nak basuh peti ais ke, nak cuci tingkap rumah ke, dan macam-macam lagi lah.


Kalau Raya

1. Boleh pasang badan. Eh, bukan la ada badan lain yang boleh dipasang siap, maksudnya the couple can put extra effort to look good la in festive season/in any ceremony. Nak pakai mekap? Pakailah, bukan ada anak pun nak nangis-nangis minta dukung pun. Nak lilit-lilit tudung/wear turban/macam-macam aneka gaya tudung? Pakailah, bukan ada budak kecik nak tarik-tarik brooch kita atau tudung kita pun. Nak pakai heels? Pakailah, bukan ada budak kecik yang nak didukung pun.  You know, bila I pakai mekap, mommy  (bukan semua lah) akan cakap, "Eeee..saya tak suka la pakai mekap, buang masa, lagipun suami tak bagi, dia suka natural beauty." Padahal tak nak ngaku yang dia memang tak cukup masa hatta nak taruk bedak pun tak sempat. Bila I pakai lilit-lilit, they commented "Eeee..tak ada la nak lilit-lilit, naik terbelit aku tengok." Padahal tak reti, dan senyap-senyap beli the same shawl.  Entahlah, yang ini pun preference individu juga. Ada yang suka ringkas dan praktikal, dan ada yang suka extra effort to appearance. Kadang-kadang bila ada mommy mengata-ngata I (macam previous sentences ni), selalunya I akan replied, "Eh, Kak X (mommy yang put effort to appearance) boleh je, dia pun ada anak ramai."..Selalunya mereka akan cakap, "Anak I lasak, anak Kak X baik-baik ikut cakap.."...Alahai. Ikut suka la kan. Hal ni subjektif. I sendiri tak minat turban sebab I tak biasa dan payah pula I nak membeganya tiap kali lepas solat. Tapi kalau dah biasa tu, easy as a piece of cake je kan..Ikut preference dan citarasa masing-masing.

2. Boleh pergi raya rumah orang/open house tanpa hassle

Sebab - tak payah nak mandikan anak atau siapkan mereka. Hias diri sendiri je, naik kereta dan bergumbira di sepanjang perjalanan. Yeeehaa!

3. Kalau balik kampung jauh (long distance journey), cuma fikir pasal berdua sahaja.

Sebab - tak payah nak ganti pampers/ tak payah nak bancuh susu/solid food. Luggage pun kurang, dan tak menganggu isu rumah di rumah kampung masing-masing akibat teriakan anak minta susu di tengah-tengah pukul 2,3 pagi..

4. Boleh pergi sembahyang Raya

Sebab - bukan ada komitmen nak jaga budak kecik kan? kecuali lah kalau red flag datang bertandang.

5. Boleh hias rumah dengan barangan kaca/tiny decor accessories

Sebab - most of parents (from my observation lah, bukan semua), tak berani letak vase/barangan kaca as decor. Kandang semua rak buku, kandang rak TV, etc. Plus, masing-masing nak anak cepat pandai, they turn their house into kindergarten. Carta animals la, alphebet la, numbers la, shape la, colours la memenuhi dinding dan pintu rumah termasuk dapur dan pintu tandas. I banyak pergi rumah parents macam ni, lebih-lebih lagi kalau the parents adalah cikgu. I fikir it is normal la orang ada anak buat macam tu. But ada satu tetamu yang I jumpa, dia siap perli tuan rumah cakap macam ni, "Rumah macam tadika.". Mula-mula I thought jahatnya la mulut tetamu tu, but bila fikir balik, anak mereka tu baru setahun setengah. My mum cakap kalau nak ajar those things, lebih elok la dalam bilik khas atau bagi buku bewarna warni. Seolah-olah macam menunjuk masing-masing menerapkan kecemerlangan akademik pada usia yang terlalu awal. Ok I faham, they argued that the childrens' brain are like sponge, they absorp what they saw and what they heard, hence the parents need to enhance the brain development of their children. Tapi entahlah. I beg to differ. Mungin dalam hal ni I berpendirian sedemikian sebab I masih belum punya anak. Tak tahu lah akan datang I pulak yang terlebih-lebih buat the same thing. (Hopefully not). Dulu ada jiran yang minta tolong I jagakan anak dia sekejap sebab baby sitter tak sihat. Masa datang tu memang la rumah I kemas, the dia perli I tapi cakap pada anak dia "Rumah aunty ni kemas sebab dia tak ada anak." (sambil mata meliar tengok my house). Masa dia ambil anak dia, memang tak dinafikan rumah I huru-hara tapi I tak kisah la, dah budak memang suka explore things kan. So dia cakap pada anak dia depan I,"adik sepahkan rumah aunty ya..?". Tapi I diam je..Hari-hari kemudiannya dia still menghadapi masalah cari orang untuk baby sit anak dia, so I  then I and my husband ada la offer untuk baby sit anak dia sampai baby sitter sembuh. Tapi dia tak hantar pun. Mungkin dia tak percaya pada I sebab I tak ada pengalaman jaga anak dan mungkin juga dia segan sebab anak dia sepahkan rumah I. I choose to believe the later sebab I nak fikir positive je. Ecewah. Pujuk hati nampak. Hahahaa..Whatever. Lantaklah. Tapi one fact yang you should know, days later, dia pun try decorate rumah dia sebijik macam susun atur dan idea yang I buat tapi dia guna cheap and shoddy decoration la. Seriously speaking dah macam tadika caca marba - sebab menghias guna shoddy material + carta-carta tadika are rampant + sawang habuk still intact + tudung & tie husband dia gantung2 kat living room + sidai kain gebar bertahi lalat di pintu masuk = OMG It's a Disaster! (at least for me, sebab dia jemput everyone ke rumah dia untuk open house). I memang mengata ni, sebab dia duk perli I rumah kemas takde anak kan...lalalalaaaaa...


6. Boleh tolong ibu mertua di dapur dan jadi menantu kesayangan

Sebab - bukan perlu jaga anak. Ni pun my ipar dan biras bising bila dia tengok I busy tolong mak mertua di dapur, mereka punya alasan dan ayat mesti macam ni, "sorry la tak dapat nak tolong, anak tak bagi lepas la.."(eleh nak cover la tu, time dah hidang boleh je isi tembolok tak de pun anak gayut2) ...Ada je ipar yang buat ayat "Ala..boleh la nak buat-buat kerja macam ni, tak ada anak.". Disebabkan I malas nak bergaduh dan ambil pusing, I buat tak tahu je. Pastu dia pula yang segan sendiri. Silence is a wisdom kan? I believe that.

Tapi ye lah, kalau ada zuriat, our 'presence' in the family stronger la kot. Do you believe so? Some people said to me dia depressed nak anak sebab dia nak 'kehadiran' dia dalam family mertua dirasai dan tidak diketepikan. Means, kalau tolong macamana pun, kalau tak beranak, tak ada maknanya.

Frankly I don't know. I dulu ada terasa macam tu, nak-nak bila my parents in law datang bercuti di rumah kami, I saw mereka macam stoned je. Bosan sampai majalah kereta my husband dan buku masak-masak I pun mereka dok belek dan baca. Kalau di rumah ipar2 lain, mereka seronok sangat. Even kalau nieces and nephews tu bergaduh berebut mainan sampai terjerit-jerit pun, my parents in law seronok, and cakap "macam ni la orang ramai cucu.."..

But I think lewat dapat zuriat bukan my fault pun. Bukan I yang berkuasa. Nak rasa ke tak rasa ke my presence in the family I tak kisah punnnngg.  *flip my hair*

Lain-lain

1. Belajar dan tingkatkan ilmu pengetahuan

Hm..kita ni Allah bagi peluang jadi ibu bapa tapi lewat sedikit. Sebab Allah nak kita gali ilmu sebanyak mungkin dan akan terapkan pada bakal anak-anak kita nanti. InsyaAllah dengan keluhuran dan ketulusan hati kawan-kawan, ilmu yang ditangguk, pengalaman TTC yang mematangkan, kasih sayang dan kekuatan kasih antara kita dan husband kita,  I percaya our children are the best among the best.  Sebabnya kan, sepanjang kita berTTC ni, I believe kita mesti tak lepas dari belajar dan melihat pengalaman orang. Macam my husband, dia la yang paling judgmental sekali. Dia kadang-kadang cakap "kalau kita ada anak nanti, kita mesti ajar mereka begitu begini." "nanti kita ada anak, make sure dia pandai itu pandai ini" "kita tak boleh ikut macam Si Polan Si Polan tu, abang tak nak la anak-anak kita macam anak-anak dia" "abang kalau boleh tak mahu la anak kita buat begitu buat begini"...Mula-mula I fikir eksyennya la laki aku ni. But then, I terfikir, it is his hope, I shouldn't kill his hope dan dreams. Allah bagi kita peluang learn and learn supaya kita ambil yang baik dan tinggalkan yang tak berapa baik. Guna yang bijak dan tinggalkan yang bodoh. Tak suka pregnancy update kat FB? Nanti kita pun jangan buat. Tak suka preggers yang boasting pasal baby? Nanti kita kelak jangan buat begitu. Suka tengok baju-baju Suri Cruise? Nanti kita boleh cedok idea baju dia untuk anak kita. Anak Sheikh Muzaffar angkawan negara diajar berenang? Oh anak kita nanti pun boleh jugak whaaaaattt..Nak jadi momma hot macam Victoria Beckham? Silalah. Tak de siapa marah. Ermm..ni bukan tambah ilmu ni, ni nak melawa je kerjanya ni..haha..tapi faham la kan my point..? Tambah ilmu bukan setakat membaca je, tengok TV rancangan berilmiah pun dikira menambah ilmu.



2. Do your best in everything.

 I duduk di kawasan ramai cikgu-cikgu. So sometimes I dengar mereka gossiping atau making remarks about people. Contohnya macam ni, "ala dia memang la boleh jadi Guru Cemerlang, dia bukan ada anak, mana ada komitmen pada anak macam kita.." Mula-mula I dengar memang la sentap, but I'm thinking in the perspective of that Guru Cemerlang tersebut. Dia make full use of her time and life untuk dedikasikan pada tugas dia dan Allah Maha Adil Dia kurniakan darjat yang lebih tinggi pada dia di kalangan masyarakat.

Dulu ada sorang staff kat my workplace dia ni gaji dia naik tapi pada rate yang lebih tinggi berganda-ganda daripada semua orang yang kerja kat situ. It happened because akak ni dia do her best dalam setiap kerja dia. Kalau orang pakai benda murah dan recycle as presentation & demonstration tools, dia beli baru siap DIY penuh dedikasi. Orang kerja 8 jam, dia buat extra 1,2 hour. Jadi dia dapat recognition dari clients hence the good result for her perfomance. So company bayar la tinggi pada dia. And orang lain tak puas hati bua remarks macam ni, "ala dia boleh la nak put extra effort, dia tu bukan ada anak pun, lain la macam kita.."..See, nampak tak kat situ. Instead of mourning sebab kita lewat sedikit mendapat zuriat, we try to be the best in everything we did. Macam akak yang saya cerita tadi ni, dia tunggu zuriat for 5 years, bila anak dia lahir, anak dia cuma hidup for 5 days je. Orang sekeliling tak membantu, masa dia baru naik kerja lepas kebumikan anak dia, ada pula yang gatal mulut tanya, "ada bela kucing lagi tak?". Bukan nak beri kata semangat dan perangsang, tanya soalan bodoh macam tu pula. Bukan takat tu je, lepas anak dia meninggal, dia ada komplikasi (yang I tak tahu nak sebut ) yang mana doktor tak bagi dia pregnant dalam jangka masa 2,3 tahun. Dia move on. Now, dia dah ada anak lelaki yang comel tau. I percaya both of them of ada mempunyai perasaan macam kita. Tapi mereka move and and the best from the rest. Bak kata orang, kesabaran itu manis.



3.
Say YES to vacation
Say YES to movie night
Say YES to shopping
Say YES to hair saloon
Say YES to pedicure and manicure
Say YES to assets like buying house/car
Say YES to earn extra income
Say YES to blogging
Say YES for being foodies
Say YES to charity work
Say YES to take new course
Say YES to gadget
Say YES to books
Say YES to good musics
Say YES to gardening
Say YES to DIY & craft
Say YES to handle your sister's / brother's wedding
Say YES to strolling at the park
Say YES to do Vision Board
Say YES to baby dancing
Say YES to islands and beaches
Say YES to every opportunity


Terpanjang pula tak larat dah nak taip. Anda boleh tambah senarai kesukaan anda di waktu sedang berTTC ini.


Saya bukannya positif sangat dalam menghadapi semua ni. Siapa bagi tips "Bagaimana menghadapi stress tiada anak" memang nak kena penampar la jawabnya. Saya pun mengalami emotional upheaval. Rasa down sangat-sangat. Lebih -lebih lagi bila I got calls from my mum. Dia lately keep reminding me about my age and about my life. It's like dia macam cakap -- tick tock, tick tock, you are running of time..! Tapi beberapa perkara kecil di atas membuatkan saya rasa tak mengapa masih belum punya zuriat.Akan dapat, cuma lewat sedikit je. Rezeki Tuhan kan rahsia sulit. Siapa lah kita sibuk-sibuk nak meramal masa depan. Sedangkan pengembala kambing boleh menjadi pemimpin dan jutawan menjadi pengemis, rezeki adalah rahsia Tuhan yang kita tak tahu dan tidak boleh kawal. Doa mengawal perkara yang tidak dapat kita kawal --lupa quote dari mana.

Friday, 20 July 2012

Buah zuriat di malam Jumaat


Wah tajuk keji minta trafik padahal tak pasang iklan pun.Heh.


Last week kan, dalam pukul 6 petang macam tu, tiba-tiba van Pos Ekspress sampai. Dapat parcel dari my parents. I was quite surprised sebab pagi tadi call mak dia tak cakap apa-apa pun. Lagipun agak gusar dan panik sekejap sebab Pos ekspress sampai  around 6 pm macam tu. Di Borneo ni, kami awal sejam dari Semenanjung. Means, 6pm tu keadaannya sama seperti 7 pm di Semenanjung, dah senja, dah gelap, dah tutup semua pintu tingkap tak nak bagi nyamuk masuk.Berdebar-debar buka parcel tu, bila dah buka parcel tu, nak tahu apa dalamnya?




Buah zuriat!



I punya la pelik masa tengok bekas ni. Mula-mula I thought souveneir dari relatives yang kahwin yang special sangat sampai nak berpos-pos, pastu I ingat eh, macam telur dinasour. Bila I cium dan pusing-pusingkan buah tu, baru I teringat, ni lah buah zuriat!Agaknya lah!



Haha..I dah agak excited masa tu. Excited la. Sebab jakun. Jakun sebab tak pernah tengok buah zuriat secara live,kalau tengok kat blog orang pun I tak pernah ambil tahu, lagipun I tak pernah kirim kat siapa-siapa pun walaupun my family berombongan pergi buat Umrah last month.


I cakap dengan husband, "Ni la buah zuriat. Kan?Kan? Eh betul la buah zuriat. Agaknya la.."
My husband cakap, "Perasan je ayang ni. Pergi la call tanya mak ayah dulu."
I pula fikir, ha'ah betullah aku ni perasan je. Haha..memang jakun dan batak.


So I call my mum, rupa-rupanya memang my dad yang poskan.Ada orang bagi. Indirect message yang they wanna be a grandparents kan? Actually ada kenalan mak ayah yang saya panggil Makcik Yah. Makcik Yah ni ada 2 orang anak seorang lelaki dan seorang perempuan kedua-duanya dah berumur 30 tahun ke atas namun jodoh masih belum kunjung tiba. Makcik Yah ni dia rajin menyinggah rumah kami dan dia, mak dan ayah I rajin pula berbual-bual bercerita hal masing-masing, macam orang dulu-dulu tu, suka borak-borak sambil minum teh macam tu la. Anak perempuan dia namanya Kak Nor, dia actually baru balik from performing Umrah at Mecca. So, masa di Mecca, she stumbled upon a shop selling this buah zuriat. Dia tak tahu the existence of buah zuriat ni but she curious then dia tanya the shop owner. The shop owner cakap buah ni khas untuk orang yang dah lama kahwin tapi belum punya zuriat. Salah satu usaha juga la. Kak Nor mulanya tak rasa nak beli sebab dia tak ada kenalan atau saudara mara yang ada infertility problem. But suddenly dia teringat bahawasanya dia ada kenalan yang belum punya anak iaitu kami..


I actually tak sangka sangat-sangat. Memang tak pernah pun ada usaha nak beli buah zuriat ni, I tanya juga pada mak kalau-kalau dia ada kirim tapi dia cakap tak ada. Masa I call mak tu, I gelak mak pun gelak. I gelak sebab I segan. I segan sebab tak sangka kisah kepayahan mengandung I ini dah jadi public knowledge rupanya. Public knowledge sampai my mum call adik beradik dia nak bagitahu yang ada orang bagi buah zuriat pada I.*sigh*--Kenapa lah makku tak jaga air mukaku..


So after that I bagitahu my husband, dia pun macam I, gelak -gelak then malu sendiri. Dia pun cakap dia segan..I pun segan..Malu tau, sebab malam tu malam Jumaat. Kalau dapat buah zuriat senja Khamis tu dah kira malam Jumaat la kan? Mak bapak kirim pula tu..Yang beli buah tu kenalan yang belum berkahwin pula tu..segan..*tutup muka*..Hahhaa..


So, memang I terus google cara rebusan buah zuriat ni. Punya la excited (walaupun segan kononnya) my husband suruh I ambil video dia potong buah zuriat tu. Banyak blogger beritahu payah nak potong buah zuriat ni. Ada yang pakai gergaji, ada yang berjam-jam sebab mereka bukan belah terus tapi kikis kulit dan tempurung dia yang berlapis-lapis tu..I suruh husband potong kat bawah je, tapi dia insist nak potong atas chopping board di sink. Alahai mula-mula risau juga sebab chopping board tu baru beli takut terpecah sekali sebab I expect nak buah zuriat ni payah dipotong. Tapi Alhamdulillah, sekejap je rupanya, dan my husband cakap tak la susah mana nak belah buah tu..Isinya putih dan lepas terbelah tu, isinya dan tempurung yang last tu tergolek-golek..Tak payah nak korek ke kikis ke..Terus la rebus dan dah seminggu pun kami minum airnya. Tak ada la rasa apa-apa sangat. I yang tak suka strange flavour pun boleh je telan air tu..


Ada kesan? After first day minum, I lesu dan lunyai sangat. Padahal makan banyak. I tidur lepas tu bangun pukul 11.30pagi, kemudian petang after zohor I tertidur dengan telekung2 sampai la senja. I bnagun, kemas apa yang patut, lepas dinner I terus tidur lagi. Wargh lunyai macam separa pengsan..
Tapi lepas tu ok je. Tak ada apa-apa. Exactly dah seminggu kami minum.


Harapan? Never put high expectation, cuma berdoa setiap kali minum I nak kembar. Tak tahu la kenapa tiba-tiba ada keyakinan nak bela anak kembar.


Apa-apa pun, I bersyukur juga la dapat merasa air buah zuriat yang telah dicuba oleh blogger-blogger lain at no cost. Nak mengirim-ngirim dengan orang pergi Mekah I segan. So, bila dapat hadiah sebegini pun rasa dah syukur. Syukur kerana telah mencuba. Nak ikutkan my paternal family berombongan pergi Mekah at the exact same time with Kak Nor ni, but Kak Nor ni yang teringatkan I, sedangkan kalau diikutkan Kak Nor is just acquaintance.


Ok la tu je nak cerita.

Sekianlah dari I ni yang baru merasa buah zuriat.Haha!





Monday, 2 July 2012

I want to change my attitude



Attitude is a little thing that makes a big difference. ~Winston Churchill




I think the last two weeks my blog overload with negative vibes. I also announced that I 'm not putting any effort to get pregnant. I also keep ranting and whining annoyingly with the inconsiderate breeders and hate them. I also arguing with my mother for not paying attention to the family establishment and making excuse when she kept asking me to go here and there to do treatments. I believe that the time is not yet to come, and I convinced to my mother that my womb is okay, but the rizq is not yet. In denial? Maybe.



I used to read about the Law of Attraction.  The law says that 'like attracts like'. The law also stated that we should focus on what we want rather than what we don't want. Instead of reading The Secret by Rhonda Byrne, I read Law of Attraction by Michael Losier. He also provide to the reader the lists and some exercises to believe for what we want. We should know what we want, affirm it in our heart and believe it. Believe in our whole heart, even a single doubt will make our desire less success.Maybe I forget, but the Law of Attraction from the book I read not touching about the fertility issue. The issue that always been discussed are like money, relationship, desire, health, etc. So, I don't think that the Law of Attraction is applicable with fertility issue. I missed the Power by Rhonda Byrne but I read The Magic by the same author. The Magic basically is the art of gratitude.  In this book, in Heath section, it saying, " Very often when a person is diagnosed with an illness or disease of some kind, they will not only talk about it a lot, but they will research the disease, gathering information about its possible worsening symptooms and dreaded outcomes. In other words, they give their entire focus to the disease. However, the law of attraction says that we can't make a problem go away by focusing on it, because focusing on the proble can only make the problem worse. Instead, we should do the exact opposite, and focus on the ideal state for the area of our body that is unwell, and give our thoughts and feelings to that. Gratitude for the ideal state of any part of our body powerfully uses our thoughts and feelings together so we magnetize it to us - in one fell swoop!"(page 152&153)



I think back my reason of writing in this blog.
It is for my own record? But I have no medical record.
It is for vent my resentment toward inconsiderate breeders? Erm..Likely.
It is to express my emotion? Ya I think so
Is that mean I focus on my infertility? Hell yeah, even I put the tagline 'Infertility is not a curse". I should put doa like other bloggers as a welcoming notes!



After that, I search keyword - The Law of Attraction + Fertility = there are thousands of webs but the I read most this blog - ZenFertility. The blog owner actually a acupuncturist but he/she does help the fertility-problem patient with the law of attraction and postive attitude. From this webs, I know that I do so wrong.For example, I whine about my mestruation period which always take about 10 days, but Jay Farhana said to me to be grateful because i have menstruation (and means I have perfect womb). Yes, I have a good womb, based on last year medical check-up which the doctor said, I have a good womb. Furthermore, I used to see an ustaz, to consult him about my other illness, but we also try to ask him about my fertility problem, he said that I have no problem, and it just the time is not yet to come. Dia juga cakap, kalau nak sangat2 juga, dia boleh usahakan dan buat air, tapi dengan syarat i tak merungut. I asked him merungut pasal apa? Dia cakap merungut la, merungut pasal tambang flight nanti bertambah. Erm..maybe ustaz tu tahu I kuat merungut kot. Kot lah. He gave two choices, either if I want it so much (dia cuba usahakan ) with condition (no whining) or I wait to the perfect time. I chose the later. I diam je, my husband pun diam je. Alhamdulillah I have no problem. It is just me being negative and hate preggers and mommies. Ouh. I lupa nak bagitahu, this web also have a month free exercise untuk trigger our fertility. Just register your email then kita buat la latihan yang diberikan for 4 weeks.



There are many issues that I think we did wrong about our infertility but I think we are the simple human who have our weakness and emotional upheaveal. I may exaggerate the situation, by pouring all my tantrums in this blog with hatred words to the mommies. But, I change my mind starting from now. I want to be positive with my fertility and my life. You can also read the inspiring stories from this webs The Secret.tv and click on the stories at the health section. Sounds promising but very inspiring.



I can just summarize from my reading. From my perusal, the fertility and infertility factors comes from our belief and focus. Means, if we focus on the infertility, the infertility genes will dominate our body but we focus and being positive on the fertility and mommyhood, the fertlity will trigger our body regardless of our current conditional, provided we are grateful for what we have and what we are in the current, grateful for the ideal state and grateful for the coming effect.



I also read the from the famous Singaporean blogger XiaXue on her story about her fame doing the law of attraction. She wrote that if it is hard for us to believe what we want, write our desire 10times (or 20 times) on a paper everyday. Everyday. She also wrote about her friend yang nak jadi mommy then wrote her wish on the lantern and later she got pregnant.You can read it here.



If you read a lot about this, they will encourage us to do the Pregnancy Vision Board. Pregnancy Vision Board ni adalah the ideal state of your dream or desire but in this case is your baby. I tak pandai nak explain but lebih kurang macam ini, tapi you put your own family dream.

Source: A Vision Board for Fertility and TryingToGetPregnant
Boleh juga nak tengok Vision Board dia ni (link). Atau pun dia ni (link) - dia tak tunjuk tapi dia buat padahal umur dia dah over 40.

Atau pun yang ini (Source: Mothering.com)


Ataupun yang ini (link). Siap ada line positive tu.



Yang atas ni I think tak berapa jelas sangat. Tapi ok juga la as guideline to get a clear picture. Sebab kalau ikut tips yang diberikan, we should dream how our pregnancy and our family - mula-mula gambarkan excitement of positive UPT (ada gambar 2 line), dream your own favourite doctor, dream kat mana nak bersalin - hospital canggih manggih ikut lah, dream excitement from our family, dream the baby shower, dream your husband follow every check up, dream your beautiful radiance skin sepanjang pregnancy, dream nak anak laki ke perempuan, etc -- dream everything.



It's up to you either you want to do it on hard board and put in on your dressing table or just make a collage and make it as your background picture for your netbook, iPad, handphone, etc..


I teringin sangat nak buat Vision Board ni. I nak buat I am a mother of twin.
Jom buat sama-sama!