Saturday, 28 January 2012

Saya belum ada anak, saya ok.

A first-rate marriage is like a first-rate hotel: expensive, but worth it.
-Mignon McLaughlin, The Second Neurotic's Notebook, 1966-


Sebenarnya la kan, kita adalah wanita paling bertuah sebab kita dapat serve beautifully our husband a little bit longer than other person. Sebab orang yang bunting pelamin atau cepat dapat anak tu, berapa bulan sangat dia dapat serve husband dia very well. I mean very very well. Maksudnya sambut dia balik kerja, bukakan pintu, bukakan stokin dia, hulurkan air buat penghilang dahaga untuk dia, masak makanan yang sangat-sangat sedap untuk dia, membelai tubuh kita dengan spa lulur massage or whatever untuk projek malam nanti, wangi-wangikan badan kita, katil kita, bilik kita, pasang soft and romantic music, dancing together, buat special candle light dinner untuk dia, hias rumah dan tanam pokok bunga cantik-cantik di rumah kita supaya dia happy dengan kita, pakai lingerie seksi-seksi dan baju tidur seksi bila masuk bilik, bega-bega rambut ala Rozita Che Wan kat rumah, urut kaki dan bahu dia, tiap-tiap minggu tukar cadar & comforter (tak kisahlah walaupun ulang-ulang 3,4 helai cadar yang sama asalkan setiap minggu cadar baru), pakai mini skirt atau berhias-hias depan dia, jogging sama-sama dengan dia, buat surprise untuk birthday dia, atau anniversary atau valentine day dengan balloons atau DIY things ke, tengok wayang sama-sama, lunch sama-sama, strolling at mall sama-sama like a new lovely couple, bercuti sepuas-puasnya, atau apa-apa lagi la. Apa-apa. Walaupun it sounds "tak kuasa nak buat semua tu, mengarutlah, ingat ni movie ke apa, husband i ok je i sempoi-sempoi", tapi kalau buat confirm dia sengih kan..?

Ada satu kali tu masa mak dan saya berbual, mak saya suruh buat semua benda-benda di atas tu untuk suami sementara belum ada anak.Dia kata kita berkahwin dan hidup dengan husband kita ni lama, sampai mati InsyaAllah. Tak payah cakap 20 tahun la, kadang-kadang tahun ke5 ke6 dah mula rasa jemu. Disebabkan tempoh perkahwinan yang lama yang kita bina itulah, maka kita perlu do something yang boleh buat dia kenang sepanjang hayat. Sekurang-kurangnya apabila kita sibuk dengan anak, tak adalah si suami akan rasa terabai sebab kita sibuk dengan anak, at least kalau dia terasa begitu pun, dia akan faham bahawa ahli keluarga makin bertambah dan perlukan perhatian ibu dan dia sangat menghargai isterinya.InsyaAllah.

Bila kita give the best to our husband, InsyaAllah Allah will give the best to us through our husband. InsyaAllah juga husband kita akan lebih sayangkan kita. InsyaAllah dengan berkat kesetiaan dan ketaatan kita terhadap suami, Allah beri rezeki dan nikmat lain. Lagipun, segala apa yang kita lakukan terhadap suami adalah satu ibadah. Ya, kadang-kadang saya pun dengki dan rasa geram bila saya penat-penat mengemop dia sibuk tengok discovery channel atau main game. Saya terus terang dengan dia yang saya perlukan pertolongan dia. Sebab kadang-kadang bila saya do everthing myself, dia pula terasa being neglected dan tidak diperlukan sebagai seorang suami.

Berbalik kepada 'benda mengarut' di atas tadi, mak saya cakap tak salah kalau kita buat semua-semua tu untuk husband kita sebelum ada anak. Time belum ada anak la kita give our full attention to our husband (not to the extent dia rimas la, sometimes he need space to be a man).Time belum ada anak ni la boleh 'naughty-naughty' dengan husband. Biar husband sentiasa teringat-ringat pada kita walau di mana dia berada,dan walaupun seluruh dunia mengata mengutuk kita kerana lambat melahirkan zuriat, tetapi dia tetap sayang kita.InsyaAllah. Mak saya cakap, bila kita buat benda tu time belum ada anak ni, at least bila dah ada anak & dah sibuk ya amat, tidaklah suami berasa kecewa dan cemburu apabila mendengar kawan-kawannya atau officematenya bercerita tentang layanan 1st class dari isteri mereka. Instead, diorang yang sibuk beranak banyak tu la yang mungkin akan cemburu dengan kita sebab they are too busy to do those things (tapi ini bukan niat sebenar ya, saya kata mungkin.)

Percaya tak semua perkara-perkara yang disebut di para 1 tadi are time-consuming? Ya puan-puan, kalau orang yang sibuk dengan anak tu, mereka cakap dengan saya "alahai..takde masa la nak menggentel kulit, anak dah merengek, lepas menyusukan anak, menyusukan bapak pulak..awak boleh la datang office bermekap pakai cantik-cantik, saya ni pagi-pagi bangun buat makanan untuk anak nak hantar ke baby sitter, buat sarapan untuk husband, pastu siapkan barang-barang untuk hantar ke nursery, sementara husband pergi kerja tu la saya mandi dan kencing dengan pintu bilik air terbuka supaya dapat tengok anak saya yang dalam baby cot tu takut dia memanjat ke apa, kalau pergi office dapat pakai lipstik pun dah bersyukur, pastu berkejar pulak hantar anak ke baby sitter / nursery, pastu dah sampai office tercungap-cungap.."

Ada sorang jiran saya selalu perhatikan kami suami isteri bila saya balik rumah mak ayah saya. So dia tanya la mak saya, saya ni pregnant ke sebab badan saya naik..mak saya cakap tak. then mak saya macam biasa menceceh-ceceh tentang saya yang masih belum pregnant. Then jiran ni cakap, "biarlah diorang tu berjalan puas-puas..dulu asyik belajar je, lepas belajar kerja sekejap kemudian kahwin, bila masa nak berkenalan satu sama lain? Biarlah diorang berjalan, tak usahlah disuruh-suruh berubat, nanti bila dah beranak nanti haa berderet-deret..akak tengok budak-budak yang baru kahwin terus mengandung ni lintang pukang..di situ la nak beranak,di situ la sibuk nak beli rumah, di situ la nak tukar kereta besar, di situ la juga nak beli barang rumah..biar lambat, asal selamat.. "...Saya suka ayat jiran saya tu sebab at least dia menghentikan mak saya dari menceceh-ceceh pasal saya belum pregnant.

Ada satu hari tu, kawan-kawan husband datang (3 orang dah kawen, sorang bujang), masa tu saya tak da di rumah. Then, mereka ni puji-puji la mini garden kami, sambil puji-puji tu mereka mengumpat pasal bini masing-masing. Yang sorang cerita bini dia malas tak nak tanam pokok bunga atau decorate rumah, yang sorang cerita bini dia langsung tak minat bunga, dan yang sorang lagi cerita bini dia tak pandai langsung bab-bab rumahtangga..Masa husband saya cerita tu memang la saya kembang je rasa, dalam masa yang sama terkejut how come a married men boleh ngumpat pasal bini masing-masing lepas buat mini tour kat rumah kecil kami ni? Bukan ada luxurious furniture pun macam di rumah mereka.  Terkejut kan, ingatkan perempuan je yang gossiping about their husbands, tapi yang lelaki pun sama. Bukanlah nak cakap yang saya ni lebih hebat dari isteri-isteri mereka. Sebab lepas husband saya cerita tu, saya cakap, "tapi bini diorang pandai masak, masak pun sedap..masing-masing punya kelebihan la..tak boleh nak compare-compare macam tu.."..Sebab memang saya masak still banyak ikut resepi. The point is kita yang belum ada anak ni, tak perlu nak 'hidup dalam kesengsaraan' sebab belum ada anak. Kita boleh buat macam-macam dalam hidup kita ni, bukan setakat fikir bila nak 'projek mega' untuk ada anak.

Orang yang baru berkahwin, belum sempat honeymoon, isteri dah uwek-uwek mabuk, honeymoon cancelled. Kemudian start jimat duit sebab isteri nak bersalin di hospital canggih first class, pastu melayan karenah mengidam isteri yang buat-buat merajuk kat dalam Facebook, kemudian spend lagi duit pergi Motherhood expo. Bila dah lahir, rumah macam tongkang pecah sebab semua orang pergi hospital, bila sampai rumah sedara mara kawan-kawan datang jenguk sambil tengok rumah bersepah sebab tak sempat kemas. Si isteri dan keluarga mertua buat-buat berborak depan suami bagi hint suruh buat kenduri aqiqah besar-besaran, siap ada warna tema dan khemah berbelas-belas lagi tu..Kemudian, nak buat family potrait bertiga 'One Happy Family' pulak panggil photographer buat shot shot macam pre-wedding dan post-wedding. Kemudian, buat birthday party anak setahun, pun dengan lavish jugak, siap ada warna baju tema untuk tetamu. Tiap-tiap hari ada posmen datang bawa bungkusan pos laju berisi baju anak yang dibeli online. Kalau anak perempuan, maknya dah sibuk nak belikan gelang dan rantai emas yang halus untuk kanak-kanak tu. Si bapa mengira-ngira harga emas di pasaran. Baru je settle down dan bernafas sedikit, bini uwek uwek mengandung anak kedua..! Isteri ajak pergi bercuti konon-konon babymoon sebab dia jeles tengok page percutian facebook kawan-kawan lain, dengan alasan masa 1st baby tak dapat bercuti dan ganti honeymoon yang tak jadi tu..Fulamaakk!

Saya bukan menentang kehidupan bekeluarga.Bukan. Ini cuma imaginasi saya berdasarkan pemerhatian sekeliling. (Quote: Families with babies and families without babies are sorry for each other.  ~Ed Howe)

Saya cuma nak cakap, dalam masa kita honeymoon lama-lama ni la kita honeymoon puas-puas. Bila dah ada anak, mungkin kita akan mengalami situasi datang office tercungap-cungap tu..mungkin la..ada juga yang ada anak, cun je semanjang sebab hire maid.

Ok lah geng, kita honeymoon puas-puas!

*Ada siapa-siapa yang dah try Lagenda Beauty ni tak? Saya terbuka hati pula nak mencubanya ni.

Tuesday, 24 January 2012

Budak semut bodoh


How poor are they that have not patience!
What wound did ever heal but by degrees?
~William Shakespeare, Othello, 1604


Seriusly tak tahu la kenapa otakku mereng sangat period kali ni. Tiba-tiba pula rasa nak beli pregnancy test. Tapi beli yang paling murah yang RM5. Test pun setakat 1 hari lewat period. Confirm la tak pregnant. Hari ni pun dah datang haidnya. Actually, dah lama tak beli pregnancy test sebab seolah-olah tak rasa apa-apa different thing pun..Instinct atau naluri keibuan yang rasa diri mengandung pun tak ada. Cuma memang rasa emotional lately sampai tiba-tiba pulak nak beli HPT. Itu pun bila husband suruh ambil yang mahal, saya jawab "Alah, buat apa ambil yang mahal, membazir je, bukan pregant betul pun.."...
Emosi pun jadi tak menentu.


Tiba-tiba terfikir adakah kita ni semua wanita bodoh yang sibuk pasal keadaan badan kita, yang sibuk ambil suhu tiap-tiap pagi, yang sibuk tick kalendar period, yang sibuk telan fertility drugs sana sini, yang sibuk cari tempat berurut, yang sibuk appointment doctor sana sini..Betullah kita ni insan terpilih. Orang lain sibuk dengan benda lain, kita sibuk dengan benda ni.


Tiba-tiba terfikir pula adakah raya kali ini nak balik kampung..Duuh, 2 tahun mungkin tak la terlalu terasa sangat. Ni dah tahun ketiga, tiba-tiba rasa nak tengok AirAsia tengok tiket murah ke mana-mana destinasi. Konon-konon urban sangat la beraya di oversea kan..hahha..Kalau sedara mara tanya mana si anu dan si fulan, tak balik ke? Mak ayah akan jawab, tak, diorang raya kat Australia..At least, ada alasan untuk tidak beraya daripada duduk2 saja di rumah sendiri tapi tak balik raya lagi lah mencetuskan 'kontorversi'..hahaha..Erm..saya belum ganti puasa pun lagi but i am in limbo thinking about raya. Sebab cuti raya adalah pada awal minggu. So, jangka waktu raya tu panjang berbanding tahun-tahun lepas di mana jangka waktu puasa melebihi hari raya. So, kalau sebelum ni hari raya ketiga je dah mula balik rumah sendiri, raya pertama dan kedua je jalan rumah sedara dekat-dekat, so bayangkan lah tahun ni macam mana..lebih panjang waktu raya, lebih banyak orang datang bertandang, lebih banyak pertanyaan bodoh, lebih banyak air mata..


Tetapi tiba-tiba saya terfikir juga sampai bila harus saya mengelak dari menghadapinya. Tahun ketiga boleh la bercuti ke negara orang pada hari raya, tapi tahun keempat, tahun kelima, tahun keenam jika masih belum dikurniakan anak, sanggup lagikah tak balik kampung beraya? Ayah saya cakap, perkara yang paling bagus dilakukan dalam kehidupan kita adalah facing the fear, fighting it and overcome it. Contohnya kalau kita takut dengan ketinggian, kita harus try a lot of roller coster atau dinner di restoran jejambat KLCC. Kalau kita takut gelap, we must sleep in darkness everyday. Macam itu lah yang ayah saya ajar. Kalau takut drive, so drive la tengah2 traffic jam di ibu kota. Contoh la..So kalau takut dengan stupid bomb question dari sedara mara, sahabat handai, jiran-jiran, dan rakan taulan, maka mesti hadapi by hook or by crook tak kisahlah tunggang terbalik ke bergaduh bermasam muka ke, it will make you stronger. Stronger than ever. Sebab dengan facing the fear lah kita tahu siapa kawan siapa lawan. By facing the fear, kita boleh tahu reaksi orang terhadap kita dan kita tahu bagaimana respon kita. By facing all those thing, kita akan lebih memahami jika ada rakan atau ahli keluarga yang mempunyai masalah sama. Ada orang yang suka nak tengok kita jatuh jadi dia downgradekan kita atau memperlekehkan kita, atau buat-buat menyokong kita tapi actually lakonan semata-mata. Dan ada orang yang memang memahami dan memberi sokongan.


Tiba-tiba terfikir adakah infertility issue ni perkara yang sangat rare sampai seolah2 semua orang macam tak faham. Sebenarnya saya pun tak faham kenapa saya payah mengandung sedangkan period saya tetap, dan doktor pun kata rahim saya sangat bagus. Saya tak faham juga sebab banyak mengata yang payah mengandung ni adalah isteri kedua yang tidak direstui perkahwinannya like Dato' Siti Nurh*****, ataupun Wahee**. Tapi saya ini bukan berkahwin dengan suami orang. Sama-sama muda masa tu. Sama-sama bujang. See, semuanya bergantung atas rezeki dari Tuhan.


Tiba-tiba teringat pula sorang budak di tempat kerja saya tahun lepas. Budak tu actually muda setahun je dari saya tapi otak dia mengalahkan budak-budak. Tapi saya nak jugak panggil dia budak sebab dia memang macam budak. Budak ni kat tempat kerja duduk depan saya. So nak tak nak memang saya kena menghadap muka dia walaupun saya rasa benci sangat-sangat. Budak ni masa tahun lepas saya baru masuk kerja dia belum kahwin lagi tapi sibuk-sibuk nak bertunang dah. Budak ni paling saya benci kerana soalan-soalan dia yang 'bodoh' gila. Masa dia berkenal-kenalan dengan saya, soalan pertama adalah "Kak, akak mengandung ke?". Ada juga soalan "Kak, akak plan nak anak bila?" So saya jawab bodoh-bodoh juga "Tengok la dah habis master dah 30 nanti la baru ngandung." Dia boleh jawab,"Eee..lambatnya, saya kalau 30 nanti dah dua anak saya "..Dan saya jawab balik, "Baguslah, nampak la akak muda dari awak.."..Saya nampak jelas muka dia bengang tapi dia buat-buat tukar topik pasal awet muda di kalangan mak-mak zaman dahulu. Saya tahu dia bengang sebab dia tak boleh didowngrade oleh orang lain walaupun dia suka-suka hati buat orang.


Ada lagi satu soalan bodoh dia yang saya ingat "kak, akak tak rasa apa-apa ke bila akak period?" Saya geleng-geleng sambil kerut kening je. Ada satu hari tu, (masa tu baru sangat saya kenal dia, even dia tak ingat pun nama saya masa tu), dia berborak-borak dengan sorang colleague di meja dia which is saya tak berminat nak join dan terus buat kerja saya.  That colleague tu baru lepas pantang. So budak bodoh ni tanya la colleague tu "dapat anak berapa lama kahwin?" That colleague pun jawab la "Dalam setahun macam tu la.." Tiba-tiba budak ni beralih pandang muka saya dan tanya "akak, akak dah berapa lama kahwin?" Saya jawab "Dah setahun"..Budak tu boleh cakap "Sabar ya kak..sabar ya.." Dalam hati aku menggerutu sangat2 sebab baru je kenal kau nak tanya benda bodoh dan bagi nasihat bodoh kau tu sedangkan kau tu kahwin pun belum.


So pada bulan 5 tahun lepas akhirnya dia kahwin. Dah la sebelum kahwin, dia bising2 dengan officemate nak bunting pelamin macam budak sebelah saya. Lepas-lepas kahwin dia sangat-sangat yakin yang dia bunting pelamin. Tup-tup lepas 3 minggu kahwin dia datang bulan. Actually saya tak perasan yang dia baru balik dari tandas tapi tiba-tiba dia macam meroyan tapi dia 'lepas'kan pada saya, "Akak, akak ni takde rasa nak mengandung ke?" Dah la masa tu semua orang tengah rehat-rehat , so saya jawab la "ada, but not now sebab busy buat thesis".."Ye la, takkan takda rasa nak anak ke,tak sedih ke ke tak ada anak tengok orang lain ada anak.."...Tang ni memang saya hangin dah agak budak ni datang bulan agaknya so saya jawab "Lah, takkan lah orang lain mengandung akak pun nak kena mengandung..!" Macam biasa, dia alih topik sambil meroyan, "Saya pun nak buat master jugak, saya dah cakap dengan husband saya, saya pun nak sambung master macam akak.."..So saya jawab sambil senyum sumbing, "Sukatilah.." (Actually, dia tak sambung belajar pun..)


Tak cukup lepas tu, bulan demi bulan dia asyik mengadu dengan saya,
"Kak, saya rasa saya mengandung la sebab saya asyik nak makan banyak je.."
"Kak, akak rasa saya pregnant tak, sebab perut saya buncit sikit dan badan saya macam letih-letih.."
"Kak, period saya lewat la.."
"Kak, saya rasa bulan ni saya lekat la sebab saya dah kira masa dengan husband saya betul-betul waktu subur saya"
"Kak, saya confirm ni kak saya ada baby dulu dari akak, sebab muka saya dah tumbuh-tumbuh jerawat. Orang kalau nak mabuk-mabuk muka tumbuh jerawat kan..?"
Dan banyak lagi la pengaduan dia yang saya buat dunno je..selalunya  saya cakap Alhamdulillah je.Tapi setiap kali lepas dia cakap benda-benda bodoh tu tu la dia datang bulan.


So, satu hari bila semua kakak-kakak senior tanya dia dah pregnant ke belum, dia jawab "belum..erm..saya rasa kan husband saya yang problem.."..So senior-senior semua ketawakan dia cakap "Eh..nak salahkan laki pulak.."


Tu tak termasuk setiap anak officemate kami yang dia suruh saya pegang, konon-konon supaya ambil berkat. Dia suruh depan-depan orang. Selalunya saya pegang 2,3 saat saya pulangkan kat maknya semula. Bukan tak suka baby tapi tak payahlah nak suruh-suruh ambik berkat. Macam bodoh je ambil-ambil berkat.


Ada satu hari tu ada anak officemate baru lahir, so dia ajak saya melawat. Pun tak habis2 dia suruh saya pegang. Bila saya tak nak dia cakap "ei, jahatnya akak.." .Kemudian saya balas, "a'ah..akak tak la bernaluri keibuan macam awak.."
Bila balik dari melawat, tanya lagi "akak, akak dengan husband tak nak lagi ke baby..saya kalau boleh nak sekarang..akak tak terasa apa-apa ke tengok baby tadi..?"
Saya jawab "Tak rasa sangat sebab kitaorang muda lagi kot. Husband awak nak cepat ke?"
Bila dia jawab 'Ya' saya terus cakap "yelah, sebab umur dia dah banyak kan.." .Umur suami dia actually 10 tahun lebih tua dari dia..
Tu belum masuk lagi dia asyik nak komen badan saya "Kak, saya tengok akak ni makin naik la..mengandung ya..?"


Tak tahu la sekarang dah mengandung ke belum tapi bulan 11 yang lepas dia masih belum mengandung, soalan-soalan dia agak kurang sikit. Agaknya baru tahu kan betapa payah nak buat anak. Ingat sekali buat boleh terus lekat ke? Yang terus lekat tu dah memang rezeki dia..


Memang budak ni bodoh kan? Bila kami suami isteri ngumpat pasal dia, kami gelarkan dia budak semut bodoh je, sebab husband saya cakap muka dia macam semut..Ah, ni memang jadi jahat ni mengata orang bodoh pulak..sebabnya ramai je yang kat situ sebaya dia tapi kawan-kawan dia yang sebaya dia pun tak pernah tanya soalan bodoh macam dia..


Baru dia tahu langit tinggi rendah. Berbulan-bulan dia meroyan tak mengandung tu, dalam hati asyik cakap "PADAN MUKA!"..

Thursday, 19 January 2012

Thimmakka: Mother of 400

I subscribed the Utusan Pengguna last year. One of the article sangat-sangat meruntun hati. Very close to us. Saya pendekkan in point form for the description but I copy the full article of her saying. Baca ya bila ada masa senggang.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Source: Utusan Pengguna
Edisi: Nov-Dis 2011
Page: 11
Column: Teladan

  • Jalan sepanjang empat kilometer between Kuthur and Hulikal at Karnataka, India adalah jalan yang yang panas dan berdebu dan amat ditakuti oleh penduduk kampung untuk melaluinya setiap hari
  • Kampung Kuthur 45 tahun yang lalu adalah kampung yang kering kontang dan dipenuhi tumbuhan liar. Kini kampung ini dipenuhi dengan teduhan beribu-ribu pokok banyan serta pokok buahan lain. Jalan sepanjang lebuh raya kebangsaan hinga ke Kuthur (20 km) menjadi tempat berteduh kepada masyarakat di kawasan itu
  • Pokok-pokok banyan tersebut ditanam oleh Thimmakka bersama suaminya dengan mengangkut 20-50 timba air sehari berbatu-batu jauhnya dalam tempoh 10 tahun untuk menjaga 'anak-anak' mereka. Ini kerana mereka tidak mempunyai anak.
  • Hasil kegigihan mereka, Thimmakka diberi pelbagai anugerah dan pingat peringkat daerah dan kebangsaan. Pada 1995, beliau menerima anugerah National Citizen's Award and Indiri Priyadarshini Vrikshamitra Award pada 1997.


Thimmakka dilahirkan di pekan kecil Gubbi lebih 80 tahun lalu dan berkahwin dengan Chikkanna dari kampung Hulikal ketika usianya masih muda. Mereka merupakan buruh yang tidak bertanah.

"Saya merupakan anak yang lahir dalam keluarga miskin. Berkahwin pada umur 16 tahun, saya tidak mendapat anak walaupun sudah 10 tahun berkahwin. Kutukan masyarakat kampung kerana saya tidak mempunyai anak amat menyakitkan hati saya.

Saya bekerja di sawah dari pagi hingga ke petang, tetapi tidak begitu berselera untuk makan kerana terlalu sedih. Malah tidur saya pun tidak lena. Penderitaan yang tidak tertanggung dan perasaan amat kecewa mendorong saya mengambil keputusan untuk membunuh diri.

Pada masa itulah, saya sedar bahawa kehidupan ini bukan hanya berkisar kepada apa yang saya lahirkan dari perut saya sahaja. Kambing, lembu, pokok, tumbuh-tumbuhan semuanya bernyawa. Di kemuncak penderitaan itu, saya menyedari akan kebenaran ini. Lalu saya menggali lubang dan mula menamam tumbuh-tumbuhan yang membesar sebagai anak saya sendiri. Kalau di dalam keluarga lain, anak-anak apabila besar nanti akan menjaga ibu bapa mereka, tetapi anak-anak yang saya besarkan ini akan memberi tempat berteduh untuk seluruh kampung.

Seluruh Kuthur dipenuhi dengan tumbuhan liar. Ini mengakibatkan kepanasan yang tidak terhingga. Saya mula menanam pokok banyan bersebelahan dengan jalan raya. Pada mulanya suami saya amat marah dengan tindakan saya itu tetapi apabila poko itu tumbuh membesar, saya amat gembira dan suami saya menghayati kegembiraan dan kepuasan saya dengan mula membantu dalam usaha saya menanam pokok

Saya mula meneroka hutan rimba untuk mendapatkan pokok banyan dan mula menyemai serta menanamnya. Kami terus menanam pokok banyan. Kami hanya mendapat bekalan air apabila hujan turun. Pada musim hujan kami menggali lubang besar untuk menakung dan menyimpan air. Selepas itu, kami akan menggunakan air ini untuk menyiram pokok-poko ini pada musim hujan.

Pernah sekali kami menghadapi musim kemarau yang terlalu teruk hingga tidak ada air langsung. Kami terpaksa pergi ke kampung bersebelahan dan membawa balik air menggunakan periuk tanha. Pada satu ketika, semasa membawa air dengan menjunjungnya di atas kepala dan mengelek dengan tangan, tiba-tiba saya terjatuh dan terkena batu lalu terluka dan saya menangis. Suami saya cuba memujuk dengan mengatakan luka yang saya alami tidaklah begitu teruk, tetapi apabila saya memberitahunya bahawa saya menangis bukan kerana luka tetapi kerana mengenangkan air yang semuanya sudah tumpah, maka ketiak itu suami saya turut menangis bersama.

Semua pokok yang kami bertungkus lumus membesarkannya kini berdiri tegak dan megah di hadapan kami. Seluruh kawasan yang sebelum ini  adalah hutan kering kini dipenuhi oleh pokok banyan dan kelihatan seperti sebuah kebun." ujar beliau.

Setiap tahun mereka menanam 15 hingga 20 batang pokok baru sehingga meliputi seluruh jalan sepanjang empat kilometer antara Julikal dan Kuthur. Mereka amat sayangkan "anak-anak" ini sehingga Chikkanna sanggup berhenti kerja untuk memberikan perhatian terhadap pokok yang sedang membesar itu.

Beliau mengawasi sepanjang jalan itu  untuk menghalau haiwan daripada memusnahkan pokok serta memastikan pokok-pokok itu disiram sepenuhnya. Thimmakka terus bekerja untuk mendapat upah bagi meneruskan kehidupannya.

Apabila orang kampung memuji tindakan beliau terhadap segala tindakan yang dilakukan itu, beliau berasa amat gembira. Menurut Thimmakka, beliau melakukan perkara itu bukan dengan tujuan untuk mendapat sanjungan dan penghargaan. Beliau melakukan semua ini dengan penuh ikhlas tanpa mengharapkan sebarang balasan dan ganjaran.

Suami Thimmakka meninggal dunia 20 tahun yang lalu dan kini Thimmakka hidup sendirian. Beliau masih sihat dan tidak menghidapi sebarang penyakit.

"Penglihatan saya masih lagi baik. Pendengaran saya masih lagi bagus sehingga boleh berbual melalui telefon. Cuma ketika berjalan, saya sesak nafas sedikit," katanya.

Thimmakka menerima 500 Rupee (lebih kurang RM45) sebulan daripada Kerajaan Karnataka. Itulah satu-satunya punca pendapatannya. Walaupun Thimmakka sudah berumur lebih 80 tahun. beliau masih berupaya membuat sendiri segala kerja rumah

"Bandar terletak jauh dari kampung saya. Ini menyebabkan kami tidak boleh mendapatkan rawatan perubatan jika berlaku sebarang kecemasan. Kerajaan telah menghadiahkan sebuah rumah untuk saya di Banglore, tetapi saya tidak pernah melihat rumah itu dan saya tidak memerlukannya. Cukuplah kalau pihak kerajaan membina hospital di kawasan saya," katanya.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

B&C: Menangis pula menaipnya ni. Padahal selama ni hati kering je. Macam Thimmakka cakap, kehidupan kita bukan berkisar apa yang lahir dari perut kita. Nak menangis lagi boleh baca yang ini (The Hindu: Mother of 400) dan ini (Good News India: Their trees serve and smile back).

Tuesday, 17 January 2012

Telur rebus, angkat bakul & kesian pengantin

I expect Woman will be the last thing civilized by Man.  ~George Meredith


Meroyan sebab dah nak datang bulan.Kot. Breast pun asyik sakit je ni.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Telur rebus

Ada orang macam nak bagi hint pada saya that the infertility that I'm facing right now is due to the door gift or guest souvenirs at my wedding ceremony. Orang dulu-dulu kenapa senang mengandung dan mudah bersalin? Sebab majlis perkahwinan mereka hanya diserikan dengan telur rebus sebagai buah tangan untuk tetamu. Egg is a symbol of fertility. Dan mengapa orang zaman sekarang payah nak mengandung? Sebab ole-ole untuk buah tangan tetamu semua benda mengarut, contohnya sapu tangan la, sudu garfu la, potpuri la, gula-gula la.

Saya cerita dengan mak saya. Mak saya kata ada kemungkinan besar juga. Untuk door gift majlis kahwin saya adalah dua biji cupcake dimasukkan dalam gelas plain IKEA. Kemudian masukkan semua tu dalam small paper bag.

Nak-nak lepas tu saya ada baca dalam majalah-majalah yang royal wedding Prince William and Kate Middleton, telur burung puyuh diletakkan di dalam bekas kaca mewah sebagai souvenir tetamu. Pun as a symbol of fertility. Masa tu saya menyesal sangat-sangat kenapa saya tak nak telur rebus as door gift. Bukan apa, rasa telur rebus untuk majlis masa kini memerlukan tenaga yang banyak dan risiko telur pecah dan rosak yang tinggi, takut membazir. Lagipun, mak saya ada sediakan bunga telur sebanyak 200 biji, di mana 50 biji diletakkan di pelamin sebagai bunga pahar untuk diberi kepada tetamu-tetamu terdekat.

Tapi kemudian saya terfikir. Benda tu adalah sangat ridiculous and somewhat supertitious and pathetic assumption! Sebab ada je jiran saya yang bunting pelamin beri tetamu cuma key chain lebih kecil dari jari kelingking. Ada je sepupu saya yang cuma menunggu setahun sahaja dikurniakan anak, (masa majlis kahwinnya) beri tetamu halwa dari Arab saudi diisi dalam Vantage porcelin box. So, tak ada kaitan langsung!

For godsake, itu pun nak jadi bahan nak perli aku ke?!

[total madness]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Angkat bakul

Dulu cikgu-cikgu kita ajar kalau simpulan bahasa angkat bakul itu maksudnya adalah memuji diri sendiri. Dulu kalau ada je budak laki perasan hensem atau budak yang tiba-tiba buat statement 'aku pandai', confirm la semua orang mengeji dia dengan simpulan bahasa ini. Bagus. Sebab lepas tu semua orang become so humble and down to earth.

Tapi sejak meledaknya era Facebook, Twitter, Blog, etc ni, wah semua orang tiba-tiba macam tak pernah belajar je simpulan bahasa 'angkat bakul' tu..Kalau orang sibuk dok post goreng ikan masin dengan telur dadar kemudian tulis husband dia cakap 'sedaaaap' it's finger licking good, itu masih boleh tahan. Kalau orang post gambar dia pakai kaftan atau tudung gaya Hana Tajima dengan caption 'sebelum pergi kenduri, lawa tak aku?', pun masih boleh tahan lagi.

Tapi kalau dah seorang ibu sibuk post gambar anak kemudian letak caption 'anak mama yang comel',duuhhh..saya rasa saya dah boleh jangka mentaliti dan intelligence level dia. Sounds judgmental but that's what I think la..Paling lemas membaca, cerita pasal anak dia banyak orang tengok bila strolling in mall sebab anak dia comel sangat. Bila dah post kat facebook macam tu, ada la orang komen comel, comel, tapi maknya ni pulak boleh reply 'anak i comel sebab ikut mak ayah dia yang lawa dan kacak..'..Tak cukup di facebook, post hari-hari di blog tentang kecomelan anaknya,termasuk gambar anak tak pakai baju dengan background tilam buruk! Ni memang nak mengata ni. Letak gambar suami tulis pulak 'Daddy yang sangat handsome'..Letak gambar satu family tulis pula caption 'One happy family'..Kemudian letak gambar sendiri tulis pulak 'ramai orang kata anak saya comel, tu temurun dari wajah saya la..betul tak?'..Kalau di blog tu kita fahamla, page sendiri so kalau orang tak suka baca boleh tutup terus tapi kalau public wall di Facebook tu...?

[queasy]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kesian pengantin

Last school holiday, we managed to go to several friends' wedding and met some high school friends. I thought, kalau newly weds, never think about baby or pregnancy, mesti diorang sibuk nak cari rumah sewa atau beli barang kelengkapan rumah like kitchen cabinet ke, nak beli sofa ke, beli TV LED ke, nak honeymoon ke.. At least, that's what I thought bila lepas akad nikah dan resepsi. But, pengantin-pengantin yang saya jumpa, dah sibuk nak anak, termasuklah kawan saya yang tengah bertunang!

Ada kawan sekelas yang saya jumpa, bawa tunang dia berbual-bual dengan kami sementara tunggu pengantin datang. Kawan ni dah mula mengira-ngira kawan sekelas kami berapa yang masih belum kawin dan berapa pula yang tak ada anak which is only me! Saya dok biarkan je dia mengira-ngira. Kalau macam ni, saya dah tahu dia sure nak wife dia bunting pelamin to enter the 'functional society' yang dia dok kira tu.

Kemudian, bila pengantin datang, the bride introduced herself, sebab the groom was my classmate. Then the bride ni terus tanya, dah ada anak ke? Saya replied la 'tak ada' dengan happynya. The bride macam terkesima sekejap then terus la saya buat clearance dengan gelak-gelak cakap "kawen je dah lama, tapi tak beranak-ranak!"..Dalam 2 saat keadaan sunyi sekejap, dan mungkin the groom nak cover dia buat-buat tanya kami "eh, dah lama ke? bukan tahun lepas ke?" So my husband pun cakap, " almost 2 years da..".. The bride and groom -"oohhh..".And the conversation end.

Ada satu lagi pengantin, kawan husband. Tengah-tengah kami makan, the groom tanya kami, "korang ni bila nak ada anak?"..Husband cuma cakap, "Kami honeymoon lagi..Hm..lagipun dia (merujuk kpd saya) tengah belajar buat Master tak habis lagi". *The groom cuma kept silent sambil pandang nasi minyak depan kami.*  Keadaan sunyi lagi.

Kesian saya pada pengantin-pengantin ni. Entah la, masa saya baru kawin dulu, memang tak terfikir langsung pasal anak ke apa, cuma masa tu rasa bahagia sangat-sangat berkahwin dengan insan yang dicintai. Masa tu fikir nak masak yang sedap-sedap untuk husband, supaya dia akan ingat selama-lamanya, in case kalau saya masak yang simple bila anak dah ramai. Masa tu fikir seronok-seronok je, tak tergerak langsung nak tanya kawan-kawan yang datang pasal pregnant ke, keguguran ke, apa ke, tak terdetik pun nak tanya kawan-kawan yang single 'bila pulak korang nak kawen'..Perkataan 'bila' untuk jodoh dan rezeki adalah painful tau..So, bila tengok pengantin-pengantin lain semuanya dah risau pasal anak, buat saya terfikir, betapa infertility adalah very sensitive issue yang kalau boleh tak ada siapa-siapa yang mahu melaluinya.

But kita kena fikir, jodoh, rezeki, dan ajal adalah di tangan Tuhan. Segalanya telah tertulis. But still saya kesian dengan pengantin-pengantin baru ni, sebab ada yang long-distance relationship, ada yang gaji mereka pun tak sampai 3k (3k pun masih belum selesa tau), ada yang masih menumpang rumah mak ayah/mertua, ada yang masih hidup terumbang ambing selesaikan hutang kawin sebab nak kawin pun pakai loan bank, ada yang rumah sewa pun lebih teruk dari surau awam kosong hanya ada TV dan comforter untuk tidur, dan ada pula yang masih nak berjeles-jeles dengan saya bila tengok gambar-gambar percutian kami di Facebook.

Kesian, sebab pengantin-pengantin baru ni dah la ikat perut sebab nak kahwin, pastu risau takut-takut kalau payah dapat anak, pastu dah dapat anak, ikat perut pulak nak bayar baby sitter, pampers and susu formula. Kesian sebab baru lepas akad nikah dah start risau takut jadi macam aku.

Kesian..

[double queasiness-vomit!]

Wednesday, 11 January 2012

Wordy Wednesday: Male Fertility in media

I'm glad that fertlity is not only 'woman issue' but tad dissapointed that I didn't catch the discussion from the beginning.



* Both of them are moderator, not the speaker. Thank you

Thursday, 5 January 2012

Book Review: Zuriat Biologi by Hasan Basri Omar

Title: Zuriat Biolog: Reproduksi Rekaan Dari Perspektif Islam
Author: Hasan Basri Omar
Publicatio by: PTS Islamika Sdn Bhd
Page: 108 pages
Price: West Malaysia-RM25, East Malaysia - RM28


This book is a compilation of a dissertation by the author on his way to complete his degree at Al-Azhar University with the high-authority journals and discussion  about the biological reproduction.

I bought this book on my way back to our hometown and read it thoroughly to know the discussion about the biological reproduction in Islamic persepctive. Biological procedure like IUI or IVF become our last resort but that doesn't mean that I never thought of them. Maybe, in the future we are likely to adopt this kind of procedure but for time being, we are not into biological procedure.

From the book, it is a new knowldege to me that the discussion of biological reproduction is not widely discussed by Muslim scholars because it involve fiqh, while to discuss this heavy and sensitive issue, the authority shold have expertise (at least) in medical field. There was a time where the biological reproduction is prohibited but as the time evolve, syariah has its own guidelines for us to proceed with the procedure to cater this complicated issue.

The book consist of 10 chapters and what i like about this book, the discussion combine the proof from fiqh and medicine, together with maqasid syariah . There is 3 reasons of the infertility from the side of the husband and 3 reasons of infertility from wife. Apparently there are no conflict among fiqh experts on the issue of husbnad and wife getting treatment of infertility.

The book also states that infertility is a disease and curable, and it is not a norm.

I was almost dropping my tears when I read "Ada sesetengah pasangan berkahwin telah Allah mentakdirkan tidak mempunyai zuriat".  Am I in this group? Wallahua'alam.

I recommend this book because
i) The quality of the paper. They used glossy and high quality paper. It matters to me.
ii) The author combines the discussion in fiqh, medical and morality persepectives
iii) The layout of the book; the author elaborate the facts in point forms, and the graphic desinger put the point form in attractive way
iv) The discussion is supported by good images
v) The references are attached in the end of the chapters. So it is easy for us to check any footnote or to check thorugh online
vi) The book is not expensive, below RM30.
vii) The author is well-versed in the field. The author published his work on 2001 in Egypt, but published his book in Malaysia in 2011.
viii) The author elaborate the issue in easy sentences, understandable by non-Science people like me.