Monday, 2 April 2012

Day 2

The best advice is this: Don't take advice and don't give advice.   - Author Unknown

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Day 2:
Discuss the most ridiculous thing you ever heard about conception. Where did you hear it? Did it work for someone else? Did you try it?


The most ridiculous thing I ever heard about conception coming from my grandmother. I rang her and she always sighing about my lackness, but she never blaming me nor insulting me, she just believe that I'm kind of woman with "lateness syndrome". She means that my "lateness syndrome" is hereditary because my mother conceived me after one and a half year after marriage. And "lateness syndrome" (for her) is normal, because her daughter (my aunty) is childless until now. (FYI, my aunty is 58 years old)

One day, I asked her on the tips to get pregnant, she gave me this:
Let say you are kinda "late" (difficult to conceive), search around you a very fertile woman. Tell her that if you are conceive, the baby will be adopted by her. Let me put this way. Let say the "late" woman is A. A have trouble of conceiving and A got a fertile sister or a fertile cousin, let her name is B. A say to B that if she got pregnant, she will give her baby to B (to be adopted). B agree.  When A is pregnant and labour the baby, A will show her baby to B and say "this baby is yours as we agreed". But B knows the tradition and B said, "ok, thank you so much, and I give this baby back to you". As a thank you symbol, A will cook nasi kunyit and give it to B's family. Or A can cook nasi kunyit and other food to invite some people as a small feast like 'kenduri kesyukuran'..

Credit to AlmostBourdain


This tips should be known by two parties, in this case A and B. Because, if B is so not knowing this thing, she will assume that A is giving her baby for real and claim the baby. My grandmother said, the "lateness syndrome" was common in her time, and a lot of woman with "lateness syndrome" were succeed with this way.

I told this tip to my mother and my childless aunty. My aunty also confirmed the story but she never practised it. My aunty told us that the tip also used by those who want baby in another gender. Means, if A has a lot of daughters and want to conceive a son, she can search for a woman with a lot of sons, and vice versa. She told me the reason behind this tip is to 'trick' or 'threat' our stubborn egg (our potential conceived baby). If we do this tip, the 'stubborn egg' might heard this and afraid to be adopted or gave to another person, and (s)/he will be conceived soon to prove him/herself to the mother. 


I almost trying this tip, but my mother against it, because she don't want any khurafat or superstitious thing in conceiving baby, fear of something bad will come along with the baby. She asked me to ask from Allah and not from other creature, because it can lead to syirk.

So, that is the most ridiculous thing I heard about conception but never try it.

10 comments:

  1. B&C,
    Perkara ini pernah terjadi di dalam family saya. Ia itu melibatkan pakcik saya yg diberi kepada adik beradik atuk yang tidak mempunyai anak. Diberi dr lahir dan dibinkan kpd atuk saudara itu.
    Pakcik itu tahu yang dia anak angkat pada usia yang sudah dewasa. Apabila dia sudah berumahtangga dan atuk saudara itu meninggal baru la dia menukarkan bin kepada atuk saya (ayah sebenar).
    Walaupun atuk saya memberikan anak dia kpd atuk saudara saya..atuk saudara sy tidak juga mempunyai anaknya sendiri.
    Atuk saya beri anak kpd atuk saudara bukan kerana susah (org dulu2 beri anak sbb hidup susah) tetapi telah berjanji di dalam perut lagi..utk memberikan anak yang dikandung kepada saudaranya.
    Pd sy pun perkara ini ridiculous..jika nak bela anak angkat..anggap la sebagai ingin membantu dan ingin mencurahkan kasih sayang kita bukan percaya anak itu akan boleh memberikan kita zuriat. Kerana hanya Allah yang menentukan hidup dan matinya manusia ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Puan Tipah,

      mak saya pernah bagitahu saya dia dengar ceramah ustaz mana entah (tak ingat pulak nama dia), yang kalau pasangan tu ambil anak angkat atas tujuan dia nak ada anak sendiri, perkara tu boleh terjatuh menjadi haram (dengan sebab2 tertentu)..jadi kita semua ni kena hati2 jika nak ambil anak angkat kena tengok dulu our purpose. Tapi saya belum lagi research pasal bab ni. Ada nanti InsyaAllah saya share di sini.

      Delete
  2. wow tak pernah dgr pulak pasal nih..? bleh main "ugut/gertak" those stubborn egg ek.. - mcm org kata kalau nak pokok yg degil tu berbuah kita kena "ugut" nak tebang/takik batang pokok tu kasi terkezut :P
    yg sy pernah dgr sesapa yg susah dpt anak nih kena pinjam/pakai kain batik perempuan yg subur aka beranak ramai.. tapi haruslah sy takkan buat; coz kain batik sendiri pun x terpakai haha!
    but i do agree with yr mom. semua yg jadi tu secara kebetulan jek. Allah jua yg menentukan sbb Dia maha tahu masa yg terbaik utk kita menjadi ibu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah kan..tak terfikir pulak analogy stubborn egg tu sama macam pokok..

      Erm..saya pun tak kan pakai kain batik orang kot, semata2 nak pregnant..kalau macam tu, senangla semua orang yang payah beranak..haha saya pun tak pakai kain batik..

      Delete
  3. WOW this is something i neVER heard of in my ENTIRE LIFE!
    and for Cherry's comment above, wah if semudah pakai kain batik org yg subur, kite boleh subur, tidaklah susah wanita nak conceive.
    the 'stubborn egg' might heard this and afraid to be adopted or gave to another person, and (s)/he will be conceived soon to prove him/herself to the mother. <----and ini mcm kelakar pun ada. ugut telur sendiri. kau nak ovulate ke tak? kalau kau berani buktikan la, haa aku adopt kang haaaa.... (terbayang kate mcm tu kat follicles sendiri)
    kekekekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaahahahaaaa...lawak gila ugut telur macam tu k...kah kah kah kah..

      Betul, tak tipu, inilah yang my grandma bagitahu...mujur i tak buat..nasib baik tanya mak & aunty dulu..my aunty pun sanggup being childfree dari ikut petua ridiculous ni..

      I ada bagitahu husband, tapi dia tak suka, dia pun cakap benda ni mengarut

      Delete
    2. kalau zaman dulu orang tua2 buat takpe lah sebab zaman dulu masih jahiliah, tapi kita yang dah moden n dah ada pengetahuan agama semua, boleh beza benda tu syirik ke tak, atau just myth. i penah dgr lagi ridiculous dari ni tapi tak ingat detail, dia something to do with periuk tau. kene gantung periuk mcm mana tah selama 44hari? i dah lupa. itu lagi hairan and ADA org ofis i buat! taklama pastu mmg die mengandung tapi Obviously its not becoz of the periuk! but she believed that was bcoz of it. gila.

      Delete
    3. ha...itu yang kadang2 jatuh istidraj *ewah, i dah mood ustazah pulak*...seriously, kadang2 Tuhan bagi nikmat pada seseorang hanya untuk menguji hamba tu..bukan sebab Dia sayang..nikmat istidraj ni bukan untuk membawa dia ke syurga tapi menjerumuskan ke neraka *Nauzubillah*..so, agak2 amalan tak cukup tapi perasan Tuhan bagi semua kenikmatan, belum tentu kenikmatan tu berkat..Moga2 kita tak gila sampai macam tu..siap percaya periuk tu bagi dia pregnant..lainlah kalau ada scientific proof ke, ada hadis ke..

      Delete
  4. hehe 1st time dengar, ugut telur sendiri,kelakar :-)
    kalau pakai kain batik mak sendiri boleh consider tak?kan mak kita lahirkan adik beradik yg ramai termasuklah kita..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa macam mengarut kan..? haha..yang mengarut tu la yang i desperate sangat nak buat dulu tuh..

      Delete