Wednesday, 4 April 2012

Day 4

Simply having children does not make mothers.  -John A. Shedd

 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 
Day 4:
Besides Mothers Day, what is the hardest holiday for you as an infertile?


Definitely Hari Raya!

I don't like the perennial stupid question like "When" and "Why".
Plus "how long you two have been married?"

And I don't like unsolicited and pathetic comparison. Such as:

"Go for Bidan Mak Limah. Clara was childless longer than you and now she has a cute son"
"Go for Bomoh Marang Kerapu. Laura was childless and now he is waiting for his 5th child"
"Go for Professor What-ever. He has his own herbal medicine to treat your inability."
"Try this tips. I asked Temah to do it and she is waiting her EDD..Berseri rupa ibu mengandung"
"Go for alternative medicine. Patutlah gemuk, makan ubat doktor. I forbid my daughters to eat ubat doktor."
"You are like your childless aunt. Keturunan agaknya."

Let me give my bitchy justification.

I don't want to be like Clara because she is pompous about her cute son..
I don't want to be like Laura because she is not rich. She borrow my childless aunt some money to buy her 4th child a stock of diapers and formula milk.
I don't want to go Professor What-ever. If he is so great, why I never read about him in newspaper?
I don't want to be like Temah. Temah's husband glanced at my breast nefariously.
You can forbid your daughters. But my father did not. Thank God you are not my father. Phew!
Your keturunan is not so classy. Is is true I heard all your children are school-dropouts?

Credit to: Ok Free Date

10 comments:

  1. Yerp...Hari Raya la yg paling sukar untuk di elakkan. Thn ni kembali giliran ke kg mertua. adoii......

    ReplyDelete
  2. Adooii kak..bulan puasa pun belum saya dah cuak sekarang..

    ReplyDelete
  3. BnC,

    Tahun ni turn giliran raya kat kampung saya...a big PHEWW!! such a relief, you know?

    Menyampah tetap ada bila sedara mara dok tanya...rasa nak tampar laju2 je mulut2 mereka tu...tapi apakan daya, mak bapak saya tak ajar kurang ajar dengan org.....terpaksa la telan dan senyum walaupun hati bagai ditoreh2 setiap kali ditanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya perasaan kita ni sama je kan..i ni bukan setakat sedara mara pakcik makcik tanya,kawan2 mak dan jiran2 pun sibuk nak show off yang diorang tu dah ada cucu..

      paling2 pun saya cakap la dengan mak "ala mak, kawan2 mak tu semua dah tua kerepot sebab tu jadi nenek, mak muda lagi..."

      Delete
  4. i dont like hari raya anymore. sekian.

    ReplyDelete
  5. I pun..bak kata Batik Pink, rasa nak tampar laju-laju. Gonyoh dengan cili lagi bagus. Sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita ni hanya mampu berimaginasi je kan, nak tampar org? tapi x de kuasa nak buat.bersabar tu ubat yg paling terbaik.

      Delete
    2. Ha'ah..berimaginasi..rasa nak lempang..rasa nak terajang..imagine biar dia accident kena langgar kereta la..imagine biar anak2 diorang tu cacat la..lepas tu cepat2 beristighfar..haih...cuma sabar aja la penawar yang paling susah nak dibuat..

      Delete
  6. Can't help but to like all your bitchy justifications :)) leave us alone n let us be us kan? hanya Allah jer berhak nak tentukan whether we are child-bearer or childless.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agree..leave us alone..salah ke belum ada anak..bukan la nak minta simpati di atas perkara ini, tapi cuba la faham yang benda tu semua kehendak Allah..kan..hm..

      Delete